Blu-ray: Our Kind of Traitor

Our Kind of Traitor is de nieuwste boekverfilming van voormalig MI6 agent en schrijver John le Carré. Sinds 1965 zijn al meer dan tien van zijn boeken verfilmd en dit heeft al een aantal goede politieke thrillers opgebracht, waaronder Tinker Tailor Soldier Spy en The Constant Gardener. Ditmaal volgen we een professor en zijn vrouw die op toevallige wijze verzeild raken in een deal met een Russische gangster. Our Kind of Traitor weet het niveau van eerdere verfilmingen van Le Carré helaas niet te evenaren. Het is een vermakelijke en soms zelfs komische spionagethriller, maar weet door clichés en voorspelbaarheid nooit echt spannend te worden.

De academicus Perry (Ewan McGregor, bekend van de Star Wars-saga en Trainspotting) en zijn vrouw Gail (Naomie Harris, Moonlight) zijn samen in Marrakech op vakantie met het doel om hun versufte relatie te herstellen. De vakantie is al bijna ten einde wanneer Perry in het hotel de charismatische Russische oligarch Dima (Stellan Skarsgård, Good Will Hunting) leert kennen. De twee kunnen ondanks hun uiteenlopende persoonlijkheden het goed met elkaar vinden, en Dima neemt Perry dan al gauw in vertrouwen. Hij blijkt een belangrijk kopstuk te zijn van de Russische maffia, maar wil nu graag afstand doen van dit leven en samen met zijn gezin asiel aanvragen in Groot-Brittannië. Om dit te realiseren vraagt Dima de Britse academicus om een gunst. Niet wetende waarin hij verzeild zal raken, stemt Perry in.

our kind of traitor 3

Aan het acteerwerk in deze spionagethriller ligt het niet. Vooral de Zweedse acteur Stellan Skarsgård steelt de show met zijn vertolking van de humoristische, maar desondanks kwetsbare Russische maffiabaas Dima. Het is eigenlijk vooral het verhaal waardoor de film maar niet spannend wordt. Ondanks dat de film vol zit met actiescènes, wordt de kijker geen enkel moment verrast. Het verhaal verloopt zo lineair dat het vervolg ervan erg voorspelbaar en volledig volgens verwachting is. Misschien is dit te wijten aan regisseuse Johanna White, die slechts één langspeelfilm op haar naam heeft staan: de familie-komediefilm Nanny McPhee and the Big Bang, en geen risico’s durft te nemen met het verhaal van Le Carré.

our kind of traitor 2

Desondanks leent de blu-ray zich goed om thuis op het kleine scherm te bekijken. Ook bevat deze diverse extra’s, zoals featurettes, die een extra dimensie geven aan de film. Inhoudelijk had de film zeker beter gekund, maar de actiescènes en het sterkte optreden van de diverse sterrenacteurs maken veel goed. Our Kind of Traitor is een spionagethriller die rustig wegkijkt en niet te veel van de kijker vraagt. Dit is juist een pré, dat het een luchtige en niet al te lange verfilming is van de vaak zware kost die we van John le Carré gewend zijn.