Concert: Monomyth, Leeuwarden, Poppodium Asteriks

Vrijdagavond was het weer eens ouderwets gezellig in het uitverkochte poppodium Asteriks in Leeuwarden. In de knusse popzaal in de voormalige Leeuwarder stadsgevangenis de Blokhuispoort, die er momenteel wel uit ziet als een gigantische bouwput in verband met allerlei verbouwingen vanwege de Culturele Hoofdstad in 2018, stonden namelijk drie erg fijne Nederlandse bands op het programma, met als klapper een try-out concert van de fabuleuze instrumentale psychedelische space kraut rockers Monomyth. Met andere woorden, een stevig volle bak!

Monomyth in Asteriks

De avond begon meteen al goed met de psychedelische powerpop band Seewolf uit Oude Bildtdijk. De band, die nu een jaar of twee meegaat in de muziekscene, zit muzikaal gezien in dezelfde hoek als toonaangevende bands als William Seen's Transport Music, The Serenes en Melanocaster, al is dat bij laatstgenoemde band niet geheel toeval aangezien zanger en gitarist Dolf Kuiken en gitarist en toetsenist Willem Bijma eerder samen musiceerden in Melanocaster. Samen met drummer Joop Visser en bassist Bram Welbedacht maakt Seewolf atmosferische popliedjes met een duister edoch avontuurlijk randje.

De band werkt momenteel aan de Moonwater-EP, die op een ouderwetse analoge tapemachine zal worden opgenomen waar ooit ook opnames mee werden gemaakt van onder meer Creedence Clearwater Revival, Neil Young, Van Morrison, Tom Waits en The Grateful Dead. Afgaande op het concert van vrijdagavond kijken we daar dan ook al reikhalzend naar uit. Het optreden van Seewolf kende slechts één minimaal minpuntje en dat was dat het nogal aan de korte kant was, al werd dat wel weer goed gemaakt met een knallende instrumentale afsluiter die klonk alsof deze ter plekke in elkaar werd gejamd.

Na Seewolf was het tijd voor een oude bekende. A Liquid Landscape is een band die in 2009 voortkwam uit Grote Prijs van Nederland-finalist Believeisadoubt en die een jaar later deel uitmaakte van het Freesonica project waarbij jonge veelbelovende bands ondersteuning kregen van de Stichting Friesland Pop. Inmiddels zijn we zo'n acht jaar verder en werkt A Liquid Landscape aan de opvolger van hun tweede album The Largest Fire Known To Man uit 2014.

Zoals de bandnaam eigenlijk al verklapt maakt ook A Liquid Landscape dromerige catchy indiepop liedjes met een progressieve bite. Muzikaal gezien doet de band me dan ook wel wat denken aan bijvoorbeeld Shudder To Think, Black Oak en The Fire Harvest. Bepaald geen lichte kost dus maar dat hoeft ook niet altijd. Ook bij het optreden van A Liquid Landscape viel er een minpuntje uit te delen maar die was geheel voor het rumoerige publiek achterin de zaal die hun eigen geouwehoer schijnbaar belangrijker vonden dan de rest van het publiek die wel naar Asteriks waren gekomen om van de muziek te kunnen genieten. Gelukkig was het gelul vanuit het publiek vooraan bij het podium niet echt overheersend en werd er door A Liquid Landscape een aangenaam verrassende en overtuigende set gespeeld, al zat het geluid in de zaal niet altijd mee.

Na A Liquid Landscape was het alweer tijd voor de afsluitende band van de avond. Het moge duidelijk zijn dat het leeuwendeel van het aanwezige publiek was gekomen voor het optreden van de instrumentale spacekraut rock van Monomyth. Een heel bijzonder optreden ook omdat dit pas het derde optreden van Monomyth was met hun nieuwe gitarist Boudewijn Bonebakker (ex-Gorefest, Gingerpig), die eerder dit jaar de plaats van snarenplukker Thomas Van Den Reydt heeft overgenomen. Het optreden in Leeuwarden werd dan ook aangekondigd als een try-out en wat ons betreft was die dan ook zeker geslaagd.

Monomyth is een band die bestaat uit muzikanten die elk al de nodige jaren aan podiumervaring hebben opgedaan met diverse andere bands en dat was dan ook goed waar te nemen bij dit retestrakke optreden in Asteriks. Een optreden van de groep valt dan ook wel te omschrijven als een melomane tsunami die over het publiek wordt uitgestort. Monomyth werkt momenteel aan de opvolger van Exo (2016), die ergens volgend jaar zal verschijnen, maar daar was helaas nog niks van te horen bij het optreden in Asteriks. Wel werden er een zevental tracks van de eerste drie albums gespeeld en dan ben je bij Monomyth al snel een dik uur verder met hun spacende composities, al raak je het besef van tijd al snel kwijt bij een concert van de band.

Al met al kunnen we dus gerust stellen dat het een absoluut zeer geslaagde avond was en wachten we nu al vol spanning op de nieuwe plaat van Monomyth.