The LEGO Batman Movie

De tweede film in de LEGO-reeks is een spin-off van het succesvolle The LEGO Movie. In The LEGO Batman Movie keert dezelfde Batman terug; egocentrisch, hoogdravend, maar natuurlijk wel badass. De film levert genoeg te lachen op, maar wanneer de humor wegvalt voelt het geheel behoorlijk leeg aan.

"Everything is cool when you're part of a team", zo beweert Everything is Awesome, het opdringerige liedje uit The LEGO Movie dat even geliefd als gehaat is bij het publiek. Het thema dat je samen meer kunt bereiken, samen met de boodschap dat je in het leven de vrijheid moet hebben om je eigen plan te trekken, was soepel verweven in een absurde comedy over een wereld bevolkt door LEGO minifigures. De film verraste daarom in 2014 het publiek door zowel grappig, als avontuurlijk, als inhoudelijk sterk te zijn. Niet gek natuurlijk dat LEGO en filmstudio Warner Bros. er vervolgens meer uit willen halen. Een vervolg op de film verschijnt over twee jaar, maar in de tussentijd kunnen we ons vermaken met een paar spin-offs. De eerste: een film over LEGO Batman, want Warner Bros. doet maar al te graag iets met het woord 'Batman' erin. Dat scoort altijd, vinden ze.

LEGO Batman: Batman

In The LEGO Batman Movie is Batman, opnieuw ingesproken door Will Arnett, een succesvolle held in Gotham City. Hij is ook een loner; Batman werkt alleen, en als hij terug gaat naar de Batcave onder Wayne Manor is hij daar ook alleen, met zijn butler Alfred. Er is niets in deze film dat het publiek niet allang over de superheld weet, maar The LEGO Batman Movie doet alsnog een korte impressie van Batmans leven en benadrukt de aspecten van zijn eenzame bestaan nog een beetje extra om duidelijk te maken dat deze Batman een borstkloppende opschepper is, die zelfs thuis zijn masker nog op houdt. Deze Batman, zo wordt geïmpliceerd, doet er alles aan om niet meer Bruce Wayne te hoeven zijn, de jongen die zijn ouders verloor en sindsdien miserabel alleen opgroeide in een veel te groot huis op een afgelegen privé-eiland.

In plaats daarvan duikt hij in het leven dat Batman heet. Een wereld die om hem draait, om zijn prestaties, zijn heldendom, eigenlijk om alles wat Bruce wél acceptabel vindt aan zijn bestaan. Wanneer hij de stad redt van een allesvernietigende bom en huiswaarts keert, doet hij dat in een parade waarin zijn heldendom wordt geëerd. En dat is het gekste niet eens: momenten eerder introduceert hij zichzelf met een metalnummer over hoe goed hij wel niet is. En dat hij écht niet Bruce Wayne is, een uitspraak die meer over zijn persoonlijkheid dan over zijn geheime identiteit lijkt te gaan. Eigenlijk doen de makers flink hun best om Batman neer te zetten als een onaangenaam figuur, maar weten ze hierin niet over de grens te gaan; hij is een beetje arrogant, maar nog wel knuffelbaar.

LEGO Batman: Joker

The LEGO Batman Movie zit vol met satire over de duistere, in zichzelf gekeerde held, door te laten zien dat hij zichzelf veel te serieus neemt. Dat levert voldoende humor op, niet in de laatste plaats omdat Batman hier tegenover de Joker staat. Iedereen weet dat Joker en Batman aartsvijanden zijn, maar wanneer Joker (Zach Galifianakis) zich realiseert dat Batman dat niet zo ziet, ontstaat voor hem een missie: erkenning krijgen van de Donkere Ridder. Zijn plot omvat het bevrijden van een lading criminelen uit een voor DC fans bekende locatie, en daarbij ligt de grens niet binnen de canon van het DC Universe; het is een LEGO-film, en zoals in The LEGO Movie diverse franchises met elkaar in aanraking kwamen, is het leuk om hier een brede selectie slechteriken uit decennia aan film- en tv-geschiedenis te zien langskomen.

Maar de echte kern van het verhaal is wat benadrukt dat dit een spin-off is van de succesvolle LEGO Movie; Batman kan het allemaal niet alleen af, en als hij anderen toelaat in zijn leven, zou hij wel eens kunnen ontdekken dat zijn leven daar nog rijker van wordt ook. Net zoals drie jaar geleden wordt deze boodschap wel benadrukt, maar ligt het er niet dik bovenop, en dat is precies voldoende. Wat er onvoldoende is, is het verhaal zelf. Het is voor kinderen hartstikke leuk om met al je LEGO te spelen en een avontuur over schurken en helden te vertellen, maar wanneer de grappen even plaatsmaken voor een stukje verhaal, valt op hoe weinig bijzonder dat eigenlijk is. Joker brengt de stad in gevaar, Batman moet vechten om de boel te redden; deze bodem is flinterdun en enige verveling treedt op wanneer de film even niets meer doet dan elementen van dat verhaal uitstippelen. Die momenten duren echter niet lang; The LEGO Batman Movie is een geslaagde comedy voor een breed publiek, en een welkome terugkeer naar een break-out character uit The LEGO Movie.