Resident Evil 7: Banned Footage Vol. 1

Banned Footage Vol. 1 is de eerste DLC voor Resident Evil 7: Biohazard. Het pakket, wat onderdeel is van de season pass of los aangeschaft kan worden voor 10 euro, biedt een aantal vermakelijke extra's in de vorm van twee nieuwe 'gamemodi' en een nieuwe puzzelmissie. Het is een prima reden om de game nog eens op te starten als je de gewone verhaallijn al hebt doorlopen en die naar meer vond smaken.

Capcom had in de aanloop naar de release van Resident Evil 7 al her en der laten doorschemeren dat toekomstige content op de planning stond. Dat is ook niet zo gek als je je bedenkt dat het Japanse bedrijf voor RE7 een gloednieuwe game-engine uit de grond stampte, de toepasselijk genaamde 'RE Engine'. Zo'n kostbaar raamwerk moet natuurlijk wel terugverdiend worden, en hoewel de opbrengsten van RE7 niet slecht waren, vielen ze duidelijk lager uit dan Capcom aanvankelijk had geraamd.

Banned Footage Vol. 1 bestaat uit de volgende onderdelen: Bedroom, waarin je moet zien te ontsnappen uit een slaapkamer, Nightmare, waarin je gedurende vijf uur lang tot zonsopkomst waves van vijanden moet overleven en Ethan Must Die, een soort alternatieve hardcore variant van de gewone game.

Bedroom
In Bedroom speel je Clancy, de cameraman die je ook speelde in de Beginning Hour-demo en in een bepaald segment van RE7. Je bent opgesloten in een slaapkamer ergens op het Baker-landgoed, vastgenageld aan een bed terwijl de aantrekkelijke Marguerite (hierboven) je af en toe wat lekkers komt brengen. De missie is te vergelijken met de Birthday Room-puzzel die we kennen uit de main game, maar hier wordt het nog wat spannender omdat Marguerite regelmatig komt kijken of je wel netjes in bed ligt, en 'not amused' zal zijn als blijkt dat er iets is veranderd in de kamer.

Als speler kom je er vrij snel achter dat je jezelf gemakkelijk kunt bevrijden uit de gammele beugel waarmee Marguerite je aan het bed heeft vastgemaakt, om vervolgens de kamer te kunnen verkennen. Je kunt ook als brave borst lekker in bed blijven en je tegoed doen aan alle lekkernijen die Marguerite je komt brengen, alleen pakt dat minder goed uit voor je gezondheid. Eenmaal bevrijd kun je aan de slag met allerlei objecten en aanwijzingen die zich in de kamer bevinden.

Het is een vermakelijke aaneenschakeling van mini-puzzels waarbij je steeds een stapje verder bij je vrijheid komt. Er is een voortdurende spanning aanwezig omdat veel interactie in de slaapkamer lawaai maakt, waar Marguerite vervolgens op afkomt. Wanneer ze weer vol bombarie vloekend en tierend op de slaapkamer komt afgesneld moet je zorgen dat je weer netjes in bed ligt en alles in originele staat wordt teruggebracht: zaken als opgeraapte objecten moeten weer op hun originele plaats liggen, en geopende laatjes moeten weer gesloten zijn want als blijkt dat er iets veranderd is dan krijg je er van langs. Bedroom is een redelijk uitgebreid puzzel-level waar je al snel een uur zoet mee bent, en ondanks dat de herspeelwaarde nul is, heeft het weer diezelfde dreigende sfeer die we kennen uit de gewone game.

Nightmare
De tweede gamemodus van Banned Footage Vol. 1 is Nightmare, waarin je vijf verschillende waves vijanden moet afslaan. Na iedere wave verstrijkt er in-game een uur; je begint om middernacht en moet dus tot vijf uur 's ochtends zien te overleven terwijl de waves steeds intenser worden. De afgesloten locatie waar je moet overleven is grotendeels gebaseerd op het gangenstelsel in de kelders van de Bakers-residentie dat we kennen uit de main game, waardoor het erg 'gerecycled' aanvoelt.

Er is een shop te vinden waar je wapens, munitie en upgrades kunt kopen van scrap, de valuta in deze modus. Scrap kun je verzamelen uit twee machines die nadat je ze aan hebt gezet, een langzame maar continue stroom van scrap produceren. Je bent dus vooral heen en weer aan het peddelen tussen deze machines, terwijl je onderweg alle Molded-schepsels uit de weg ruimt. Om het nog wat interessanter te maken kun je gebruik maken van verschillende vallen zoals tripwires, zenuwgas en explosieve vaten.

Je moet in Nightmare zorgvuldig omgaan met je items omdat iedere keer dat je iets koopt, dat betreffende item duurder wordt. Patronen voor je shotgun kosten bijvoorbeeld de eerste keer maar 50 scrap, maar nadat je tien keer patronen hebt gekocht ga je al 400 scrap betalen per aankoop. Datzelfde geldt voor items als medkits en upgrades dus het is verstandig om je aankopen wat te spreiden. Er zijn veel wapens beschikbaar in de shop en ze zijn allemaal meerdere keren te upgraden voor grote hoeveelheden extra schade. Dat is nodig ook want Jack Baker komt zich af en toe laten zien en die heeft een gigantische hoeveelheid kogels nodig voordat hij neergaat.

Nightmare is een toffe modus als je in bent voor non-stop actie. Waarschijnlijk zal je bij de eerste poging niet meteen de zonsopkomst halen en om spelers te motiveren het opnieuw te proberen kunnen bepaalde rewards vrijgespeeld worden die een bonus geven in een nieuwe ronde, zoals meer start-scrap en extra medkits. Je merkt snel dat het steeds beter gaat en zodra alle vijf waves zijn voltooid unlock je nog een hardcore-modus voor hogere moeilijkheidsgraad.

Ethan Must Die
Tenslotte is er nog Ethan Must Die, een modus die alleen weggelegd is voor die-hards. In Ethan Must Die moet je opnieuw de Baker Residence trotseren, maar dit keer kun je niet saven en leg je al na enkele klappen het loodje. Het is niet de gewone verhaallijn die je volgt maar je bent wel weer in oud gebied bezig. Je begint ergens in de achtertuin van het landhuis met alleen een zakmes, en terwijl je je een weg door het grote huis baant moet je op zoek naar kratjes om items te vergaren, die dit keer extreem schaars zijn. Tot overmaat van ramp zijn sommige kratjes gevuld met explosieven en zullen ontploffen als je ze openbreekt, wat betekent dat als je te dichtbij staat je meteen dood bent.

Iedere keer dat je doodgaat begin je weer in de achtertuin en zijn alle items in het level willekeurig opnieuw geplaatst, waardoor je dus niet een bepaalde route kunt instuderen om dezelfde items opnieuw op te pakken. Ondanks dat weet je op den duur wel waar items te vinden zijn omdat de kratjes wel steeds op dezelfde plek staan. Ook zijn er een aantal nieuwe items beschikbaar die enorm kunnen helpen, zoals 'x-ray glasses' waarmee alle bruikbare objecten in je nabije omgeving zichtbaar worden.

Na een lange en intense lijdensweg staat je aan het einde van Ethan Must Die ook nog een bossfight te wachten in de vorm van een gemuteerde Marguerite. Het is überhaupt al een prestatie om haar te bereiken, maar het laatste gevecht ga je alleen winnen als je uitermate zuinig bent omgegaan met je munitie. 

Ethan Must Die is veruit de meest uitdagende modus tot nu toe, en samen met de andere twee modi is het totale pakket van Banned Footage Vol. 1 goed voor een aantal uren extra vermaak. Wel is het zo dat behalve Bedroom de meeste content plaatsvindt in gerecyclede locaties, waardoor de DLC een beetje lui aandoet. Verder is niets in de DLC echt memorabel maar biedt het niettemin een zeer vermakelijke terugkeer in de wereld van Resident Evil 7.