CD: Black Anvil - As Was

Zo'n drie jaar na hun vorige plaat Hail Death is het uit New York afkomstige kwartet Black Anvil terug met een nieuw album. Op hun vierde studioalbum As Was laat de band, die in 2007 voortkwam uit de legendarische New York hardcore band Kill Your Idols, haar melomane geweld weer ongenadig en bombastisch uit de speakers knallen.

Black Anvil - As Was

Voor de opnames van As Was doken de mannen de Menegroth Studios in Woodhaven, Queens (New York) in om aldaar samen met studioeigenaar Colin Marston een achttal woeste tracks op te nemen. Marston werkte eerder al met bands als Krallice, Gorguts, Panopticon en Gorguts en weet dus als geen ander hoe een bruut stuk progressieve black metal opgenomen moet worden.

Wat meteen opvalt bij het beluisteren van het veelzijdige album As Was is de overdadige aanwezigheid van cleane meerstemmige zang bij tracks als 'On Forgotten Ways' en 'May Her Wrath Be Just'. Bij 'Nothing' wordt het gaspedaal weer stevig ingetrapt en mag zanger en bassist Paul Delaney zijn longen weer als vanouds uit zijn lijf grommen en brullen.

 Black Anvil
Black Anvil

Hoogtepunt is toch wel het melancholische 'Two Keys: Here’s the Lock' dat bijna klinkt als een stuk muziek uit een David Lynch film. Liefhebbers van ouderwetse heavy metal zonder fratsen zullen deze fijne plaat, met imponerende hoeskunst van Metastazis (Morbid Angel, Ulver, Paradise Lost, Amorphis), zeker weten te waarderen. Een erg fijne soundtrack voor deze vrijdag de dertiende.