Blu-ray: Outlander

Eens in de zoveel tijd is er een serie die een kijker op het spoor komt door simpel te horen van iemand dat het zo'n geweldige serie is. Dit is voor velen het geval geweest met Outlander. Al helemaal nu het eerste seizoen van de serie te vinden is in de catalogus van Netflix en er dus genoeg mogelijkheid is om te starten met de serie, heeft het zich al snel ontwikkeld tot een hit bij zowel de critici als bij de fans, een groep die in de afgelopen twee jaar ook sterk is gegroeid. Het tweede seizoen is inmiddels verkrijgbaar op blu-ray en dus is het tijd om verder te kijken naar Claire's botsingen met het verleden en dat constante dilemma dat ze met zich meedraagt. 

Waar in het eerste seizoen er vooral aandacht was voor Claire's dilemma's met Jamie, is er in dit seizoen veelal schakeling. De opstand van de Jakobieten, die begint in Parijs, moet worden gestopt, anders betekent dit het einde voor de Schotse clans, zo weet Claire van de huwelijkreis met haar man Frank. Het is dus aan Jamie en Claire om af te reizen naar Frankrijk en daar te kijken of de Bonnie Prince Charles Stuart te stoppen valt. Samen komt het echtpaar erachter dat dat helemaal niet zo gemakkelijk blijkt te zijn als ze eerst dachten. Helemaal niet nu blijkt dat Claire ook nog eens een kind draagt van Jamie.

Outlander is gebaseerd op de zeer succesvolle boekenreeks van Diana Gabaldon, die gelukkig ook weer in dit seizoen optreedt als uitvoerend producent en adviseur. De serie weet veelal de boodschap die de boeken willen over brengen zeer goed te simuleren en er is een vlotte overgang van de verhaallijn in Schotland naar die in Frankrijk. Waar echter wel een punt van kritiek over te opperen is, zijn de eerste 5 afleveringen die zich in Parijs afspelen. Die afleveringen bestaan namelijk voor zo'n groot deel uit dialoog, dat de kijker soms kwijt kan raken waar het nou precies om ging. De scènes zijn oneindig lang aan elkaar geregisseerd en dit zorgt voor schade aan het verhaalverloop. Wanneer echter weer na deze afleveringen de verhaallijn wordt voortgezet in zowel het Schotland van het heden als het Schotland van het verleden is er weer genoeg om van te smullen, zoals er simpelweg verwacht wordt na een eerste seizoen dat zich volledig afspeelde in deze fantastische dynamiek.

Over de acteerprestaties valt weer niet te twisten. Die zijn weer van het hoge niveau dat naar aanleiding van het eerste seizoen verwacht werd. Caitriona Balfe weet de dramatische karaktertrekken van Claire weer erg goed op het scherm te brengen en ook Sam Heughan zet de stugge Jamie weer op een vernieuwende manier neer. Een speciale vermelding moet er toch wel gedaan worden aan het adres van Duncam Lacroix als de nog stuggere Murtagh. Van een simpele bijrol in het eerste seizoen ontpopt dit personage tot een sleutelfiguur in het tweede en weet daardoor de harten van veel kijkers wat betreft de humor van deze beste man flink te stelen. Outlander weet dat met dit tweede seizoen, als er vooral gekeken wordt naar het tweede gedeelte van het seizoen, over het algemeen op een knappe manier ook zelf te doen en het is dan ook weer afwachten op het derde seizoen. Dat wordt aankomend voorjaar verwacht op Starz en nu het Nederlandse HBO er mee ophoudt ligt de markt open voor de Nederlandse televisiezenders om deze serie op te pakken. Het is dan ook te hopen dat dat eindelijk eens goed gebeurt.