The Elder Scrolls Online: Morrowind

3. Kopen of huren?

Betaalmodel


Er zijn MMORPG’s waarbij je een abonnement nodig hebt, het pay to play-model zoals World of Warcraft dat hanteert. Je betaalt iedere maand een bedrag en geniet van een kwalitatief puike game. Er zijn free-to-play MMORPG’s zoals Skyforge en Revelation Online. Je speelt gratis en kan voor geld extra (cosmetische) zaken en boosts kopen. En dan heb je buy-to-play games, waarbij je een bepaald bedrag betaalt en dan kunt spelen. Denk dan aan bijvoorbeeld Gloria Victis. ESO heeft een combinatie van buy-to-play en een abonneeservice, wat het een buitenbeentje maakt. Je betaalt een bedrag (let op aanbiedingen, want dit bedrag kan erg variëren) en kunt naar hartenlust spelen in de wereld. Maar als je daarnaast een Plus Membership neemt door elke maand ten minste €10,99 te betalen, dan krijg je extra quests, toegang tot alle DLC, extra crowns (ingame betaalmiddel), meer xp en een fantastische craftbag. Deze craft bag is de reden dat ik een Plus Membership heb genomen. Alle andere extra’s zijn geinig en leuk, maar echt veel minder belangrijk.

Craft bag
Degenen die ervaring hebben met Skyrim weten dat je bijna alles in deze wereld kunt oppakken en meenemen. Emmers, kopjes, kaarsvet, goud, alles kan zo in je tas. In ESO heb je ook een instelling zodat je personage meteen alles oppakt wat er te graaien is. Maar die tas raakt op die manier heel snel vol. Voor iedereen die een Plus Membership heeft is er een craft bag. Alle ingredienten die je kunt gebruiken om mee te craften worden niet in je inventaris, maar als het ware in de cloud opgeslagen. Je hebt het altijd bij je en er zit geen limiet op. Mocht je besluiten geen abonnee meer te zijn, dan kun je geen spulletjes meer in de craft bag kwijt. De spullen die nog in je craft bag zitten kun je er nog wel uithalen. Een craft bag creëert een zorgeloze manier van spelen en daar houd ik van.

ESO: Morrowind - Test-personage

Prijzen
De standaard prijs van ESO is € 29,99. Dan heb je de game en kun je rondrennen en genieten van Tamriel. De Gold Edition kost € 49,99 en geeft je toegang tot de basisgame en ook alle DLC. De prijzen voor het Morrowind-chapter staan hieronder.

  • Standard Edition van $59.99: The Elder Scrolls Online: Morrowind en The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited
  • Upgrade Edition van $39.99: The Elder Scrolls Online: Morrowind, te koop via online stores
  • Digital Collector's Edition van $79.99: The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited en Morrowind plus een mount, pet en exclusieve emotes
  • Digital Collector's Upgrade van $59.99: The Elder Scrolls Online: Morrowind plus een mount, pet en exclusieve emotes. Te koop via online stores
  • Collector's Edition van $99.99: Alles van de digital Collector's Edition plus een Dwarven Colossus figurine, een map van Morrowind, een boek en een exclusief steelbook.

Iedereen die één van deze pakketten koopt krijgt er een Discovery Pack bij. Daar zit het volgende in:

  • Exclusieve Warden outfit
  • Dwarven War Dog – een hond als huisdier die dus niet meevecht.
  • Schatkaarten
  • Dwarven Crown Crate – Een krat met een willekeurige inhoud, varierend van mount en huisdier tot kleding
  • Experience Scrolls – deze scrolls geven je twee uur lang 50% extra xp

ESO: Morrowind - Discovery Pack

Maar nu komt het: iemand met een Plus Membership heeft toegang tot alle DLC en een craft bag. Omdat een craft bag in mijn ogen onontbeerlijk is, is het dan ook aan te raden voor iemand die de game niet kent om sowieso de standaardeditie aan te schaffen. Als je de game een beetje begrijpt en doorhebt hoe alles werkt, dan heb je de optie om een maand lang lid te worden. Je hebt dan dus ook alle DLC en die belangrijke craft bag. Helaas zit daar nog steeds geen Morrowind bij, maar dan weet je zeker of het voor jou de moeite waard is. Iemand die de Collector’s Edition aanschaft heeft namelijk na al dat geld betaald te hebben nog steeds geen craft bag, maar dus wel Morrowind. Het is verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen als je twijfel hebt.

Bethesda heeft soms aanbiedingen waarbij de prijs sterk zakt. Mijn exemplaar van ESO kostte mij maar €9,99. Deze aanbieding is in de tussentijd nog een keer voorbijgekomen. Als je dus oplettend bent en kunt wachten… In het ergste geval betaal je dus €29,99 + €12,99 = €42,98 voor een leven lang ESO en een maand toegang tot alle extra’s om te kijken of je een Plus Membership de moeite waard vind. In mijn optiek is Morrowind de extra uitgave absoluut waard en ik heb deze na de bèta gespeeld te hebben dan ook meteen ge-preorderd.

Conclusie
Morrowind geeft je meer ESO en dat is goed. Een groot extra gebied, een nieuwe klasse, nieuwe PvP-modus, meer (daily) quests, meer lore .. erg veel meer. Het biedt een goede gelegenheid voor nieuwe spelers om ESO en kans te geven. Anderzijds heeft ESO zelf ook al meer dan voldoende te bieden om je aandacht vast te houden. ESO is één van de beste MMORPG van dit moment en er is nu nog meer om van te genieten.

Pluspunten
Minpunten
  • Meer ESO
  • Nieuwe klasse
  • Meer PvP
  • Vreet tijd
Gespeeld op pc (Windows). Ook beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.