Forza Motorsport 7

 

Maar genoeg over de economie. Forza Motorsport 7 biedt gelukkig meer dan slechts meer auto's en banen ten opzichte van zijn voorganger. De belangrijkste toevoeging is het dynamisch weersysteem, het vorige deel introduceerde al nacht- en regenraces, maar nu kunnen deze omstandigheden ook tijdens de race veranderen. Vooral grafisch is dit werkelijk een spektakel. De lichtinval, de spray die van je voorligger zijn auto omhoog wordt gegooid, het furieuze heen en weer gaan van de ruitenwissers, het is echt een mooie ervaring. En met de komst van de Xbox One X later dit jaar zou dit alleen nog maar beter moeten worden. Wat wel teleurstelt met dit nieuwe weersysteem is het feit dat het niet helemaal compleet voelt. Niet alle banen laten überhaupt regen toe, en hetzelfde geldt voor nachtracen. In de carrière merk je daar natuurlijk weinig van, maar als je je eigen races en kampioenschappen wil opzetten voelen de opties enigszins gelimiteerd.

Het voelt ook wel vreemd aan wanneer een race op een gortdroge baan start en in een gietbui eindigt, maar dat er geen pitstop gemaakt hoeft te worden om van banden te wisselen. Ook de AI reageert heel wisselend op veranderende omstandigheden. Over het algemeen is de AI sowieso van een beroerd niveau. Ze zijn ongelooflijk inconsistent, in de zin dat je soms het niveau twee stappen terug of verder moet zetten om dezelfde uitdaging te creëren tussen races. Ook op de baan zijn ze verre van 'gentlemen', vooral in de eerste ronde prefereren ze de auto van tegenstanders te rammen boven dat pedaal in het midden in te drukken. Door het vreemde gemis van een 'Restart Race'-knop ben je al snel 30 seconden kwijt voor een simpele handeling zoals de race opnieuw starten. Buitengewoon frustrerend als de AI je daar meerdere keren toe dwingt.

De carrière zelf heeft een flinke make-over ondergaan, grotendeels in een goede zin. Je wordt meer gedwongen in verschillende auto's te racen (en dus ook meer auto's aan te schaffen) en het gevoel van progressie is veel meer aanwezig dan eerdere delen. De game dwingt je ook niet om iedere race te winnen om progressie te boeken, en dat is maar goed ook, want in veel gevallen is dat schier onmogelijk. Je start altijd in het midden van het veld, en met 23 tegenstanders betekent dat dat je altijd veel inhaalwerk te doen hebt. Om een fatsoenlijk resultaat te behalen staat de speler dus voor een keuze: óf de AI zodanig laag instellen dat het helemaal geen uitdaging meer is, óf de races zodanig lang maken dat je genoeg tijd krijgt jezelf naar voren te rijden. Beide opties zijn niet altijd even leuk, dit dilemma had makkelijk voorkomen kunnen worden door een simpele introductie van een korte kwalificatiesessie. Iets dat voor een game die zich zo graag met motorsport wil associëren wel een must lijkt.

Die associatie is sowieso enorm ver te zoeken. Neem de multiplayer waarin, ondanks dat Forza-spelers al jaar en dag niet bepaald bekend staan om hun sportieve rijgedrag, helemaal geen systeem te bekennen is om de beukers van normale, sportieve spelers van elkaar te onderscheiden. Aan de andere kant zou zo'n systeem ook enorm hypocriet zijn omdat Turn 10 zelf in de Launch Trailer hieronder al van mening blijkt te zijn dat beuken een heel normaal onderdeel van motorsport is.

En dat eerdergenoemde perfectionisme van Turn 10 schittert door afwezigheid. Forza Motorsport 7 is zonder twijfel de Forza-titel met de meeste bugs tijdens de launch. Tijdens multiplayer races zijn disconnects of volledige game crashes niet enorm zeldzaam, het opzetten van een simpele private race is nog nooit zo omslachtig geweest, en ook enkele grafische glitches of het totale wegvallen van de audio komt meer dan één keer voor. Bij Auction House, een plaats waar je je designs en auto's kan verkopen aan andere spelers, staat weken na release nog steeds doodleuk 'Coming Soon' in het hoofdmenu, net zoals bij online kampioenschappen en Forzathon. Spelers die thuis een stuurtje hebben staan hebben ook vrijwel geen reden de apparatuur uit de kast te halen, want ondanks beloften, maakt ook deze Forza Motorsport slecht gebruik van de Force Feedback-mogelijkheden. Het is lastig om niet te zien dat Forza Motorsport 7 op een moment is uitgegeven dat de game er nog niet klaar voor was.

Pluspunten
Minpunten
  • Grafisch subliem
  • Rijdt uitstekend
  • Bomvol content
  • Economie gebaseerd op microtransacties
  • Voelt niet af
  • Slechte AI
Gespeeld op Xbox One. Ook verkrijgbaar voor Windows 10.