CD: Sackback - Bloodlovers

De eerste keer dat we van de band Sackback hoorden was in 2014 toen er een track van de groep te horen was op de verzamel-cd Frisian Hard 'n Heavy - Volume Three op Big Bad Wolf Records. Inmiddels zijn we drie jaar verder en ligt sinds het begin van deze maand Bloodlovers, het eerste album van de groep, bij de betere platenboeren in de schappen.

Sackback - Bloodlovers

Sackback is een band uit Dokkum die in 2013 als instrumentaal trio werd opgericht door gitarist Klaas Haaksma, gitarist Frank van der Ploeg en drummer Max van der Meij. In het daaropvolgende jaar werd Van der Ploeg zanger van de band en ruilde zijn gitaar in voor een basgitaar. Ook vond de band in 2014 een tweede gitarist in de persoon van Frank Homma. Slechts een half jaar later stond Sackback al met veel succes op de partystage van het Dokk'em Open Air Festival met een spetterende set met covers van bands zoals Black Sabbath, Deep Purple, AC/DC, Kiss, Dio, Iron Maiden, Metallica, Anthrax, Motörhead, Slayer en UFO. Lang niet gek voor een band die bestaat uit muzikanten die nog niet eens geboren waren toen voorgenoemde bands hun gloriedagen kenden.

De laatste jaren houdt de band zich alleen nog maar bezig met het spelen van zelfgeschreven composities, waarbij uiteraard wel de nodige inspiratie werd opgedaan uit het werk van de artiesten die voorheen nog wel op de setlist van Sackback voortkwamen. De cd opent met een progressief overkomend intro waarna de band ouderwets losgaat op de titeltrack van de cd. Nadat bij het nummer 'Strangers' het gaspedaal nog stevig ingetrapt wordt is het tijd voor een fijn stuk bluesrock getiteld 'Route 66', een track in de geest van het oudere werk van bands als Status Quo en ZZ Top.

Sackback
Sackback

Hoogtepunten op de cd zijn toch wel de titeltrack, het woest beukende 'Fuck You' en de afsluitende track 'Deathtone', een nummer dat we eerder ook al aantroffen op Frisian Hard 'n Heavy - Volume Three, maar wat voor deze cd in een nieuw jasje werd opgenomen. Met Bloodlovers levert Sackback een prima cd af, die wellicht geluidstechnisch gezien nog wel wat beter had kunnen worden opgenomen maar die zeker niet tegenvalt als je beseft dat de bandleden nog maar 17 jaar zijn en dus nog tijd genoeg hebben om op dat vlak ook te evolueren. In Friesland is Sackback bij de liefhebbers van hard rock en heavy metal al tijden geen onbekende naam meer, hoog tijd dat de rest van Nederland deze band ook eens gaat ontdekken.