De Middle-Earth Collection

Wanneer er gevraagd wordt welke franchises het meest boven de anderen uit hebben gestoken kunnen daar een aantal antwoorden uit komen. Sommige mensen zullen Harry Potter zeggen, anderen weer Star Wars. Star Trek zou zeker ook een optie kunnen zijn. Echter, velen zullen ook de woorden "Lord of the Rings" uitspreken. En dat is niet meer dan terecht, daarom is er nu ook de Middle-Earth Collection uitgebracht. Hierin zijn niet alleen die films in extended versie te vinden, maar ook de uitgebreide versies van The Hobbit-trilogie. Dus voor het eerst in één box samen. Hebben of laten liggen? FOK! zocht het uit.

Allereerst moet wel de illusie weggepoetst worden dat er iets nieuws te vinden is op de dvd's. Aan de extended versies van de Lord of the Rings is niets anders dan de uitgaven van een paar jaar terug en aan die van de Hobbit, waarvan het laatste deel nog redelijk recent op home-video werd uitgegeven ook niet. Het enige nieuwe aan deze box is dat voor de eerste keer alle films in een collectie te vinden zijn en dat is toch best een dingetje. Het staat mooi en zeker het gidsje wat er bij zit is een leuke toevoeging. Hierin valt wel gelijk een verkooptruc te herkennen.

De film zijn namelijk nog steeds in de dvd-versie op twee aparte discs uitgegeven. Alhoewel films zo lang als de drie delen van de Lord of the Rings tegenwoordig makkelijk op een schijfje gezet kunnen worden is toch de keuze gemaakt om te gaan voor de oude stijl en de films in twee delen op te splitsen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het nog steeds qua extra materiaal een van de beste uitgaves is die ooit is uitgebracht op dit formaat, en voor degene die nog niet is overgestapt op een blu-rayspeler is het dan ook nog steeds een mooie kans om een bijzonder release in huis te halen. Ook de extra's op de Hobbit-trilogie zijn namelijk zo indrukwekkend. De videodagboeken, en al het andere materiaal, waar een overzicht van terug te vinden is in vorige recensies, is fantastisch. Het is dan ook wel duidelijk dat het wel aan Peter Jackson overgelaten kan worden om een home-video release uit te brengen en hij beloont de fans keer op keer weer met dat fantastische materiaal.

Deze collectie komt misschien het beste tot zijn recht op het blu-rayformaat. Maar als de overstap nog niet is gemaakt of er gewoon geld bespaard moeten worden is deze dvd-box zeker een goed alternatief. De extra's zijn nog steeds gruwelijk uitgebreid en de verlenging van de films zelf is wederom een welkome verrassing, elke keer weer. Middle-Earth kan weer met een gerust hart worden bezocht.