Xbox One X

3. De games

 

Allemaal leuk natuurlijk, maar we zijn hier allemaal voor de games, hoewel Microsoft hier soms anders over lijkt te denken. Het is aan de ontwikkelaars en uitgevers zelf om te bepalen of en hoe zij de Xbox One X willen ondersteunen. Hiervoor heeft Microsoft drie verschillende categorieën bedacht zodat het voor de speler duidelijk is of een bepaalde game op 4K-resolutie draait, gebruik maakt van HDR-technologie of op een andere manier een update heeft uitgebracht die puur bedoeld is om de game beter te laten draaien op Xbox One X. Een lijst met games die Xbox One X ondersteunen is hier te vinden, maar met de nieuwe UI is die informatie ook makkelijk op de Xbox zelf te vinden.

Naast de eerder genoemde 4K-resolutie en HDR-ondersteuning (een technologie waarmee kleuren rijker worden en in een beter contrast worden weergegeven, vooral wit- en zwartwaarden profiteren hiervan) maakt Xbox One X dus ook games beter door onder andere hogere en stabielere framerates en kortere laadtijden. Zoals gezegd zijn hier 'Xbox One X Enhanced'-patches voor, maar dat betekent niet dat niet-geüpdatete games hier geen profijt van hebben. Games die een niet-vergrendelde framerate hebben profiteren direct, het meest merkbaar is dit natuurlijk in games die op de originele Xbox One al geen optimale performance boden. Voorbeelden hiervan zijn RiME en MXGP3, beide games hebben tot op heden nog geen Xbox One X-patch ontvangen, maar het verschil in performance is overduidelijk. Beide games ervaren geen framedrops meer, wat op zichzelf al het speelplezier significant verhoogd. De Xbox One X maakt games wel degelijk beter, zelfs zonder tussenkomst van de ontwikkelaars.

Hier is dus ook sprake van bij laadtijden. Vrijwel iedere game die op Xbox One is uitgekomen profiteert bij het opstarten van het spel en bij het inladen van levels, het verschil is met name te merken bij games die bijna berucht zijn om hun lange laadtijden. Het inladen van je savegame in Grand Theft Auto V in singleplayer wordt met ruim 33% verkort, waarmee je bijna dertig seconden bespaart. Bij het joinen van een online potje in Battlefield 1 of Star Wars: Battlefront wordt je wachttijd ook met enkele tientallen seconden verkort. Ook dit is simpelweg het werk van de console zelf: het zijn games die geen One X-patch hebben gehad.

Bij games die wel een update hebben gehad zijn er vele combinaties mogelijk over hoe deze update de speelbaarheid verbeteren. De ene game gaat van 900p naar 4K-resolutie, de andere speelt 'gewoon' op 1080p af, maar levert een strakke 60fps en ondersteunt HDR. Enkele games, zoals Gears of War 4, bieden je ook daarin een keuze: moet de extra kracht besteed worden om alle modes op 60fps te laten afspelen, of speel je liever op 30fps maar met 4K-resolutie? Niet alleen is de keuze fijn omdat je voorkeur per mode kan wisselen, het zorgt er ook voor dat spelers met een Full HD-televisie of monitor het maximale uit hun hardware kunnen halen.

Dat wil overigens niet zeggen dat spelers met Full HD-apparatuur geen visuele voordelen ervaren met de Xbox One X. De supersampling die 4K-resolutie weer 'verkleint' naar 1080p levert een merkbaar visueel verschil op. Onder andere verbeterde anti-aliasing zorgt voor minder kartels en een over het algemeen scherper beeld. Veel games profiteren van een betere draw distance, lichtinval en andere, per game afhankelijke, versterkingen. Het mag natuurlijk ook geen verrassing zijn dat als je wel in het bezit ben van een 4K-scherm, de beeldkwaliteit een revolutionair verschil is ten opzichte van de originele Xbox One.

Opvallend is dat Xbox 360-games en zelfs Original Xbox-games profiteren van de One X. The Elder Scrolls IV: Oblivion en Fallout 3 zijn enkele voorbeelden van Xbox 360-games die een specifieke Xbox One X-patch hebben gehad. Ninja Gaiden Black, een actiegame die in 2004 uitkwam op de originele Xbox, wordt op de Xbox One X in 1080p weergegeven. Natuurlijk niet iets wat je direct gaat doen na aanschaf van de One X, maar het is een voorbeeld van hoe de hardware games daadwerkelijk verbeterd. Voor enkelen zal het toch als excuus gelden om die oude klassiekers weer eens te herspelen.

Met een prijskaartje van rond de €500 is de Xbox One X natuurlijk wel een flinke investering. Mocht je thuis al een 4K-televisie hebben staan, zal je de verschillen direct merken. Met een Full HD-scherm ook, hoewel je het dan vooral moet hebben van meer snelheid en stabiliteit. Het is je eigen keuze om te bepalen of het de investering waard is, maar wat wel zeker is is dat Microsoft zijn beloften heeft ingelost: de Xbox One X is de meest geschikte console om multiplatform-games op te spelen.