Turtle Beach Stealth 520 headset

Afgelopen zomer werden consolegamers vooral verwend met nog beter beeld. 4K resolutie deed zijn intrede, HDR zorgde voor nog mooiere plaatjes, de PlayStation 4 kreeg een grafische upgrade en op de E3 zullen wij meer weten over de Xbox Scorpio. Maar op het gebied van geluid valt de vernieuwing erg tegen. Alsof het niet sexy genoeg is. Turtle Beach probeert daar nu wat aan te doen met hun wireles Turtle Beach Stealth 520 headset.

 

De Turtle Beach Stealth 520 kost ongeveer 120 euro en dan krijg je een headset, een microfoon op een stokje, een dongle, een lange 3,5mm geluidskabel, een optische geluidskabel en een micro usb kabel. Het eerste wat opvalt als je hem uit de doos haalt, is hoe licht hij is. Mijn Sony koptelefoons voelen een stuk zwaarder aan. Het voelt en oogt allemaal wat plastic-achtig aan en ik ben bang, dat als je er een keer op gaat zitten, hij dan in twee stukjes breekt. De oorschelpen kunnen 180 graden draaien en samen met de zachte kussentjes zorgt dat ervoor dat hij dan toch wel lekker zit. Dat is wel pas nadat je hem ingedragen hebt, want de eerste paar uur leek het erop of hij mijn hoofd wilde samenknijpen als een citroentje. Maar als hij eenmaal een beetje uitgerekt is, kan jij ook prima die bril 15 uur lang dragen.

 

Eenmaal uitgepakt en opgeladen, vallen er meteen een paar dingen op. Zo woont er een vrouw in de koptelefoon die continu tegen je praat. Als je hem aanzet, geluidsinstellingen aanpast, hem oplaadt, als de batterij op is of dat hij zichzelf uitschakelt, die lieve mevrouw kakelt door alles heen. Niet dat het altijd erg is, met het instellen van een geluidspreset is het best handig dat ze aangeeft welke preset er gekozen wordt. Dat was nogal een minpuntje in de vorige generatie waarmee het met biepjes ging. Dus dit is, op een zekere hoogte, een verbetering te noemen. 

 

Voor de prijs die Turtle Beach voor deze koptelefoon vraagt is het opvallend dat hij 7.1 Dolby DTS Surround Sound ondersteunt. Hiervoor moet echter wel de eerder genoemde USB-dongle gebruikt worden. Deze dongle steek je in de USB port van je PlayStation 4 of pc en dan stuurt hij al het geluid draadloos naar je koptelefoon. Als er geen geluid is, dan hoor je wel een lichte ruis, maar erg aanwezig is dit niet. Het bereik is ongeveer 20 meter vanaf de dongle, ik kon makkelijk 3 verdiepingen naar beneden lopen voordat het geluid weg viel. Wil je hem op je Xbox One of je mobiele telefoon gebruiken, dan ben je aangewezen op de geluidskabel die erbij zit. Hij werkt gewoonweg niet draadloos op de Xbox One. Aan te raden is om wel eerst de firmware te updaten van de dongle, zodat je de PS4 niet meer optisch met de dongle hoeft aan te sluiten.

 

Op de rechter oorschelp zit de hele bediening van de koptelefoon. De aan/uit knop, geluidsinstellingen, de 3,5mm aansluiting en oplaadaansluiting zitten daar. Aan de andere kant zit de aansluiting voor de microfoonboom. Deze is flexibel maar ook sterk genoeg om continu weg te draaien om dichter bij je mond te zetten. De Stealth 520 heeft een actieve microfoonmonitor waardoor je jezelf hoort praten en dus minder gaat schreeuwen. Ook hiervan kun je het geluid weer naar hartelust aanpassen. Het enige nadeel is, is dat de microfoonbeschermer wel erg los zit, en ik hem hierdoor al een paar keer op de bank ben verloren. Echter, het geluid wat de microfoon opneemt is superscherp en je teammaten horen echt het verschil tussen een standaard telefoonheadsetje en deze microfoon. 

 

Al met al is de Turtle Beach Stealth 520 een prima instap wireless headset die net wat meer kan dan andere headsets in de prijsklasse. Het is alleen vervelend dat de begeleidende vrouwenstem niet wat zachter kan. 

 

Wij van FOK! mogen deze koptelefoon, inclusief caviaharen, weggeven. Wil je hem winnen, klik dan snel hier.