Blu-ray: The Shallows

Films waarin haaien een grote rol spelen zijn een genre an sich. Binnen dit genre is de bekendste film natuurlijk de door Steven Spielberg geregisseerde klassieker Jaws, maar er zijn er ook veel slechte titels die we liever niet hadden gezien, zoals Sharknado en The Shark Attack. Haaienfilms zijn sinds de eerdergenoemde klassieker eigenlijk niet meer serieus te nemen. Hollywood probeert daarom met The Shallows dan ook weer een beetje allure terug te brengen aan dit genre. En dit lukt best aardig. The Shallows is een spannende thriller die goed gedragen wordt door hoofdrolspeelster Blake Lively.

shallows still 1

De film volgt een simpel plot. De geneeskundestudente Nancy Adams, die wordt vertolkt door Blake Lively (vooral bekend van de dramaserie Gossip Girl), heeft een halt gezet op haar studie om naar Mexico te reizen. Hier gaat ze op zoek naar een geheim en afgelegen strand, waar haar inmiddels overleden moeder twintig jaar geleden ook geweest is. Haar moeder kwam destijds in dit idyllische oord om te surfen. Dit is precies wat Nancy ook van plan is, om zo in haar moeders voetsporen te kunnen treden en zichzelf beter te leren kennen. Wat begint als een prachtige surfreis eindigt echter totaal anders. Nancy komt vast te zitten op een rots op zee. Er is geen mogelijkheid om hiervan af te komen, door een hongerige haai die om haar heen cirkelt. Zal het Nancy lukken om in haar eentje te overleven?

Het verhaal is dus eenvoudig en duidelijk. Regisseur Jaume Collet-Serra, bekend van de psychologische thriller Orphan en actiethrillers Non-Stop en Run All Night, heeft goed begrepen dat een gecompliceerd plot voor een dergelijke film helemaal niet nodig is. The Shallows duurt 90 minuten, wat precies goed is voor dit genre en dit zorgt ervoor dat de film erg soepel loopt. Het achtergrondverhaal van Nancy wordt op een fijne wijze in een goed tempo uitgelegd aan de kijker. Er hoeft dan ook niet lang gewacht te worden op actie. Binnen een klein kwartiertje zien we Nancy al het water in stappen, waarbij er genoten kan worden van de prachtige beelden op het strand met jaloersmakende surfscènes. De harde popmuziek die hierbij op de achtergrond klinkt is wel wat overbodig. Gelukkig wordt de spanning vervolgens snel opgebouwd wanneer de witte haai wordt geïntroduceerd. Het camerawerk van Flavio Labiano past hierbij perfect, vooral de onderwater-actiescènes zien er gelikt uit en zorgen ervoor dat de spanning ook vanaf het kleine scherm om te snijden is.

shallows still 2

The Shallows is wel duidelijk een one woman show van Blake Lively. Er wordt dan ook wel erg veel geleund op de schoonheid van de blonde actrice. Ze paradeert het grootste deel van de film rond in een gele bikini, en het bovenstuk van haar wetsuit wordt bijpassend alleen tot haar decolleté dichtgeritst. Blake Lively is gelukkig meer dan alleen een mooi plaatje, en levert ook een prima acteerprestatie. Al schreeuwend en vloekend haalt ze alles uit de kast zodat de film geen moment verveeld. Dit is erg knap, aangezien de actrice, naast een gewonde meeuw die ook vastzit op de rots, eigenlijk geen tegenspeler heeft om dialoog mee te voeren.

Daarnaast ziet de witte CGI-haai, behalve op het eind, er erg natuurlijk uit. Dit komt ook doordat regisseur Jaume Collet-Serra er expres voor kiest om de spanning op te bouwen door juist de haai niet te veel in zijn volle glorie te tonen. De blu-ray van The Shallows leent zich perfect om in het weekend op het kleine scherm lekker weg te kijken, en neemt niet de hele avond in beslag. De extra’s zijn een welkome aanvulling, vooral de featurette waarin uitgelegd wordt hoe de CGI-haai tot stand is gekomen. Ondanks een ietwat teleurstellend en onrealistisch einde, is The Shallows een waardige haaienthriller die het genre weer wat opkrikt.