Blu-ray: Money Monster

George Clooney en Julia Roberts, wie had ooit nog gedacht om die twee in een film te zien? Allebei uit vaak verschillende genres en andere soort films. Dat was een reden voor regisseur Jodie Foster, zelf bekend als actrice in onder andere Flightplan, om ze naast elkaar te zetten, of beter gezegd: tegenover elkaar in deze bloedspannende thriller. En die is nu verschenen op blu-ray, met nog wat leuke extra's erbij ook.

De wereldberoemde presentator Lee Gates is verantwoordelijk voor het zeer succesvolle programma Money Monster, waarin hij wekelijks de beste kansjes op de beurs uitlicht en strategieën toont om stinkend rijk te worden. Wanneer echter, door een ogenschijnlijke hapering in een systeem van een bedrijf waar Gates zijn pijlen op gezet had, het geld van duizenden Amerikanen plotsklaps is verdwenen zet dit veel kwaad bloed. Zoveel zelfs dat Kyle Budwell beslist om in te breken in de studio en het recht in eigen handen te nemen. Gates moet boeten voor deze slechte tip en die tip moet hij dan misschien wel met zijn leven bekopen. Ondertussen leidt zijn vaste regisseur Patty Fenn hem erdoorheen, in wat wellicht Gates' laatste uurtjes op deze aardkloot zijn.

Er moet allereerst gezegd worden dat Foster goed heeft nagedacht over hoe ze de spanning in deze film heeft willen opbouwen. Plotsgewijs is er misschien een hoop op aan te merken, vooral op bepaalde keuzes die worden gemaakt. Toch is er aan het einde van de streep genoeg om dat puntje van de welbekende stoel te bereiken. De kijker leeft mee met Gates en dat is een truc die nog maar zelden lukt. Maar laat ze nou net George Clooney op die plaats neerzetten. Iets wat ook een goede keuze blijkt te zijn.

Clooney speelt de rol van de soms irritante, maar met vlagen zeer serieuze Lee Gates namelijk met verve. Clooney is al eerder te zien geweest in dit soort rollen, met als beste voorbeeld wel de Ocean's-films. Elke keer weet hij weer met zijn luchtige acteertechniek die aaibare, irritante, maar toch zeer charmante man op een andere manier neer te zetten en weet hierin telkens weer zichzelf te vernieuwen. Ook Roberts maakt indruk als de chaotische regisseur. Soms had ze misschien iets meer aanwezig mogen zijn op de cruciale momenten, maar over het algehele pakket is er een goede verhouding tussen de twee hoofdrolspelers.

De rol van Jack O'Connell daarentegen blijkt op vele momenten een pijnlijke misstap. Hij moet het simpelweg te vaak afleggen tegen het charisma van Clooney en wordt ondergesneeuwd in deze overgeproduceerde titel. O'Connell is ook een acteur die vaak dezelfde rollen speelt, maar telkens nog net niet dat doorslaggevende in een rol kan brengen wat er van hem vereist wordt. Zo is hij aan het einde van de film snel vergeten en draaien de spotlights van het succes toch weer naar vooral Clooney, maar stiekem ook een groot gedeelte naar Roberts. Money Monster is een film met smetjes, maar levert uiteindelijk een frisse thriller met een goede smaak voor spanningselementen. Jodie Foster mag dit kunstje zeker nog een keer gaan herhalen en dan zijn wij er ook weer heel graag bij.