Telefoon: AGM X1 | Indrukwekkend debuut?

5. Prestaties, software & batterij

Prestaties

Natuurlijk is de telefoon aan diverse testen onderworpen, waaronder benchmarks. Ik wil er wel op wijzen dat benchmarks alleen een indicatie zijn en zeker niet altijd de praktijk weergeven. Natuurlijk heb ik ook de AGM X1 in de praktijk getest en ook deze resultaten kan je hier vinden.  

Benchmarks

De SOC (System On a Chip); een Snapdragon 617 processor geklokt op 1.5 GHz. Deze processor van Qualcomm met 8 processorkernen in combinatie met 4GB RAM komen tot de volgende benchmark scores:

 AGM x1 benchmark antu

AGM x1 benchmark gbs

AGM x1 benchmark gbm

AGM x1 benchmark pc 

Zoals te zien is, zijn er in de benchmarks weinig afwijkende resultaten te vinden. De Snapdragon 617 kan prima meekomen met de midrange MediaTek toestellen. De verdere prestaties zijn in de prijsklasse in vergelijking met andere Chinese toestellen wellicht iets aan de lage kant, maar Snapdragon chipsets zijn vaak duurder dan de MediaTek tegenhangers. 

Wil je een speciale benchmark zien? Of heb je tips voor toekomstige benchmarks, laat het weten en wij doen ons best om deze alsnog te draaien en/of de volgende keer mee te nemen.

Connectiviteit

Hieronder kan je de ervaringen vinden die ik heb gehad op het gebied van connectiviteit met dit toestel. 

GPS:

De GPS van het toestel is prima. Tijdens een lange fietstocht met tracking zag je weinig tot geen afwijking van de weg, de lijnen waren allemaal erg strak en er was geen sprake van drift. 

Zelfs binnen houdt het toestel contact met een aantal satellieten. Ik voorzie dan ook geen problemen wanneer je de telefoon wilt gebruiken voor navigeren. 

Wifi

De AGM X1 is uitgerust met een standaard Qualcomm radio, deze chipset heeft naast de WIFI ook de GPS en andere mobile connecties aan boord. 

De WIFI radio heeft WIFI op zowel 2.4GHz alswel 5GHz daarnaast is er ondersteuning voor WIFI AC. Het bereik is prima, ook de snelheid van de WIFI blijft goed wanneer de afstand van de router iets groter is. 

Bellen 


Bellen gaat goed met het toestel, de verstaanbaarheid van de andere kant is goed, ook het volume kan hoog genoeg. Daarnaast heb ik ook geen klachten ontvangen over mijn verstaanbaarheid.

Speaker

De ingebouwde speaker is beter dan bij veel andere toestellen. Vooral het volume van de speaker is ruim voldoende. De kwaliteit blijft natuurlijk achter bij externe boxjes. 

 3G / 4G

De AGM X1 werkt op de volgende 4G banden: 

Band:

Frequentie:

Providers/dekking:

1

2100 MHz

T-mobile (toekomst)

3

1800 MHz

T-mobile (Landelijk), KPN, Vodafone (lokaal)

7

2600 MHz

Tele2 (lokaal), Vodafone, Ziggo, KPN, T-mobile (Zeer lokaal)

20

800 MHz

Vodafone, Tele2, KPN (landelijk)

Het was leuk geweest als het toestel ook 4G op de 8 band had ondersteund zodat je ook bij T-mobile gebruik kan maken van het landelijk dekkende 900MHz netwerk. 

Over de 4G snelheden heb ik niets te klagen, de maximale 300Mbps heb ik niet kunnen halen, maar boven de 75Mbps ben ik ruim uitgekomen (83 Mbps). 

Software / Android

De software op de AGM X1 is bijzonder. Er draait op dit nieuwe toestel namelijk nog Android 5.1, deze versie van Android is ondertussen al ruim 2 jaar oud. Het is dan ook een rare keuze van AGM om het toestel met deze versie van Android uit te brengen. Je verwacht momenteel minimaal Android 6.0 maar nog liever Android 7 wanneer je een nieuw toestel koopt. 

Overigens heeft AGM aangegeven dat er zeer binnenkort een update naar Android 7 zal verwchijnen. Maar wellicht hadden ze het toestel beter direct met deze recentere versie kunnen uitbrengen. Android 5.1 heeft namelijk een aantal zeer bekende veiligheisproblemen, al is de telefoon wel gepatched tot Android 5.1 (september 2016). 

De interface van het toestel is simpel gehouden. Er staat een licht geskinde launcher op, die vrij dicht bij stock Android blijft. Ook op het gebied van Apps is er weinig aan te merken op de AGM X1. Er zijn buiten een normale set applicaties alleen updater- en outdoortools apps meegeleverd met het toestel. 

De lichte skin en standaard software zorgen er wellicht dan ook wel voor dat het toestel zo snel/snappy aanvoelt, hij is in de praktijk vaak sneller dan vergelijkbare Mediatek toestellen met een 6737T of 6750T processor.

Het is te hopen dat AGM binnenkort een update naar Android 7 uitbrengt die net zo stabiel is, dan is een van de grootste nadelen van het toestel opgelost. 

Batterij: 

De batterij van de AGM X1 is echt geweldig. Nog niet eerder hebben we een toestel gezien dat scores neerzette zoals de AGM X1 deed. 

De batterijtest waarbij de telefoon in een loop een aflevering van een serie afspeelt op een vooraf gecalibreerde helderheid komt uit op 26 uur en 48 minuten. De vorige hoogste score kwam net boven de 10 uren uit. Deze indrukwekkende score is deels te danken aan het AMOLED scherm, dat bij donkere scenes minder stroom verbruikt. 

Maar ook wanneer we het toestel testen met een andere batterij benchmark (PC mark 2.0) dan komen we tot een indrukwekkende score. Het toestel houdt het in deze test 11 uur en 15 minuten vol. Dit is ruim het dubbele van andere toestellen. 

Ook de subjectieve praktijktest bevestigt dit oordeel. De batterij gaat de meeste dagen van 100 tot net iets boven de 50% in de avond, dit alles met een schermtijd van 4-6 uren. Twee dagen met het toestel is dan ook geen enkel probleem. Op een rustige dag waarbij er niet in de trein ruim 3 uren op gebrowsed wordt komt de teller niet onder de 75%, een dag of 3-4 zou dan ook prima haalbaar moeten zijn. 

Niet veel vaker heb ik een toestel gehad waarmee ik zonder twijfel twee dagen zonder stopcontact zou kunnen.