88 Heroes

Wat te doen als het acht over acht is op 8 augustus 1988, en Dr. H8 eist 88 octillion dollar, anders blaast hij de Aarde op? Je roept 88 superhelden op natuurlijk!

88 Heroes is een retro 2D-platformer waarin je 88 levels moet uitspelen binnen 88 minuten. Doe je dat niet, staan er 88 raketten paraat om de Aarde te vernietigen. Het zal je vast niet verbazen dat 88 Heroes draait om de 88 verschillende speelbare personages. Ieder personage heeft zijn eigen unieke vaardigheid, vaak enorm handig, soms nutteloos en bij sommige personages is het maar het beste je vaardigheid helemaal niet te gebruiken. Vooral de eerste paar potjes van 88 Heroes zijn leuk door ieder personage een beetje te leren kennen.

De hoofdmodus van de game, toepasselijk genaamd 88 Mode, geeft je de uitdaging om alle levels in de game in één ruk uit te spelen. De valstrik is echter dat je personage willekeurig gekozen wordt en dat ieder personage slechts één leven krijgt. Je moet dus voorzichtig zijn met je beste karakters, want een fout kan je kans op succes ernstig verminderen.

Personages variëren van een laser kitten tot duidelijke pop culture-referenties zoals Agent 0088. Buiten hun vaardigheid variëren personages op grootte, snelheid, hun manier van springen of besturing. Soms wil een personage je ook verrassen met een extraatje aan hun vaardigheid, zoals teleportatie of word je onverwacht de dood ingejaagd door een grote terugslag. Ieder personage heeft ook een eigen korte biografie met vaak hilarische teksten, waaruit blijkt dat humor dan ook een belangrijk onderdeel van de game is, dit komt ook naar voren in de gameplay zelf. Personages, tegenstanders en levels lijken vooral ontworpen te zijn om op de lachspieren te werken, wat natuurlijk zeer welkom is.

Nadeel daarvan is wel dat je er snel ook wel weer klaar mee bent. Na een tijdje heb je het allemaal wel gezien of gehoord en is het allemaal zo grappig niet meer. Het is dan ook jammer dat 88 Heroes exclusief in je eentje te spelen is. Het unieke gegeven van 88 Heroes zou zich uitstekend lenen voor een mode in lokale multiplayer, maar het mag niet zo zijn.

In 88 Mode zullen de levels overigens, in tegenstelling tot je personages, altijd in dezelfde volgorde voorkomen. Makkelijk is het niet om alle 88 levels achter elkaar door te spelen (hoewel tussentijds opslaan wel mogelijk is), dus het is goed mogelijk dat je vele pogingen nodig hebt om dicht bij het einde te komen. Op den duur wordt het dus vervelend die eerste paar levels door te spelen, want die heb je inmiddels wel tientallen keren gezien.

Zodra 88 Mode uitgespeeld is, speel je andere modes vrij waarin je nogmaals de levels door kan spelen met een team van acht personages, of zelfs een enkel personage. Het is zeker een uitdaging, 88 Heroes is een moeilijke doch eerlijke game, maar forceert je wel constant hetzelfde te doen. Een lange levensduur hoef je dan ook niet te verwachten, iets dat wederom door een multiplayer-mode verholpen had kunnen worden.

Voor de redelijk zachte prijs van rond de 15 euro is dat geen schande, de gedachte achter de game is immers origineel. Maar het gevoel dat er een tekort aan content is blijft wel hangen, een smetje op een grotendeels vermakelijke game.

Pluspunten
Minpunten
 
  • Groot aantal speelbare personages
  • Strakke gameplay
  • Humor
  • Geen multiplayer
  • Wordt eentonig
Gespeeld op Xbox One. Ook verkrijgbaar op PlayStation 4 en PC.