Blu-ray: The Accountant

In de nieuwste film van Gavin O’Connor, bekend van titels als The Warrior, Brothers en Pride and Glory, volgen we de perfectionistische accountant Christian Wolff die vertolkt wordt door Ben Affleck. Zo op het eerste gezicht lijkt dit niet de beste formule voor een thriller zoals we van O’Connor gewend zijn, maar niets is minder waar. Wolff is namelijk geen gewone accountant: het ene moment houdt hij zich bezig met rekeningafschriften, en op het andere moment rekent hij als een ware moordmachine af met een groep bendeleden. The Accountant bouwt zich op zijn eigen wijze op naar een bijzondere en vermakelijke actiefilm, die zich perfect leent voor een leuk avondje filmplezier.

The Accountant stills 2

In The Accountant volgen we Christian Wolff, een wiskundig genie, die meer affiniteit heeft met getallen dan met mensen. Normaliter werkt Christian Wolff als freelance accountant voor gevaarlijke criminele organisaties, maar wanneer de autoriteiten hem in de gaten beginnen te houden neemt hij een legitieme cliënt aan als dekmantel. Wolff bijt zich vast op de jaarrekeningen van deze cliënt, de robotfirma Living Robotics, en probeert te achterhalen hoe er over de jaren heen miljoenen dollars verdwenen zijn. Dit blijkt echter niet zo’n fatsoenlijke taak als verwacht, en wat zich ontvouwt is een zenuwslopende klopjacht met veel bloedvergieten.

Aan het acteertalent in deze film ontbreekt het in ieder geval niet. Affleck is op zijn gemak in de hoofdrol van de autistische Christian Wolff, J.K. Simmons (bekend van Whiplash en La La Land) als het starre hoofd van het Ministerie van Financiën die hem op de hielen zit, en Anna Kendrick (Pitch Perfect) als de naïeve mede-accountant Dana waarmee Wolff een onwaarschijnlijke alliantie vormt; het zijn stuk voor stuk goede vertolkingen van deze acteurs. Wat wel aan de wensen overlaat, is de geloofwaardigheid van de verhaallijn en personages. De eerste helft van The Accountant wordt redelijk rustig opgebouwd, waarbij er ook nadruk ligt op de persoonlijke achtergrond van Wolff, die het in zijn jeugd klaarblijkelijk moeilijk heeft gehad. De tweede helft van de film ontvouwt zich op geheel andere wijze: veel verschillende personages en verhaallijnen passeren de revue, maar deze komen allemaal niet volledig tot zijn recht. Het is daardoor af en toe lastig om de aandacht er goed bij te houden. Het einde van de film maakt dit echter weer goed en verduidelijkt veel van de verhaallijnen. Hierdoor heeft The Accountant een aangenaam en bevredigende afloop, die ruimte biedt voor vervolg.

The Accountant stills 1

The Accountant is ondanks de schoonheidsfoutjes een vermakelijke actiethriller. Een thriller die geleid wordt door een autistische wiskundige is onconventioneel en even wennen, maar mede door het acteerwerk van Affleck pakt dit verrassend leuk uit. De blu-ray van The Accountant bevat veel bonuscontent in de vorm van featurettes, waarmee nog dieper in de geheimen van deze unieke actieheld kan worden gedoken. Ook op het kleine scherm komt de film goed tot zijn recht. The Accountant is een actiefilm met een originele invalshoek die lekker wegkijkt, en perfect is voor liefhebbers van films als John Wick.