Vernee Thor E; concurrentie voor de Moto E4?

5. Software

De software van de Thor E was een puntje van zorg. Toen we het toestel ontvingen stond er een ROM van eind mei op het toestel. Hiermee waren een paar bugs. Zo was het geluid bij telefoneren niet goed te verstaan aan de andere kant van de lijn. Dit terwijl de recording apps en het bellen op speaker wel goed werkten. Gelukkig kwam Vernee hierna snel met twee updates die het probleem opgelost hebben. 

Vernee Thor E interaface update

Naast deze bugs heeft het een aantal andere kleine problemen opgelost. De laatste openstaande bug die ik heb is het compass; dit lijkt niet meer goed te werken in maps zoals Google maps, Vernee weet van het issue en gaat dit meenemen in een van de komende OTA updates.

De update app is overigens zeer matig vertaald; de rest van de ROM lijkt het Nederlands vanuit de Standaard Android ASOP te zijn, en dus wel van een redelijk niveau. 

Het toestel draait nu een vrij kale versie van Android met slechts een enkele aanpassing. Zo heeft het toestel een app genaamd Dura speed; deze heb ik uitgezet in de instellingen. De app zorgt ervoor dat apps op de achtergrond sneller gesloten worden zodat het toestel sneller blijft aanvoelen en de batterij langer mee gaat. Hier lever je wel voor in dat de telefoon apps vaker opnieuw op moet starten. 

Vernee Thor E interaface 1

Een andere toevoeging die we al eerder vermeld hebben is de monochrome powersaving modus. Deze zorgt ervoor dat het toestel in een sluimerstand gaat. Alle apps worden gesloten en alleen de apps die jij toevoegt mogen op de achtergrond draaien. Ook internet gaat uit in deze modus dus het toestel verandert in een soort dumbphone. Wellicht handig voor festivals. 

De knop waar dit aan gekoppeld is is niet aan te passen; dit is zoals al aangegeven een gemiste kans. Het had leuk geweest om deze knop vrij te kunnen remappen naar een knop of app naar keuze. Verder vinden we in de instellingen de mogelijkheid om de gestures aan te zetten; zo kan je bijvoorbeeld dubble tap to wake, en mute on turn (draai het toestel wanneer het overgaat op de kop om te muten) aanzetten. 

Vernee Thor E interaface instel.

De software is gebaseerd op Android 7 met de laatste beveiligingsupdate van juni geinstalleerd op het toestel. Helaas is 7.1 nog niet beschikbaar voor het toestel. De voorgaande Vernee Thor heeft een update gehad naar Android 7 en via MAD (een ontwikkelingsgroep) draait dat toestel zelfs al op Android 7.1.2. Er valt te hopen dat Vernee deze ontwikkeling ook doorzet voor de Vernee Thor E. 

De snelheid van de software is verder prima in orde en in lijn met wat we verwachten van toestellen in deze prijsklasse. Wellicht zelfs nog wel een stapje beter dan de MTK6737 en Snapdragon 435. De GPU is wel minder dan in de Snapdragon 435, maar gezien de processor is dit al geen toestel waar je veel games op wilt draaien en is het verschil hierbij in de praktijk dus beperkt. 

De benchmarks liggen in lijn met vergelijkbare toestellen, met een Antutu score van rond de 40.000. Ook de andere benchmarks draaien iets hogere scores dan we zien op de MTK6737.