Samsung QLED Q8C

OLED is de nieuw trend in televisieland, maar Samsung blijft in ieder geval in 2017 nog met LED werken. Dat doet de fabrikant met de marketingnaam die wel erg lijkt op OLED, namelijk QLED. Het gebruikt een techniek waarmee het met zogenaamde Quantum Dots de beelden op het scherm tovert. We testen de 55-inch versie van de Samsung Q8C om te kijken of QLED nog wel een optie is of dat je echt naar OLED moet gaan kijken.

De Samsung Q8C is een erg dun curved scherm met een erg smalle rand. De rand en achterkant zijn metallic afgewerkt. De voet buigt in dezelfde richting als het scherm, zodat het allemaal voor het oog klopt. Mocht je het aan de muur willen bevestigen dan kan dat natuurlijk ook en laat je de voet voor wat het is. Het design is zeker geslaagd te noemen. Iets dat niet onbelangrijk is, want zo'n groot scherm vult toch aardig wat muur in je huiskamer. Een pluspunt is het wegwerken van de dradenbende. Met One Connect verbind je al je apparaten via een kastje. Uit dat kastje komt dan een hele dunne transparante draad die achter in de televisie gaat. Jammer dat de stekker nog een aparte draad nodig heeft, maar stroom van dat vermogen wil nu eenmaal niet door zoiets duns. Naast de 55 inch variant zijn er ook de maten 65 en 75 voor mensen die nog groter willen.

Samsung QLED - Q8C (Foto: Samsung)

Natuurlijk heeft Samsung er een Smart TV van gemaakt. Het Eden-OS is gebaseerd op Tizen. Dat maakt goed gebruik van duidelijk leesbare iconen en tekst, en maar twee sublagen, zodat opties niet verstopt zijn. Het belangrijkst: het reageert ook snel. Wat dit keer goed werkt is de stemcommando-optie. Eerdere Samsung-televisies hadden al de optie, maar werkten nooit echt op een natuurlijke wijze. Dit keer zijn de commando's kort en krachtig en je hoeft er geen moeite voor te doen. Zoeken op bepaalde series gaat dan weer niet altijd goed, maar alle menu- en besturingopties gaan prima. Door de stemcommando's en het duidelijke menu is het minder erg dat de afstandsbediening summier is. Je zult veel via het OS moeten doen, want eigenlijk zijn alleen zenders en volume snel te regelen via de afstandsbediening. Amazon Video, Netflix, Youtube, Pathe Thuis en andere apps zijn aanwezig om zoveel mogelijk content-aanbieders te ondersteunen.

De techniek achter QLED zorgt voor meer helderheid en meer kleurbereik. En dat komt natuurlijk prima uit met de huidige HDR-hype zoals bij de al te krijgen gameconsoles. Mocht je de Microsoft-persconferentie van de E3 hebben bekeken dan weet je dat de komende Xbox One X ook weer HDR ondersteunt, net zoals PlayStation 4 Pro dat nu ook al doet. Films zijn ook richting HDR, maar deze televisie ondersteunt geen Dolby Vision. Dat gaat ook niet gebeuren met een update, want er moet echt een stukje extra hardware bij om dat voor elkaar te krijgen. HDR+ wordt dan weer wel ondersteund.

Samsung QLED - One Connect (Foto: Samsung)

Mocht je nog geen content hebben voor 4K en HDR dan is er zeker geen man over boord. Je kunt op twee manieren de Full HD-content bekijken: native zoals het hoort of via een foefje om er iets als HDR mee te doen. Zet dat simpelweg uit en de beelden zijn prima. Zet je het aan dan veranderen de kleuren op een manier waardoor het in bepaalde gevallen 'te' is, en zeker niet HDR lijkt. En dat komt toch wel geregeld voor, dus de standaard 'native'-methode blijft dan over om altijd goed beeld te hebben. Het zwart is goed, je ziet eigenlijk nooit het backlight clouding-effect en kleuren komen natuurlijk over. Het contrast is zeker goed te noemen. De non-HDR beelden van een Full-HD bron blijven scherp zat door op een juiste manier te upscalen van Full HD naar 4K door de Q8C.

De meeste mensen die nu een nieuwe televisie nodig hebben kijken naar een 4K-televisie met HDR en daar stelt Samsung niet teleur. De fabrikant geeft 1500 nits op als helderheid, en dat is best indrukwekkend voor een televisie in het middensegment. OLED kan dit zeker niet halen, maar die techniek biedt juist meer contrast. Voor HDR is die helderheid erg handig voor de heldere kleurtinten in het HDR-kleurenspectrum. Even kijken naar de zonsopgang in Horizon Zero Dawn op een PlayStation 4 Pro ziet er dan ook fantastisch uit. Over gamen gesproken, de gemeten lag is 27 ms in Gaming modus. Deze modus zet allerlei beeldverbeteraars uit zodat de tijd een stuk lager wordt. Ga je naar sport kijken dan blijft het beeld scherp door bijvoorbeeld de motion processing die achteraf wordt toegepast.

Samsung QLED - Tizen (Foto: Samsung)

De beeldkwaliteit is dus prima, maar het sterkste punt van de Q8C is hoe datzelfde beeld zich houdt in een verlichte kamer. Die helderheid en kleurbereik blijft van het scherm spatten. Moet ik een nadeel noemen dan is dat te zien wanneer je juist in een donkere kamer kijkt: als er een vrij licht onderwerp in een donkere omgeving in HDR getoond wordt dan zie je strepen van de backlight op je beeld. Deze zie je niet als je met verlichting aan kijkt, maar zo gauw je je huiskamer omtovert tot biosocoop dan is het niet te missen. Door de gebruikte backlight-techniek zie je in heel donkere omstandighedendie verticale 'strepen'. De grote broer, de 9-serie, heeft horizontale en verticale backlight verlichting, dan zie je dit effect een stuk minder.

Voor een platte televisie komt er nog fatsoenlijk geluid uit. Toch is een aansluiting naar een versterker of soundbar aan te raden. De bas heeft simpelweg niet genoeg kracht. Een probleem van wel heel veel televisies. Het geluid is voor veel situaties prima, maar als gamer wil ik toch wel wat meer gedonder in de huiskamer dan dat. En dat kan deze televisie niet leveren.

De Q8C is een prima televisie als je de huiskamer nog niet verbouwd hebt tot donkere thuisbioscoop. De helderheid en contrast uit een LED-televisie zijn erg knap te noemen en laat zien dat je nog echt niet verplicht naar OLED hoeft over te stappen. Het menu is snel en effectief, omdat er niets ergens achter drie of meer lagen verstopt is. De afstandsbediening is dan wel weer erg summier. Qua geluid is het niet slecht, maar een goede bas moet je toch uit een soundbar of home cinema-set halen. Er zijn veel apps beschikbaar om de content van allerlei streaming diensten te kunnen bekijken op de Q8C. Een nadeel is nog niet benoemd: de prijs. 2500 euro is niet om te lachen.