DVD: Iggy Pop - Post Pop Depression: Live at the Royal Albert Hall

Begin dit jaar waren veel muziekliefhebbers zeer aangenaam verrast toen Post Pop Depression, het zeventiende studioalbum van de legendarische Iggy Pop, in de platenwinkels verscheen. Op het stomende album, waarmee Iggy Pop ook voor het eerst in zijn loopbaan op de hoogste plaats van de Amerikaanse albumcharts eindigde, werd de zanger bijgestaan door een supergroep, bestaande uit de Queens of the Stone Age bandleden Josh Homme en Dean Fertita en Arctic Monkeys drummer Matt Helders en dat leverde verdomd fijne muziek op.

Iggy Pop - Post Pop Depression 1

Nadat Iggy Pop op 21 januari van dit jaar een spetterend optreden verzorgde in de Late Show with Stephen Colbert bleek de oude baas de smaak van het concerteren nog niet verloren te zijn. Er volgde een uitgebreide tournee door Noord-Amerika, waarbij de band op het podium ook nog eens werd uitgebreid met Queens of the Stone Age gitarist Troy van Leeuwen en Zwan gitarist Matt Sweeney. Op 13 mei 2016, drie dagen nadat de band te zien was in de Heineken Music Hall in Amsterdam, stond Iggy Pop met zijn band in de Royal Albert Hall in Londen. Van dat dik 2 uur durende concert werd een fraaie registratie gemaakt die nu te bekijken is op bluray en dvd.

Iggy Pop - Post Pop Depression 2

Maar liefst 124 minuten neemt de 69-jarige James Newell Osterberg, Jr. oftewel Iggy Pop ons mee op een muzikale reis door de tijd. Bij het concert in de Royal Albert Hall worden uiteraard een aantal tracks van het meest recente album Post Pop Depression gespeeld, maar ook is er de nodige ruimte op de setlist voor liedjes van de Iggy Pop eerste soloalbums Lust For Life en The Idiot. Met liedjes als 'Lust For Life', 'Funtime', 'Some Weird Sin' en 'The Passenger' wist Iggy Pop destijds al een behoorlijke naam op te bouwen en ook de liedjes 'Tonight' en 'China Girl', die Iggy Pop schreef voor zijn boezemvriend David Bowie, mogen niet ontbreken in deze spetterende set.

Iggy Pop - Post Pop Depression 3

Post Pop Depression - Live at the Royal Albert Hall is een zeer indrukwekkende concertregistratie geworden waarbij het plezier van het musiceren er van alle kanten vanaf druipt. De mannen van Queens of the Stone Age kregen de muziek van Iggy Pop waarschijnlijk al met de paplepel ingegoten en je ziet ze dan ook genieten van het moment dat ze samen met de grootmeester op het podium mogen staan. Enige minpuntje aan dit concert is het feit dat er geen enkel nummer van The Stooges wordt gespeeld terwijl je dat eigenlijk wel zou verwachten met zo'n backingband. Het mag echter de pret niet drukken. Post Pop Depression - Live at the Royal Albert Hall is gewoon verplichte kost voor liefhebbers van een goed rockconcert.