Xbox One X

De afgelopen jaren kampt de Xbox-divisie van Microsoft met een redelijk probleem: het aantal exclusieve games voor hun hardware loopt flink achter op het aantal van de grootste concurrent. De komst van de Xbox One X gaat dat niet verhelpen, maar als we Microsoft mogen geloven wordt het wel het apparaat waarop multiplatform-games het beste zullen draaien. En dat mag je ook wel verwachten van 'The most powerful home console ever made'.

Maar voordat we gaan behandelen of Microsoft die belofte heeft ingelost, bespreken we eerst even wat voor toegevoegde waarde de Xbox One X nu precies heeft. Vergelijkbaar met de PlayStation 4 Pro, is de Xbox One X 'gewoon' onderdeel van de Xbox One-familie. Alles wat de X kan spelen, is ook speelbaar op de originele Xbox One of Xbox One S. Dat is een filosofie die Microsoft al een tijdje terug is ingeslagen, met een vrij uitgebreide ondersteuning van backward compatibility met de Xbox 360. Ondanks dat er dus geen schokkende vernieuwingen betreffende nieuwe software verwacht mogen worden, is de Xbox One X vooral uniek door zijn kracht.

Maar zelfs voordat de console überhaupt aan de stroom is gekoppeld, weet het apparaat al indruk te wekken. Het design van de console is een grote stap voorwaarts, in ieder geval ten opzichte van de logge originele Xbox One. In plaats van het stofaantrekkende, plakkerige plastic heeft de Xbox One X een stijlvolle, matte afwerking gekregen. In plaats van de enigszins onpraktische ventilatie aan de bovenkant van de console, kan de X zijn warmte aan de zijkanten kwijt. Het design is simpel, maar staat eindeloos veel beter in de huiskamer, of waar dan ook, dan dat de originele Xbox One dat deed.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de grootte. Naast de meest krachtige Xbox ooit, is de Xbox One X ook bijna de kleinste Xbox ooit gemaakt. Het verschil met de Xbox One S is nihil, maar dat is nog altijd een serieus indrukwekkende prestatie om zoveel rekenkracht in zo'n klein pakketje te krijgen. Als je echter van de originele Xbox One naar de X overstapt, is het een wereld van verschil. In iedere dimensie is de X minimaal twee centimeter kleiner, laat staan dat de X nog eens extra ruimte bespaart door de 'power brick' in de console zelf te verwerken. Het kleine beetje extra gewicht nemen we graag voor lief voor deze elegante en praktische look.

Microsoft heeft ook duidelijk gedacht aan de gamers die al een Xbox One in hun bezit hadden, want alle poorten aan de achterkant zijn in dezelfde volgorde geplaatst, wat het vervangen en opnieuw aansluiten van je nieuwe console zeer makkelijk maakt. Spelers met een grote (digitale) verzameling aan games kunnen door middel van een externe harde schijf makkelijk games in enkele seconden verplaatsen. Maar Microsoft heeft ook een systeem geïmplementeerd om de games makkelijk te kunnen kopiëren van de ene Xbox naar de andere door middel van je interne netwerk, dat veel hogere snelheden biedt dan je normale internetverbinding. Slim. Het eerste nadeel dat te ontdekken is aan de Xbox One X is de afwezigheid van een Kinect-poort, maar dat is nauwelijks verrassend te noemen nu Microsoft de motion camera niet meer produceert.