Xiaomi Mi6, een 5.15-inch high-end Chinaphone

3. Xiaomi Mi6

Design en bouwkwaliteit

Het toestel in deze review bevat de achterkant van keramiek. Ja, dat spul waar je ook weleens messen van kan kopen. Het geeft de Mi6 een luxe, maar zeer gladde achterkant. Daarom noemde ik al dat het siliconen hoesje wel van belang is wil je voorkomen dat je toestel snel aan het glijden is. Iets om rekening mee te houden dus, maar het ziet er wel gelikt uit om eerlijk te zijn. Ook aan de achterkant zie je de kleine accenten rondom de camera's, en de achterkant loopt mooi over in de randen. 

mi61812-1 (Foto: rene90)

mi61812-2 (Foto: rene90)

mi61812-3 (Foto: rene90)

mi61812-4 (Foto: rene90)

mi61812-5 (Foto: rene90)

Onderop het toestel heb je de dual-speaker, en usb Type-C aansluiting voor zowel het opladen, maar ook de audio-poort. Je mist namelijk helaas een 3.5mm jack dus wel iets om rekening mee te houden. Verder links de simtray voor de simkaarten en dus géén ondersteuning voor een extra microSD kaartje. Dit zal echter geen probleem zijn met de standaard 64GB opslag, en zelfs een optie tot 128GB. 

Bovenaan het toestel hebben we nog een IR-blaster zoals ze het noemen, om tv's en dergelijke te bedienen. Ik maak er zelf geen gebruik van maar op de Samsung tv hier werkt het gewoon. Echter vind ik het maar omslachtig maar voor degene die er wel waarde aan hecht, het is aanwezig.

Het scherm zelf is een 5.15-inch FullHD IPS scherm. Zelf vind ik dit één van de fijnste formaten op dit moment, compact maar wel een hoge resolutie. Omdat Xiaomi wel een redelijke accu heeft met 3350mAh hebben ze dus niet een smaller toestel kunnen maken zodat het scherm direct overloopt in de rand. Het is een keuze, en zelf heb ik daar geen problemen mee maar het is wat 'ouderwets' als je het vergelijkt met wat andere merken qua toestellen op de markt brengen. Het gewicht is prima, ligt lekker in de hand en alles is met één hand te bedienen. 

mi61812-scherm1 (Foto: rene90)

mi61812-scherm2 (Foto: rene90)

mi61812-scherm3 (Foto: rene90)

Prestaties

Ja, een Snapdragon 835 met 6GB werkgeheugen. Niks om te klagen dus want het toestel is kneiter snel. Alles is te draaien zonder problemen en dat blijkt ook wel uit de diverse benchmarks. Antutu komt op 178227 en Geekbench op 6648 multi-core score, en 1921 single-core score. Eigenlijk kan ik er weinig aan toevoegen. Je komt gewoon niks te kort, en met de interne opslag van 64GB / 128GB interne opslag ben je klaar voor de toekomst. 

Software

De internationale versie van de ROM beschikt over de Engelse taal. De Nederlandse mist dus, en voor sommige kan dit als een minpunt worden beschouwd. Wil je toch de Nederlandse taal zijn er wat omwegen, middels een ROM van de Xiaomi community maar dit vraagt wel wat technische kennis. Zelf heb ik gewoon de internationele ROM erop, en die draait prima. Omdat de systeemtaal Engels is, zijn ook bepaalde apps automatisch in het Engels wat even wennen is. 

Je hebt te maken met MIUI 9, een Xiaomi skin gebouwd op Android 7.1.1 en twee weken geleden kwam er nog een systeemupdate binnen. Het besturingssysteem bevat geen extra apps of bijzonderheden dus draait redelijk stock Android. Er zitten in het besturingssysteem nog wat handigheidjes als je 2 simkaarten gebruikt, zoals de optie om apps te dupliceren (whatsapp). 

GPS / andere verbindingen

Één van de beste GPS resultaten die ik heb ervaren op Chinaphones. Bij mij thuis, waar ik normaliter niet gelijk een fix kan krijgen is dat nu geen enkel probleem. Met 11 sattelieten in gebruik op 5 meter nauwkeurig. Buitenshuis binnen een seconde met 15 satellieten, top dus.

Dan even overstappen naar de verbindingen. Het gaat om een toestel uit China en ook deze Mi6 heeft, helaas, geen ondersteuning voor de 800MHz (B20) band. Deze wordt vooral door Vodafone en KPN gebruikt en zelf ben ik de afgelopen periode over gestapt van Vodafone naar Simpel (T-Mobile netwerk) dus kon goed vergelijken of dat nou echt zo'n verschil maakt die band. Conclusie is, ja. Waar ik met Vodafone op bepaalde plekken een slecht bereik had, websites die niet goed konden inladen en gewoon lage snelheden heb ik nu met Simpel op vrijwel alle plekken een verbinding, en de keren dat ik het getest heb haal ik de maximale 75MB/s binnenshuis. Echter haalde ik met Vodafone op dezelfde locatie zo'n 20-30MB/s, met vooral wat meer hickups. Een behoorlijke verbetering dus is mijn ervaring. 

Telefonische verbindingen gaan gewoon prima, ik versta iedereen perfect en krijg  geen klachten van de andere kant.

Vingerafdruksensor / speaker / overige

Ook hier ben ik erg tevreden, eindelijk weer een dual-speaker en dat merk je ook in de kwaliteit. Een filmpje draaien op je telefoon of laten zien klinkt best goed en ook qua volume kan hij pittig hard. Geen schelheid op hoger niveau. De vingerafdruksensor is niks op aan te merken, bevalt zeer goed en als je de telefoon op de juiste manier uit je zak pakt is hij al ontgrendeld. Bij andere toestellen moest ik me er veel meer druk om maken of mijn vinger wel goed zat, of hem opnieuw plaatsen maar bij de Mi6 is het altijd raak.

Wel is het jammer dat de 3.5mm-jack mist. Mogelijk heeft dit ermee te maken dat ze een water/spatbestendig (dus niet waterdicht) toestel willen leveren terwijl ze zich al behoorlijk indekken dat het alleen tegen wat regen kan. Dus waarom niet gewoon een normale 3.5mm poort erop? Nu werkt het met de connector van usb Type-C naar 3.5mm ook wel maar het is weer een extra iets om mee te nemen / aan te denken. Op zich is het nog wel goed te doen omdat het opladen erg snel gaat, maar tegelijkertijd opladen en muziek luisteren is geen optie (tenzij via bluetooth).

Accu

Het toestel is voor een 5.15-inch niet bijzonder klein en reden hiervoor is ook de behoorlijke accu van 3350mAh. Het zal jullie dus ook niet verbazen dat het toestel lang mee gaat, en meestal kom ik op zo'n 1,5 dag met een 4,5 uur screen-on tijd. Wat dan top is is dat het opladen met zo'n 1,5-2 uur volledig is gedaan. Erg tevreden dus over de accu. Wat ik nu meestal doe is niet meer de telefoon 's nachts aan de lader maar de oplader mee zodat als ik zie dat hij wat laag is, leg ik hem een uurtje waar ik dan ben aan het stopcontact en ik kan weer een dag mee. 

mi61812- (Foto: rene90)mi61812- (Foto: rene90)

Camera

Een interessante ontwikkeling die dubbele camera's die op veel toestellen wordt toegepast, maar wat is nu de toegevoegde waarde? Ik denk dat Xiaomi een aardige toepassing heeft gevonden waardoor het best wel wat voordelen op kan leveren. Ten eerste kan je 2 keer optisch zoomen, wat een leuke feature is. Daarnaast gebruik ik ook het 'bokeh' effect vaak wat door deze twee lenzen goed mogelijk is. Het resultaat is er dan ook naar. 

Dus ja, de camera bevalt zeer goed en maakt mooie plaatjes.

mi61812-1 (Foto: rene90)

mi61812-2a (Foto: rene90)

mi61812-2 (Foto: rene90)
Optische zoom

mi61812-3 (Foto: rene90)

mi61812-4 (Foto: rene90)

mi61812-5 (Foto: rene90)