Dragon Ball Xenoverse 2

Van het ontelbaar aantal afleveringen van de Frieza-saga met de fameuze Spirit Bomb-creatie, naar de Cell Games, Majin Buu om uiteindelijk te stoppen bij 'de vernietiging van de aarde' door Lord Beerus. Dragon Ball Z liet mij gekluisterd aan de buis/monitor. Er zijn dan ook al aardig wat games gebaseerd op dit universum verschenen. Kan Dragon Ball Xenoverse 2 nog verrassen?

Het verhaal gaat net zoals in de eerste Xenoverse om het tijdreizen. Dragon Ball Xenoverse 2 vindt een paar jaar na de gebeurtenissen van de originele Dragon Ball Xenoverse plaats. Een paar schurken hebben de kracht om de geschiedenis in te duiken en proberen deze wederom te ontwrichten door sleutelmomenten van Dragon Ball Z aan te passen. Jij, als speler, kruipt in de huid van een Time Patroller. Jouw taak is simpel omschreven: zorg ervoor dat de tijdslijn intact blijft. Mocht je het origineel niet gespeeld hebben: dat maakt niets uit. Op wat verwijzingen naar de oude stad en de eerdere held na mis je helemaal niets. Ken je Dragon Ball niet, dan wordt het een ander verhaal, want dan heb je geen idee welk sleutelmoment vernaggeld wordt en met welke momenten mede-Time Patroller Trunks het moeilijk heeft.

Dragon Ball Xenoverse 2 (Foto: Bandai Namco)

Bij Dragon Ball denk je al snel aan een vechtspel. Dragon Ball Xenoverse 2 is toch flink wat meer dan alleen maar knokken. Het is meer te omschrijven als een RPG meets fighter in een soort van MMO-wereld. Die wereld is samengebracht in Conton City. En daar begint de eerste rare keuze al. Je mag deze stad offline verkennen, prima dat snap ik en juich ik alleen maar toe. Maar als je dan wel online wil met die driehonderd medespelers in een instantie van een stad, dan zit er een tijdslimiet op. Uh, waarom? Geen idee. Je mag niet langer dan een paar uur rondhangen blijkbaar. Goed er is niets aan te doen, dus wat is er te doen in de stad? Deze nieuwe hub is zeven keer groter dan de stad in de eerste Xenoverse.

Om de stad te doorkruizen heb je een map waar je kunt zien waar de verhaalmissies starten en waar er speciale gebeurtenissen zijn. Dan zijn er teleporters waar je kunt kiezen naar welke district je van de stad wil gaan. Jammer is dat op die map de missie-indicatoren niet aanwezig zijn. Je moet dus eerst op de normale map kijken waar je moet zijn en dan weten waar de teleporter je heen brengt. Kleine irritatie, meer niet. Je kunt ook met een voertuig langzaam hoveren door de stad, maar als je eenmaal leert vliegen dan gebruik je dat ding nooit meer. Dus voor snel verplaatsen naar missies: teleporters. Wil je op zoek gaan naar personen die wat te melden hebben of items die door de stad heen liggen: vliegen.

Dragon Ball Xenoverse 2 (Foto: Bandai Namco)

Naast het hoofdverhaal van Dragon Ball Xenoverse 2 heb je allerlei zijmissies. Zo moet je namelijk allerlei uitdagingen voltooien om de bodyguard van Hercule te worden. Maar ook Majin Buu wil graag hulp, maar dan in de vorm van eten. Geef je hem genoeg dan poept hij een kleine Buu uit. Nee, niet de Evil Kid Buu, maar een aardige, die als je hem weer eten geeft items voor je gaat zoeken. Zo kun je ook bij de Frieza Force komen en is Vegeta je nog arrogant aan het uitdagen met enkele missies om te kijken wie het sterkst is. Namek is ook in gevaar, dus soms moet je tegen wel hele sterke vijanden om de Dragon Balls te beschermen. Ondanks dat deze verhaallijnen eigenlijk best kort zijn, is het genoeg content om je bezig te houden.

Het merendeel van jezelf upgraden doe je namelijk door speciale Patrol Missies uit te voeren. Deze kun je offline of online doen. Elke missie geeft je kans op loot. Deze staan van te voren al aangegeven, maar je weet dus niet of je deze krijgt. Geld is meestal wel een vaste bonus, maar items en vaardigheden krijg je soms pas na een keer of vijf de missie te hebben gedaan. Dat is geluk hebben. Dat geluk is in ieder geval beter dan in de eerste Xenoverse, waar je echt belachelijk veel moest grinden om de items te verzamelen. De kans dat nu een item gegeven wordt lijkt een stuk groter te zijn gemaakt.

Dragon Ball Xenoverse 2 (Foto: Bandai Namco)

Bij items moet je denken aan speciale Souls die je perks geven tijdens het vechten of kleding, die je attributen aanpassen. Zo kan een broek je meer health geven, maar minder aanvalskracht. Op deze manier kun je dus richting geven in waar jouw vechter goed in gaat worden. Dat begint al bij het maken van je personage. Er zijn vijf rassen en daarin weer een mannelijke en vrouwelijke variant. Een mannelijke Earthling is bijvoorbeeld erg goed in Ki Super Attacks die voor dichtbij vechten nodig zijn, terwijl de vrouwelijke variant beter is in de edele kunst van Ki Blasts, dus op afstand tegenstanders bestoken. De Frieza-personages zijn dan weer sterker in aanvallen in het algemeen, maar boeten in op levenspunten.

Met kleding kun je of die minpunten wat gelijk trekken, of juist nog verder uitvergroten, aan jou de keuze. Maar het allermooist zijn de vaardigheden die je vindt. Je kunt je eigen vechter bouwen door skills op knoppen te mappen. Je mag zelf weten welke van jouw gevonden skills dat zijn, welke ultimates je gaat inzetten enzovoort. Je mag ook voor een missie je hele moveset aanpassen. Wil jij de Kamehameha van Goku, Masenko van Gohan en de Destructo Disc van Krillin? Dat mag, maar weet dat alleen maar aanvalsmoves wat problemen kunnen opleveren.

Dragon Ball Xenoverse 2 (Foto: Bandai Namco)

Het vechten is namelijk gebaseerd op ki en stamina. Ki verbruik je bij elke vaardigheid, stamina bij een teleport. Teleporteren kun je offensief doen door iemand weg te slaan en erachteraan te vliegen of juist een slag van de tegenstander net op tijd te mijden en achter hem tevoorschijn komen om hem te straffen. Maar is je ki-meter op, dan kun je alleen nog maar normale aanvallen. Is je stamina-meter op, dan moet je of verdomd goed blokken, of hopen dat er geen bizarre combo van de tegenstander je gaat raken. Want je bent dan weerloos.

Er zijn dus ook skills om de meters weer op te bouwen of juist om die van de tegenstander te minderen. Dat zorgt weer voor wat meer taktiek in de gevechten zelf. De Ginyu poses die te verdienen zijn, zijn dan weer tijdelijke bufs. Bijvoorbeeld tijdelijk schade op je stamina verhalen in plaats van je levensmeter. Allerlei keuzes zijn er en je kunt een enorm aanvallend combo-personage maken, of juist een enorme defensieve schildpad die juist beetje bij beetje de tegenstander vernedert.