David Bowie - No Plan EP

Het afgelopen weekend zou David Bowie zijn 70e verjaardag hebben gevierd en dat heuglijke feit werd gevierd met een indrukwekkende documentaire op de BBC getiteld David Bowie: The Last Five Years en het verschijnen van de langverwachte No Plan-EP met een drietal opnames die de Britse superster vlak voor zijn dood nog opnam met Donny McCaslin en zijn kwartet.

David Bowie - No Plan

Mensen die het geluk hadden om aanwezig te mogen zijn bij één van de voorstellingen van het toneelstuk Lazarus wisten al dat er naast de nodige oudere nummers van Bowie ook een drietal nieuwe songs te horen waren die tot nu toe nog onbekend waren bij fans van de Britse muzikant. Toen de soundtrack van het toneelstuk met onder meer Michael C. Hall (Dexter), Lynn Craig en Sophia Anne Caruso vorig jaar in oktober werd uitgebracht zat daar ook al een bonus cd bij met de nog niet eerder uitgebrachte composities van Bowie. Op de digitale No Plan-EP zijn deze tracks nu dan ook individueel te beluisteren.

David Bowie - No Plan 1

De EP opent met het nummer 'Lazarus' wat ook al te vinden was op het album  dat vorig jaar op Bowie's verjaardag verscheen. Volgens velen was dit liedje Bowie zijn manier om afscheid te nemen van zijn vele fans, maar in de documentaire David Bowie: The Last Five Years kregen we het afgelopen weekend te horen dat dit nummer alleen maar door Bowie opgenomen was als zijn reactie op de wetenschap dat zijn ziekte in een terminale fase was aangekomen.

David Bowie - No Plan 2

De tweede track van de EP is eveneens de titeltrack van deze schijf. 'No Plan' was een nummer dat duidelijk was gebaseerd op het personage Thomas Jerome Newton uit de cultfilm The Man Who Fell to Earth uit 1976. In de duistere videoclip van het nummer, die werd geregisseerd door Tom Hingston, speelt de wereldberoemde etalage van Newton Electronic wederom een grote rol. Het is een fraaie ballade die muzikaal gezien absoluut in het verlengde ligt van de plaat  en het is ons dan ook een beetje een raadsel waarom men deze tracks niet heeft toegevoegd aan dat vrij korte album.

Ook 'Killing A Little Time' en 'When I Met You' zijn composities die overduidelijk zijn geschreven door een artiest die op de hoogte was van het feit dat hij niet zo lang meer te leven had. Zo is 'Killing A Little Time' een bruisende track met een grommende saxofoon die zeker niet onderdoet voor woeste nummers als 'Sue (Or in a Season of Crime)' en ''Tis a Pity She Was a Whore' op het album . David Bowie mag dan morgen alweer een jaar niet meer onder ons zijn, zijn muzikale erfenis heeft een eeuwigheidswaarde en de naam Bowie zal over zo'n 100 jaar nog steeds genoemd worden in tegenstelling van veel van de eendagsvliegen die heden ten dage in de hitlijsten te vinden zijn.