Microsoft Surface Book

We hebben er even op moeten wachten, maar sinds vorige maand is de Microsoft Surface Book eindelijk beschikbaar in Nederland. Zodra je de doos opent en de vier glimmende vierkantjes ziet weet je dat je een bijzonder apparaat voor je hebt.

Wat is nu eigenlijk een Microsoft Surface Book? Dit is gek genoeg, een lastige vraag; is het een tablet met toetsenbord? Nee, dat is eigenlijk de Surface Pro. Is het dan een laptop die je kunt gebruiken als tablet? In die categorie kun je de Surface Book ook niet plaatsen. Wat is het dan wel? Het is echt een 2-in-1 hybride apparaat. Op het eerste gezicht lijkt de Surface Book wel op een ultrabook, maar zodra je ermee aan de slag gaat en met een druk op de knop het scherm letterlijk loskoppelt, kun je het scherm als volwaardige Windows 10-tablet gebruiken en dat is de eerste paar keer best bijzonder.

MSBOOK

Het uiterlijk van de Surface Book is helemaal in lijn met de overige Surface-producten. Het lichtgrijze magnesium geeft de Surface Book een luxe, maar ook stevige uitstraling. Wat wel opvalt is dat de Surface Book wat aan de zware kant is, zeker als je dit vergelijkt met een willekeurige tablet of ultra book. Koppel je de base en scherm/tablet los dan is het gewicht (720 gram) meer in lijn met wat je verwacht van een dergelijk device.
MS Surface Book
Het scherm (je kunt discussiëren of je het de tablet moet noemen) is een 13,5 inch touchscreen met 267 DPI en een beeldverhouding van 3:2. De kleuren spatten van het scherm af. In tablet-modus is de Surface Book hierdoor wel een groot apparaat als je dit vergelijkt met een standaard iPad. Daarbij gaat het scherm, losgekoppeld van de dock ook, aanzienlijk korter mee. Het loskoppelen is duidelijk een leuke toegevoegde USP (Unique Selling Point), maar Microsoft heeft niet bedoeld het apparaat primair op deze manier te gebruiken. De kracht van de Surface Book zit dan ook echt in de Dock/Base. Microsoft heeft de base namelijk voorzien van een grotere accu en de duurdere varianten hebben zelfs een extra krachtige grafische kaart. Dit laatste maakt de Surface Book natuurlijk interessanter.

Bij de Surface Book wordt ook de Surface Pen meegeleverd. Deze digitale pen heeft 1024 verschillende drukpunten en voelt goed aan. Tekst en tekeningen verschijnen vrijwel direct op het scherm en met één druk op de knop zit je in One Note. De pen leent zich ook uitstekend voor Windows Ink. Met Ink kun je onder andere aantekeningen schrijven en tekenen in documenten, foto's en zelfs videos's.

Microsoft Surface Book

Het model dat wij mochten testen was de Surface Book i7 (Skylake) met 16 GB intern geheugen, 1TB SSD en Performance Base. De Performance Base is uitgerust met een Nvidia GTX965M GPU en dit is dan ook meteen de duurste configuratie (€ 3600,-) op dit moment. Hoewel dit intussen al "verouderde" hardware is, want de opvolgers van de gebruikte CPU en GPU zijn al op de markt. Je hoeft je echter voor deze configuratie absoluut niet te schamen. Windows 10 start binnen enkele seconden op en alles wat je op het scherm doet (bv. openen van programma's en games) staat er vrijwel direct. Zelfs actuele games als; Forza Motorsport, Resident Evil 7 en Gears of War 4 draaien uitstekend op de Surface Book. 

Conclusie

Ja. De Microsoft Surface Book is een prijzig apparaat. Echter, het ziet er zo strak en gelikt uit dat het een bepaalde exclusiviteit uitstraalt die weinig andere apparaten evenaren. Zodra je het apparaat op tafel zet weet je de aandacht op jezelf te vestigen. Daarnaast kun je, als je de Performance Base hebt, er met gemak de laatste games of grafische applicaties op draaien. Wil je een Microsoft Surface, maar heb je de extra grafische rekenkracht niet nodig dan is de nieuwe Surface Pro of Surface laptop een goed alternatief.

Pluspunten
Minpunten
  • Laptop en tablet in één
  • Mooi en luxe design
  • Surface Pen standaard meegeleverd
  • Indrukwekkende prestaties
  • De prijs
  • Niet de nieuwste hardware