Blu-ray: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children

Jake (een rol van Asa Butterfield) en zijn vader Frank (Chris O'Dowd) liggen elkaar niet zo. Echte vrienden heeft hij niet en op school is Jake een buitenbeentje. Maar zijn opa Abe (Terence Stamp) is misschien wel de belangrijkste persoon in zijn leven tot nu toe. Zijn grootvader vertelt de kleine Jake de meest avontuurlijke verhalen over een weeshuis vol ‘eigenaardige’ kinderen dat zich ergens op een mysterieuze plaats zou bevinden. Deze kinderen hebben allemaal een buitengewone gave die hen bijzonder maakt, maar zijn ook kwetsbaar voor veroordeling en vervolging door de maatschappij. Deze groep kinderen vormt een hechte groep dankzij de kundige leiding van Miss Peregrine (Eva Green).

Als Abe iets vreselijks overkomt, voelt Jake een sterke behoefte om naar de locatie af te reizen. Als Jake aankomt op het eiland blijkt het weeshuis al tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd en compleet verwoest te zijn. Heeft zijn opa hem dan toch al die tijd voorgelogen met zijn vreemde verhalen? Het is al snel duidelijk dat er iets ergs is gebeurd en dat een duister figuur genaamd Barron hier een rol in speelt. Is Abe in staat om de rest van de wereld hiervan te overtuigen en eigenhandig dit kwaad te bestrijden? Of krijgt hij toch nog hulp uit onverwachtste hoek?

Tim Burton is een regisseur met een sterke eigen visie. Als je een van zijn films zou zien zonder te weten dat hij de regisseur is, dan laat het zich vaak toch wel raden. Dit zeer zeker ook voor Miss Peregrine’s Home for Peculiair Children. Deze film is zijn beste werk in jaren. De film is gebaseerd op een boekverfilming, maar Burton heeft eerder met Charlie and the Chocolate Factory en Batman wel bewezen dat hij aan origineel bronmaterieel een heel eigen tintje kan geven. Na enkele wat mindere films gaat het met deze film gelukkig weer de goede kant op: alles ziet er geweldig uit. Je kijkt je ogen uit in deze wonderlijke wereld van de bijzondere kinderen. De overgangen van de moderne wereld naar het verleden (de fantasiewereld) zijn scherp. Daarbij is er ontzettend veel oog voor detail en een grote visuele fantasie wordt voor je ogen gecreëerd.

Maar Miss Peregrine is meer dan alleen mooie plaatjes. De casting heeft ook goed werk geleverd: Asa Butterfield is nog een jong kereltje, maar heeft duidelijk de nodige acteerervaring. Hij zet een rol neer met een mooie en geleidelijke ontwikkeling van onzekere jongen naar de held van het verhaal. Ook de romance met Emma (Ella Purnell) is leuk gedaan maar de kansen (lees: zoenscènes), worden niet ten volle benut. Er zijn ook wat te kleine bijrollen van onder andere Judi Dench en Rupert Everett die eigenlijk onvoldoende uit de verf komen. Samuel L. Jackson is dan weer perfect gecast en zet een maniakale schurk neer. Toch is de film geen hoogvlieger en is gemaakt voor een specifieke doelgroep: de lezers van het originele kinderboek. De visuele vondsten zijn prachtig en het verhaal altijd onderhoudend, maar het is en blijft een kinderfilm. Hierdoor is er nooit echt sprake van gevaar of spanning. Ook worden volwassen thema’s slechts licht geraakt en mist de film diepgang. Ook is het jammer dat het verhaal een afgerond geheel is, waardoor het geen recht doet aan het originele verhaal. Fans van Tim Burton mogen deze film absoluut niet missen. Maar eigenlijk iedereen die wel eens zou willen ontsnappen naar een fantasiewereld kan deze film een kans geven. En zoals genoemd, je kinderen, kleinkinderen of lastige kleine neefjes of nichtjes kunnen gerust aanschuiven. Een regenachtige zondagmiddag is hier uitstekend geschikt voor.

De blu-ray brengt op het eerste gezicht veel extra beeldmateriaal met zich mee. De verwachting is dan ook dat deze de moeite waard zijn. Het valt helaas een beetje tegen. Niet elk onderdeel heeft voor wat betreft de film een toegevoegde waarde. Zo vind je "The Peculiars" (HD, 65 min), dit betreft een documentaire over elk van de (belangrijkste) bijzondere kinderen en hun unieke eigenschappen. Ook zijn er interviews te zien met de cast. Verder kun je kiezen voor "Map of Days" (HD, 18 min) over de de detais van de locaties van elke "tijdlus" en hoe deze werken. "The Peculiar Story" (HD, 13 min) gaat in op de schrijver van het originele boek aan het woord. Verder vind je nog "Hollows and Ex-Hollows" (HD, 9 min). Dit is een kijkje achter het ontwikkelproces van de "hollows". Verder is er nog een "Music Video" (HD) met daarin Florence + The Machine met "Wish that You Were Here" en nog een Still Gallery en een aantal trailers.

Voor de echte fan is de blu-ray een aanrader, maar de gewone man zal hier niet echt een meerwaarde in zien.