Headset: Thrustmaster Y-350P

Thrustmaster had al eerder een Doom-thema aan hun Y-350 headset gegeven, nu is het de beurt om de headset een Ghost Recon Wildlands-thema te geven. Er is een Y-350X voor Xbox One en een Y-350P voor PlayStation 4. Omdat ik druk in co-op bezig ben met Ghost Recon Wildlands is deze headset natuurlijk meteen mooi om uit te proberen, in stijl.

Zelf houd ik ervan om spullen die ik koop netjes verpakt te ontvangen. De Y-350P is in een netjes gevormde eierdoos gelegd, waardoor de kans op krassen tijdens vervoer minimaal zijn en de headset in ieder geval zonder gebroken beugel aan komt. Het is niet zo netjes als de laatst besproken Nacon-controller, maar er is in ieder geval genoeg aandacht aan besteed. De inhoud van de doos is niet enorm veel: de koptelefoon, een nog losgekoppelde microon en een 'Y-Sound Commander'. En een Quick Start Guide handleiding en een garantiebewijs die niemand leest, want het aansluiten spreekt echt voor zichzelf.

Door de microfoonbeugel in de headset te pluggen kan de koptelefoonstekker in principe al in de DualShock 4-controller van de PlayStation. Maar je kunt er een apparaat tussen stoppen, de Y-Sound Commander. Hiermee kun je het volume regelen, de sterkte van de bas-geluiden, maar ook het aan- of uitzetten van de microfoon, de 7.1 Virtual Surround Sound en de feedback van je eigen stem door de headset. En dat zonder in een app of ander instelmenu te moeten zitten. Het apparaatje heeft zijn eigen koptelefoonaansluiting die in de Dual Shock-controller moet. Dat doe je door de Commander tegen de PS4-controller te schuiven. Een ding moet je niet vergeten: de Commander moet al aangezet zijn voordat je de PS4-controller aan zet.

Allereerst complimenten aan Thrustmaster voor de pasvorm. Zelfs mijn bolle kop heeft na uren gamen nog geen zweet, mijn oren zijn niet oververhit en nergens steekt er iets pijnlijks in mijn oorlel. Dat komt door de schuimkussens tegen de hoofdband en de speakers. Vaak zat heb ik rode oortjes van het gamen, maar bij deze headset is het prima lange tijd vol te houden zonder klachten. Een minpunt: de verschuifbare bovenband voelt wat goedkoop aan als je deze gebruikt om de headset goed te stellen. Het uiterlijk is natuurlijk gebaseerd op Ghost Recon Wildlands, zelf vind ik het subtiel genoeg. In de oorschelpen zie je de doodshoofden zoals in het logo van het spel, voor de rest is het mooi zwart met wat kleurgebruik uit het logo. Het misstaat zeker niet, en je voelt je ook geen wandelend reclamebord voor Ubisoft.

Thrustmaster Y-350P Sound Commander (Foto: Thrustmaster)

Thrustmaster schept op met "102dB @ 1mW audio sensivity", "7.1 Virtual Surround Sound" en "Double electro-acoustic bass". Een hoop termen om te laten weten dat het met het geluid goed zou moeten zitten, maar omdat cijfers leuk zijn in een laboratorium is er maar één manier om aan te horen of de headset zijn ding doet: zelf proberen natuurlijk. De Virtual Surround Sound is een truc om geluid uit alle richtingen te laten komen. Gezien er zeker geen acht speakers in de koptelefoon zitten kan het de werkelijkheid nooit benaderen, maar de Y-350P doet zijn best. Let op, je kunt deze functie alleen gebruiken in combinatie met de Y-Sound Commander. Je hoort geluiden nu uit allerlei kanten komen, maar een ervaring zoals in een thuisbioscoop is het zeker niet. Daar is de prijs dan ook naar. De Y-Sound Commander zorgt echt voor een geluidsboost, ook qua bass. Dus deze headset op een andere console aansluiten kan, maar verwacht niet dezelfde ervaring als met PS4.

De microfoon doet aan noise cancelling, maar dan mag Thrustmaster me nog uitleggen waarom het alleen maar plastic is en waarmee ze de adem bijvoorbeeld mee willen dimmen. Je kunt het wat verstellen zodat je niet iedereen wegblaast als je uitademt, maar wat harige isolatie om de wind wat op te vangen in plaats van meteen door te sturen was misschien wat handiger geweest. Mijn collega's heb ik niet gehoord over onduidelijk geklets tijdens het spelen in sessies. Wat jammer is dat je de microfoon niet geheel weg kunt buigen als je het ding niet wil gebruiken. Oke, je kunt het er helemaal uitpluggen, maar een draaimechanisme zie je wel vaker bij headsets. Een headset die je mee kunt nemen op vakantie is het ook niet: het is niet opklapbaar. Dat komt de stevigheid vast ten goede, maar mobiliteit dan weer niet.

Thrustmaster Y-350P Packshot (Foto: Thrustmaster)

De Thrustmaster Y-350P 7.1 Surround Sound Ghost Recon Wildlands Èdition is een mondvol, dat zeker. Met een prijskaart van € 139,99 zit het in het midden-segment waar de concurrentie hevig is. Toch hoort deze headset daar boven de middenmoot. Dat komt door het goede geluid, de pasvorm, het comfort en de extra Y-Sound Commander die daadwerkelijk wat toevoegt. Dat het het apparaatje alleen voor de aangegeven console, op een pc of andere console mis je de extra functionaliteit zoals 7.1 Virtual Surround Sound en de bediening van volume en bass. Dus heb je geen Xbox One of PlayStation 4, dan zou ik verder zoeken, maar anders is de Y-350P zeker het bekijken en uitproberen waard. Want zoals altijd: een koptelefoon is heel persoonlijk, ook al worden er tig laboratoriumcijfertjes tegenaan gegooid.