Xbox One X

2. Het pakket, specs en snelheid

 

Dus wat krijg je allemaal met de Xbox One X? Het pakket is, net zoals de console zelf, redelijk klein. Er is een HDMI-kabel voor het 4K-geweld inbegrepen, naast natuurlijk een stroomkabel en een Xbox One S-controller. De Xbox One S-controller heeft meer comfortabele grips aan beide kanten en heeft een standaard 3,5mm jack plug ingang, om een headset aan te kunnen sluiten zonder een extra adapter te hoeven aanschaffen. Die headset zelf dient echter wel zelf aangeschaft te worden. Geen probleem voor spelers die hun Xbox 'upgraden', maar voor nieuwe spelers in de Xbox-familie had het een welkome toevoeging geweest, zeker aangezien één van de sterkere punten van het Xbox-merk het sociale pakket is. Om dat te kunnen testen geeft Microsoft wel veertien dagen Xbox Live Gold mee, en een maand Xbox Game Pass, handig voor nieuwe spelers die gelijk een groot scala aan games wil proberen.

Maar wie neem ik in de maling, het belangrijkste is wat er nu in die console zit, in plaats van wat erbij zit. Voor het technische gebrabbel zijn er ongetwijfeld een hoop mensen meer gekwalificeerd dan ik dat ben, dus bij deze een korte samenvatting: wat betreft CPU en RAM-geheugen levert de Xbox One X een 50% boost ten opzichte van de originele Xbox One. De GPU, niet onbelangrijk, levert maar liefst bijna vijf keer de kracht die de originele Xbox One bood.

Spec Xbox One X Xbox One PlayStation 4 Pro
CPU 8-core custom CPU @ 2,3 GHz 8-core custom Jaguar CPU @1,75 GHz 8-core AMD Jaguar CPU @ 2,1 GHz
GPU Custom GPU @ 1.172 MHz; 6,0 TFLOPS Custom GPU @ 853 MHz; 1,3 TFLOPS AMD Radeon @ 911 MHz; 4,2 TFLOPS
Geheugen 12 GB GDDR5 @ 326 GB/s 8 GB DDR3 @ 68 GB/s 8 GB GDDR5 @ 218 GB/s
Opslag 1 TB HDD 500 GB/1 TB HDD 1 TB HDD

Verder is het het vermelden waard dat de One X een 4K UHD Blu-ray disc drive biedt, in tegenstelling tot grootste concurrent PlayStation 4 Pro. Wat betreft specs is de grootste zwakte van de nieuwe Xbox wellicht wel de opslagruimte: met slechts 1TB lijkt er niet geheel rekening te zijn gehouden met de grootte van enkele 4K-updates. Zo ben je met 1TB opslagruimte in staat om Quantum Break, met zijn belachelijke grootte van bijna 180GB, slechts vijf keer te installeren. Veel first party-games met 4K-ondersteuning zoals Forza Motorsport 7, Halo 5: Guardians en Gears of War 4 nemen allemaal rond de 100GB ruimte in beslag. Voor gamers die meer dan slechts de nieuwste FIFA en Call of Duty willen spelen, is het aanschaffen van een externe harde schijf bijna een verplichting.

Zelfs wanneer hij uitstaat, is de Xbox One X dus indrukwekkend. Maar gelukkig gebruikt de One X deze voordelen goed wanneer die aanstaat. Opvallend is wel dat de One X niet duidelijk sneller opstart dan de originele Xbox One. Sterker nog, in energy saving-mode is de One X vaak enkele seconden langzamer dan zijn oudere broer. In instant-on mode gaat het opstarten even snel, maar dat kan je ook verwachten van 'instant'.

Indrukwekkender is de geluidsuitstoot van de Xbox One X. Voor zulke specs in een klein jasje, zou je verwachten dat de One X wat meer geluid produceert dan de originele One, maar niets is minder waar. In 'idle'-mode leveren beide consoles sowieso erg acceptabele geluidsniveaus, dus daar was al niets te klagen. Bij het opstarten van een game, of het gebruik maken van de disc drive, maakt de originele One vaak hoorbaar meer toeren dan anders. Met de One X is dit veel genuanceerder, en op een meter afstand is de One X al vaak niet hoorbaar, ook wanneer die volop aan het werk is.