Lavinia Meijer - The Glass Effect

Een nieuw kunstwerk kan weer toegevoegd worden aan mijn collectie in de hoek van de hedendaagse muziek, met muziek vertolkt door Lavinia Meijer. Lavinia Meijer staat onder andere bekend om haar uitvoeringen van pianomuziek, vertaald naar haar instrument: de harp. Lavinia gaat opnieuw, na een eerdere cd die alweer stamt uit 2012, met Philip Glass aan de haal. Ze bundelt het, samen met andere werken op haar nieuwe cd: The Glass Effect.

Album cover
Album cover

De uitgave bestaat uit twee CD’s : Op de eerste CD vinden we een greep uit de piano-etudes van Philip Glass, bewerkt door Lavinia, met de nodige hulp van Glass zelf. Op de tweede CD vinden we nog andere moderne werken, ditmaal ook voor harp gecomponeerde stukken. Nagenoeg alle componisten zijn beïnvloed door Philip Glass; The Glass Effect.

Bij het aanzetten van de etudes is het al snel duidelijk dat zij in staat is de sferen in kwestie goed te raken. De een is kalm van dien, terwijl andere als een plotselinge regenbui aan komen waaien; en dat valt niet altijd mee met het timbre van de harp. Wegdromen valt trouwens ook niet mee; complexiteit dwingt tot een gefocuste houding van de muzikaal luisterende leek.

Bij de tweede CD wordt het nog wat interessanter: deze start met het bekende Koyaanisqatsi van Philip Glass.  Daar waar het orgel normaal voor een episch-dramatische sfeer zorgt, doet de harp nu min of meer het tegenovergestelde. Even omschakelen, maar niet per se een verkeerde verandering. Na de Harp Suite, speciaal gecomponeerd door Bryce Dessner, volgen twee werken van Nico Muhly. Dit is het eerste moment dat Lavinia daadwerkelijk indruk op mij weet te maken. De CD blijft vanaf hier over het algemeen op deze imposante piek; er volgen nog indrukwekkende uitvoeringen van onder andere Nils Frahm. Voor het slot waagt ze zich nog aan de elektronica; toegankelijk genoeg om ditmaal wél weg te kunnen dromen, hoewel de complexiteit er opnieuw niet om liegt. Lavinia sluit af met een eigen bewerking, gemaakt samen met Arthur Antoine, van Koyaanisqatsi waar ook samples nog in het spel gegooid worden. Al met al zeker een geslaagde en indrukwekkende CD die een mooi plekje weet te veroveren in mijn kast!