Hunting Simulator

Hunting Simulator is zoals de naam al doet vermoeden een simulator waar we de spanning van de jacht mee mogen maken. Als je de game start heb je nog niets, op een wapen na, maar we zijn nog in de leer, dus het is prima dat er mondjesmaat nieuwe elementen worden toegevoegd. Je begint in een regio, waar je steeds meer gebieden vrij speelt. Er zijn in totaal twaalf regio's met daarin met gemak tien of meer gebieden vrij te spelen, dus qua aantal missies zit het wel goed.

Dat kwantiteit niet meteen gelijk staat aan kwaliteit is dan jammer. Het is namelijk zo dat de missies nogal saai en repetitief zijn. Nu verwacht ik in een simulatie jachtgame ook geen aliens of dat ik Optimus Prime moet neerschieten, maar in elke missie doe je het zelfde. Je start op een plek, ziet de sporen door iconen die als je er bent melden hoe lang geleden een dier gepasseerd is en in welke richting. Nu is het probleem dat het echt een hele tijd kan duren voordat je de prooi voor die missie tegen komt. Sterker nog, ik heb het wel eens voor elkaar gekregen dat ik deze compleet niet tegenkwam en ik me afvroeg of het wel te vinden was. De spanning is wel weg als je twintig minuten rondjes rent omdat de sporen je steeds weer een kant op sturen waarbij je zelfs denkt "het dier loopt rondjes achter mij aan."

Hunting Simulator - Forest (Foto: Bigben )

Gelukkig is de omgeving over het algemeen mooi. Hunting Simulator is helaas niet zo prachtig als de natuur in Horizon: Zero Dawn, maar we hebben het hier over compleet verschillende budgetten. De ontwikkelaars van Hunting Simulator hebben de Unreal Engine 4 gebruikt en vaak is dat erg goed te zien, maar soms slaan ze de plank ook mis. Zeker in een jachtspel ben je bezig met je verrekijker en vizier en dan willen de textures verder weg vaak opeens kariger worden. Het grootste nadeel qua performance zijn te zien op de PlayStation 4. Daar heb je nog wel eens wat schokkerig beeld. Op de pc-versie, die ik eerder tijdens een demo heb gespeeld, had ik daar compleet geen last van overigens.

De dieren reageren 99% van de tijd logisch, maar een enkele bug in Hunting Simulator liet ze wel eens hangen in een boomstam. Om te jagen moet je geduld hebben en natuurlijk zorgen dat je niet gezien, gehoord of geroken wordt. Ben je een dier eenmaal op het spoor en je bent er dichtbij genoeg, dan zie je een markering op je scherm waaraan je kunt zien of het beest je op de een of andere manier bemerkt. Zien en horen is vrij duidelijk te voorkomen, maar ruiken is wat meer uitzoekwerk en voorbereiding. Door op te letten waar de wind vandaan komt zul je minder snel geroken worden. Nu hebben beren weer een betere neus dan een konijn, dus het ligt ook weer compleet aan op welk dier je aan het jagen bent. De omgevingen moeten de variatie maken. In een woestijn heb je amper plekken om ongemerkt richting je prooi te sluipen, terwijl je in een bosrijk gebied veel meer mogelijkheden hebt. Dat geldt natuurlijk ook voor de dieren.

Hunting Simulator - Rifle (Foto: Bigben )

Als jager moet je ook rekening houden met welk wapen je je gekozen prooi aan gaat pakken. Zo zijn er wapens voor kleinere prooi en geweren waar je die finaal kapot zou schieten, dus die gebruik je beter voor het grotere werk. Vanaf missie twee mag je al twee wapens meenemen per missie, dus dat is niet echt een probleem. Later speel je nog spulen vrij zoals verschillende soorten vizieren, verrekijkers en urine. Jazeker, je kunt dieren ook lokken door vallen op te zetten. Een andere verstuiver zorgt er bijvoorbeeld weer voor dat je ziet wat de exacte windrichting is. Dat maakt de eerste missies ook compleet oninteressant, want dan heb je al die hulpmiddelen nog niet.

Het schieten in Hunting Simulator is op zich nog het meest enerverend. Niet omdat het enorm gewelddadig is of zo, maar als je mist dan is je kans in de complete omgeving wel verkeken, want elk beest in de buurt is gevlucht. Mikken is dus belangrijk. Raak alleen is niet genoeg, want als je een dier in de maag raakt dan zul je minder punten krijgen dan een fataal schot in het hart. Een dier dat eerst in de poot wordt geschoten zal mank lopen en een gemakkelijker doelwit zijn, maar het langer laten lijden geeft je ook minpunten in de score. Je adem inhouden om zo min mogelijk beweging tijdens het mikken te hebben, rekening houden met de sneheid en richting van het dier en zo zijn er meer dingen om rekening mee te houden. Heb je het dier gedood dan komt het claimen van de score. Het dier ligt ergens, maar je ziet geen enkele indicatie waar. Dat is een probleem als je van ver schiet en echt moet opletten waar het dier voor het laatst gezien is. Ja, er is een indicatie dat je goed zit, maar die zou er niet moeten zijn: het spel schokt even als je in de buurt bent.

De leukste modus is de Free Hunting. Je hebt dan geen tijdslimiten, geen opdrachten, maar je mag jezelf vermaken. Dan is er nog een multiplayermodus. Die is alleen online waarin je met maximaal vier personen kunt jagen in co-op. Mijn ervaring is dat het nog een solo-actie wordt als je met vreemdelingen speelt, want iedereen doet alsnog zijn eigen ding. Vaak is de opdracht dat je een overschot van een bepaald dier moet verwijderen. Lullig detail: je kunt een dood dier van een ander claimen zodat je jouw score in die missie opkrikt ten koste van een andere speler.

Hunting Simulator laat mij wat in twijfel achter. Aan de ene kant zijn er niet zoveel jachtspellen dus vult het een leuke niche op. Grafisch is het zeker prima te behappen, maar de bugs en slecht geoptimaliseerde problemen zoals een soms wel erg lage framerate maken het technisch niet goed genoeg. De gameplay heeft hetzelfde probleem. Het daadwerkelijk benaderen en schieten van je prooi is prima, maar het zoeken maakt het soms dodelijk saai als je het dier na vijftien minuten niet een keer gezien hebt. Hunting Simulator is niet enorm slecht, maar het blinkt ook niet uit. heb je geduld zat, dan zul je het zoeken misschien niet als minpunt zien.

Pluspunten
Minpunten
  • Veel missies
  • Het benaderen en schieten maakt het spannend
  • Missies zijn erg repetitief
  • Niet lekker geoptimaliseerd

Gespeeld op PlayStation 4. Ook verkrijgbaar voor Xbox One en pc.
No animals were harmed during the making of this review