Gran Turismo Sport

 

Met Gran Turismo Sport hebben de makers meer veranderd dan hun auto- en tracklist. Om je klaar te stomen voor de 'Sport' in de titel is er een campaign-modus die eigenlijk niets anders is dan heel veel oefeningen. Deze vervangen de rijbewijzen van eerdere delen. Allereerst zijn er rijtesten als versnellen, remmen, bochten leren nemen, kortom, leer het gedrag van een auto kennen. Als tweede zijn er allerlei uitdagingen om het geleerde uit die lessen te combineren. Er komen nog dingen bij als pitstop-strategieen. Als laatste kun je de tracks leren door time-trials. Een circuit wordt opgedeeld in enkele stukken om zo stap voor stap het hele circuit te leren: hoe benader je alle bochten, met welke snelheid en wanneer kun je weer vol op het gas rammen. Uiteindelijk moeten deze oefeningen je zelfverzekerd genoeg maken om online te gaan.

Gran Turismo Sport - in car racing (Foto: Sony PlayStation)

Als je bij alle oefeningen een gouden score wil halen ben je nog wel even bezig, dus qua tijd ben je nog steeds vele uren zoet, zoals we gewend zijn van Gran Turismo-spellen. Wat zeker een goede hulp is om de circuits te leren kennen is de driving line assist. In plaats van een lijn kun je ook alleen de punten zien waar je de bocht in zou moeten gaan en hoe je er uit zou moeten komen. Dan mag je zelf uitzoeken hoe je dat gaat doen, zodat een circuit beter in je geheugen komt te zitten en je niet alleen maar een dom lijntje aan het volgen bent.

Gran Turismo Sport - Track Selection (Foto: Sony PlayStation)

Mensen die alleen singleplayer willen spelen zullen zich afvragen waar er een carrieremodus is. Die is er niet, maar daar windt de maker geen doekjes om. Naast de oefeningen van hierboven en een arcademodus waarin je ook splitscreen kunt racen hebben de makers duidelijk aangegeven dat het vooral om online racen gaat. Aan de ene kant jammer, want games als Project Cars 2 laten zien hoe uitgebreid het kan zijn, maar Polyphony heeft dit keer een doel gekozen en wil duidelijk veel meer in eSports betekenen. Elke racemogelijkheid in Gran Turismo Sport is er dan ook voor gemaakt om je een betere racer te maken. Het jammere is dan dat alles wat je offline doet niet eens opgeslagen wordt. Dat de makers niet willen dat je met savegames kunt sjoemelen zodat je meer ingame geld krijgt of al je oefeningen in goud hebt zonder maar een meter gereden te hebben, snap ik. Maar waarom ik zelfs mijn gemaakte foto's niet kan opslaan is wel erg rigoreus.

Zeker omdat de Scape-modus zo ongelofelijk tof is. Je kiest een auto, je kiest een achtergrond en je kunt daarna helemaal los in deze realistische fotomodus. Zet een Japanse auto in de kersenbloesemtijd in een Japanse omgeving, of wil je een superauto tegen het verkeer op Place Charles de Gaulle laten rijden dan kan dat. Je kunt allerlei effecten toevoegen aan je auto zoals koplampen en richtingaanwijzers, maar ook allerlei particles zoals vonken van de remmen of wat voor tijd van de dag het is. Er wordt beloofd dat er nog veel meer achtergronden gaan komen, maar ze waren al blij dat tijdens de demotijd van vier dagen meer dan een miljoen Scapes waren geupload, het is duidelijk een feature die gewaardeerd wordt.

Gran Turismo Sport - Scapes (Foto: Sony PlayStation)

De Livery Editor is er om je auto te pimpen met logo's, kleuren figuren en wat nog meer. Je kiest een auto uit je garage en daarna is het aan jou wat je wil doen. Het is niet alleen maar een logo op je motorkap, maar je kunt vrij precies aangeven wat je waar wil hebben. Je kunt in verschillende lagen werken om van alles te combineren. Je auto een eigen stijl geven is dus niet heel lastig, en erg uitgebreid. Wat ook uitgebreid is, is het menu. Ik ben de weg nog niet kwijtgeraakt in deze racegame, dat komt dan ook door het logisch ingedeelde menu. Dat is wel een anders geweest.

Online proberen ze verschillende soorten rijders tegemoet te komen. Er zijn spelers die al botsend en rammend racen, maar ook mensen die het allemaal volgens de regels proberen te doen. De online matchmaker houdt hier rekening mee. Jouw profiel krijgt naast ervaringspunten ook safety-punten. Ben jij dus een lompe racer, dan zul je bij gelijkgestemden gezet worden om zo een koekje van eigen deeg te krijgen. Ben je een nette racer, dan zul je veel minder last hebben van die wegpiraten. Dat dit werkt laat de game iRacing al zien, waar dit idee duidelijk erg op gebaseerd is. Het idee dat ik niet tegen een zooitje Carmageddon-racers hoef te racen door mezelf ook te gedragen staat me erg aan.

Gran Turismo Sport - Profile (Foto: Sony PlayStation)

Dat maakt de keuze om straffeloos stukken bocht te mogen afsnijden des te raarder. Je leest het goed, je krijgt geen straftijd als je even wat grassprieten onder je wielen laat. Tijdens een race tussen Gran Turismo Academy-racers zagen we het meermaals gebeuren en de winnaar in die race heeft er ook gebruik van gemaakt. Volgens Kazunori zal er tijdens officiele wedstrijden een scheidsrechter zijn om deelnemers die hun boekje en hun baan te buiten gaan te straffen, maar waarom ze dit niet willen automatiseren is nog steeds een raadsel. Bij de proeven in de singleplayer is het wel aanwezig, dus waarom niet in de online races?

Wat ook in de echte racewereld speelt is 'Balance of Performance'. Dit is ook aanwezig in Gran Turismo Sport: het spel tweakt de deelnemende auto's om ze gelijkwaardiger te krijgen in een race. Dat levert niet alleen een eerlijkere strijd op waar de skills van deelnemers meer gewicht in de schaal legt, maar ook zorgt het er meteen voor dat niet iedereen dezelfde auto gaat kiezen, want er geen uitblinker meer. Erg fijn om te hebben, het zorgt voor een leukere concurrentie voor rijders en mensen die tijden een eSport-evenement kijken.

Gran Turismo Sport geeft de franchise eindelijk een focus. Polyphony wil ons online laten racen en wel met fairplay in het achterhoofd. Alles in het spel is dan ook gericht om jou te trainen de auto's, de strategie en de tracks te leren en jezelf te verbeteren. Je krijgt een hogere profielscore als je eerlijk racet, dat wil zeggen, niet iedere tegenstander van de weg probeert te botsen. Wil je alleen singleplayer en offline racen dan is dit geen racegame voor jou. Ben je in voor echte tegenstanders en wil je daadwerkelijk jezelf verbeteren in de race-esport, dan is het spel wel heel erg uitgebreid. De Livery Editor en Scape-modus zijn er voor de creatievelingen onder ons die met uitgebreide mogelijkheden. Er zijn wel wat rare keuzes gemaakt, zoals het niet bestraffen van afsnijden in een online race, maar 1 rallytrack in het spel en allerlei features die later zouden moeten komen, maar onder de streep is Gran Turismo Sport een prachtig race-spel, met oog voor details en een heerlijk rijgedrag.