CD: Jeff Healey - Holding On. A Heal My Soul Companion

Afgelopen jaar zou de blinde Canadese gitaarvirtuoos, Jeff Healey, vijftig jaar zijn geworden. Daarom werd postuum de cd Heal my Soul uitgebracht. Het album is ergens tussen 1996 en 1998 opgenomen, maar werd nog niet eerder uitgebracht. Er is inmiddels ook een soort van deel 2 op de markt, Holding On. A Heal My Soul Companion. Fans kunnen dus weer naar de platenwinkel.

Deze afsluiter van het tweeluik begint met vijf studiotracks die uiteindelijk Heal my Soul niet haalden. Het zijn er eerder vierenhalf, want ‘CNBlues’ is een kort instrumentaal nummer van een minuut. Het is overigens wel een leuk old-school blues deuntje. De andere nummers zijn wat representatiever, en verrassend tijdloos. ‘Love Takes Time’ en 'Every Other Guy’ leunen op de basis blues, terwijl ‘Dancing With The Monsters’ wat folk en country invloeden bevat, net als ‘All That I Believe’ dat een aanstekelijke zanglijn heeft. Het heeft wel iets weg van ‘Only wanna be with you’ van Hootie and The Blowfish.

Het tweede gedeelte van deze cd bestaat uit maar liefst tien live nummers, opgenomen op 18 juli 1999 in de Rockefeller Music Hall in Oslo. De show begint meteen met het pakkende ‘My Little Girl’ van Healey’s debuut See the Light. Met die titeltrack wordt het optreden, overigens, afgesloten. Een versie waarop Jeff ouderwets los gaat, en waarbij het nummer wordt uitgerekt tot wel bijna negen minuten. Tja, dat blijft natuurlijk een ultiem luchtgitaarnummertje. Ook de uitvoering van de door Mark Knopfler geschreven hitsingle ‘I think I love you too much’ van het tweede album Hell To Pay staat als een huis. Van datzelfde album wordt ook ‘I can’t get my hands on you’ vertolkt. Dat nummer is wel door Healey zelf geschreven, net als ‘Holding On’, waarvan we hier al een live versie horen. Deze was dus al opgenomen voordat de studiotrack een jaar later verscheen op Get Me Some. Sterker, Healey vertelt aan het einde dat het zelfs de eerste keer is dat ze het nummer live spelen. Hoewel niet vermeld, is het ongetwijfeld ook het geval met ‘Macon Georgia Blue’ van datzelfde album, een nummer die country-artiest Dean Miller voor Healey schreef. Dat beide songs voor de eerste keer live worden vertolkt, valt overigens niet terug te horen, mede door de ritmesectie die als een geoliede machine is. Wat dat betreft, ga ik ervan uit dat vaste drummer, Tom Stephen, en bassist, Joe Rockman, uit die tijd op deze cd zijn te horen, want in wezen behoort dit album toe aan het oeuvre van de Jeff Healey Band.

Een nog jonge Jeff Healey in de film Roadhouse Blues (1989)

De overige live-uitvoeringen zijn allemaal covers. Daar stonden zijn optreden ook tevens om bekend, en natuurlijk bracht hij in 1995 Cover To Cover uit. Twee nummers daarvan werden die avond ook in Oslo gespeeld. De ene is het slepende en duistere ‘Yer Blues’ van The Beatles (White Album), dat werkelijk door merg en been gaat wanneer Healey zijn gitaar laat huilen. De andere is het welbekende ‘Stuck In The Middle With You’ van Stealers Wheel, dat met een korte jam van ‘Tequilla’ (The Champs) eindigt. Niet, omdat hij zelf dat spul drinkt, zoals Healey even uitlegt, maar zijn bandleden wel, en omdat de show kennelijk werd gesponsord door een drankmerk. Nog een geweldige cover die je krijgt voorgeschoteld is ‘How Blue Can You Get’. Het is een legendarisch bluesnummer uit 1949 van Johnny Moore’s Three Blazers, waarmee B.B.King furore maakte in de jaren zestig. Het is een cover die de Healey Band wel vaker in de set had en die later ook op de alom geprezen laatste solo-cd vam Jeff uit 2008, Mess of Blues, verscheen. Dan is er ook nog een uitvoering van ‘Dust my Room’, een nummer van legende Robert Johnson uit 1936, groot gemaakt door Elmore James, en die later door vrijwel elke blues en rock georiënteerde band is gecoverd. Je zou bijna zeggen, uitgekauwd. Toch, wanneer je dan deze versie van Healey hoort, weet je weer wat deze man zo uniek maakte, zijn enorm frivole en fantasierijke gitaarspel. Deze uitvoering is tevens beter dan die op de registratie van Live at Grossman’s 1994 (2011).

Deze postuum verschenen cd van Jeff Healey (Band) is zeker een waardevolle toevoeging aan je collectie. Dit geldt niet alleen voor de fans, maar voor elke liefhebber van dit genre. Je krijgt gewoon ruim 75 minuten top blues te horen van een van de beste muzikanten die er heeft geleefd. En dat alles kun je vanaf vandaag ook nog op dat lekkere dikke vinyl gaan beluisteren, want na de cd-release van enkele weken terug, is het nu de beurt aan de dubbelelpee.