Blu-ray: Allied

Al tientallen jaren is de Tweede Wereldoorlog een populair onderwerp voor filmmakers. Zo nu ook voor regisseur Robert Zemeckis, bekend van Forrest Gump en Cast Away, die de kijker met zijn nieuwste film meeneemt in een romantische spionagethriller die zich afspeelt in Groot-Brittannië in de oorlogstijd. Allied heeft alle ingrediënten – een spannend verhaal, prachtige cinematografie en twee Hollywood-sterren die de hoofdrollen vertolken – om een klassieker in zijn genre te worden, net zoals de film Casablanca waar Zemeckis duidelijk door is geïnspireerd. Of dit lukt? FOK! zocht het uit.

Allied1

Het is het jaar 1942. De Canadese geheimagent Max Vatan (vertolkt door Brad Pitt) reist af naar Casablanca, Marokko voor een dodelijke geheime missie. Hier ontmoet hij zijn partner, de charmante Franse verzetsstrijder Marianne Beausejour (Marion Cotillard), die tijdens deze missie zal fungeren als zijn echtgenote. Het doel van de twee is namelijk om de Duitse ambassadeur te vermoorden. Om dichtbij hem te kunnen komen, zullen ze moeten infiltreren in het glamoureuze nazibolwerk dat Casablanca rijk is, en dus een knap staaltje acteerwerk moeten neerzetten om geloofwaardig over te komen als verliefd koppel. Al gauw zorgt dit spannende schouwspel ervoor dat er een vonk overslaat tussen Max en Marianne. Een liefdesverhaal geschiedt, tot die ene dag jaren later: Max wordt plotseling opgeroepen bij de Britse geheime dienst, omdat ze Marianne ervan verdenken een Duitse spion te zijn. Max wil kosten wat het kost tegenover de autoriteiten bewijzen dat Marianne onschuldig is, maar is ze dat ook?

Allied3

Allied is geschreven door Steven Knight (Eastern Promises). Hij baseerde zijn script op een ogenschijnlijk waargebeurd verhaal wat hij in zijn jeugd had gehoord over twee spionnen die verliefd waren geworden in de Tweede Wereldoorlog. Brad Pitt – en vooral Marion Cotillard die met haar charmes de show steelt – halen alles uit het door Knight geschreven script. De chemie die de twee op het scherm uitstralen is zo geloofwaardig, dat er zelfs gespeculeerd werd dat dit een reden zou zijn voor de scheiding tussen Pitt en Angelina Jolie. Ook op visueel gebied pakt de film groots uit. Prachtige, kleurrijke scènes uit het romantische Casablanca, die worden afgewisseld met juist grauwe beelden uit Groot-Brittannië in de jaren ’40, zorgen ervoor dat de kijker wordt meegezogen in deze tijd. Ook de juiste kledingkeuzes van costume designer Joanna Johnston (onder andere bekend van Saving Private Ryan en War Horse) hebben hier een groot aandeel in, want Max en Marianne zien er te allen tijde verbluffend uit.

Een minpunt is echter dat de film in het middenstuk langdradig aanvoelt. Dit is te wijten aan een plot dat erg langzaam tot gang komt, en de afwezigheid van actie die men verwacht van een spionagefilm die plaatsvindt in de Tweede Wereldoorlog waarbij het eerste stuk wel beladen is met sensatie. Allied voelt helaas dan ook nooit écht spannend aan. Het slotstuk weet de aandacht gelukkig weer terug te brengen. Dit komt door een spannend en onverwacht einde dat eenieder even aan het denken zet.

Allied2

Allied is een film met zowel romantiek, drama, actie en avontuur; wat het toegankelijk maakt voor een breed scala van filmliefhebbers. Het is een film die makkelijk wegkijkt, ondanks het langdradige middenstuk, en waarin het publiek volledig wordt meegesleept in de sfeer van de jaren ’40. De chemie tussen Pitt en Cotillard spat ook van het kleine scherm af, en de film leent zich dan ook perfect om thuis te bekijken. Voor wie geen genoeg kan krijgen van de film biedt de blu-ray vele extra’s in de vorm van featurettes en kijkjes achter de schermen. Allied fungeert als een vermakelijke spionagethriller voor in het weekend, maar zal desondanks geen klassieker worden.