Blu-ray: Me Before You

Wat als je leven plotseling verwoest wordt door een vreselijk ongeluk en je alle krachten die je eerst bezat kwijtraakt in een fractie van seconden? Dit gebeurt nog dagelijks en het is dan ook niet zo gek dat Jojo Moyes besloot om dat verhaal iets te romantiseren. Het resultaat daarvan is nu de verfilming van haar gelijknamige boek Me Before You. FOK! bekeek het kassucces nogmaals op de thuisuitgave, en zag een perfecte film voor het aanstaand seizoen, om heerlijk bij weg te doezelen met een kop warme chocolademelk en eventueel een doos tissues op de bijzettafel.

Will Traynor had alles: een goede baan, geld, een peperduur appartement en een bloedmooie vrouw. Dat wordt echter van de kaart geveegd wanneer hij door toedoen van een motorongeluk een zogenaamd paraplegic wordt, en overgeleverd is tot het leven in een rolstoel. Zijn leven begint langzaamaan in te storten en de drang om te leven neemt af. Zijn vrouw verlaat hem en hij wordt gedwongen om weer bij zijn tevens vermogende ouders in te trekken voor de 24 uurs zorg die hij nodig heeft. Na een aantal falende gevallen is het de beurt aan Lou Clark, een optimistisch dorpsmeisje, om Will te begeleiden. Er blijkt echter ook nog een opdracht te zijn die niet helemaal is opgenomen in de functieomschrijving.

Lou wordt gespeeld door Emilia Clarke, die bij het grote publiek vooral bekend is door haar rol in de hitserie Game of Thrones. Ze speelt nu echter een vrouw met een kant die de Game of Thrones-fans niet eerder zagen in die serie. Het vrolijke en opgewekte karakter van Lou wordt uitermate goed op beeld gebracht door Clarke. Door een fris script, dat op sommige punten misschien de clichés volgt maar op een flink aantal punten in het verhaal de weg neemt die er misschien niet verwacht zou worden, lijkt het een succesverhaal te worden. Wanneer dan onderweg er toch een aantal hobbels moeten worden overwonnen wat betreft logica van de keuzes van personages, blijft er nog steeds een oprecht liefdesverhaal over. Een liefdesverhaal dat deze keer ook een bepaalde boodschap over wil brengen bij de kijkers. Combineer dat met een prachtige locatiekeuze, en een heerlijke soundtrack, met onder andere ‘Not Today’ van Imagine Dragons en ‘Unsteady’ van de X Ambassadors als opvallende keuzes, en er is een film te zien die zich langzaamaan ontpopt tot misschien wel een nieuwe klassieker in het genre van romantisch drama.

De rol van de stugge Wil Traynor komt voor de rekening van Sam Claflin, een uitermate goede castingskeuze. Claflin, die eerder nog de hunk-types speelde in onder andere The Hunger Games-serie en Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, laat zien dat hij perfect kan balanceren tussen emoties en intenties. Hij lijkt geknipt te zijn voor de rol. Door zijn spel wordt de kijker ook aan het denken over die ene keuze die gemaakt moet worden in de film: is het leven het nog wel waard, als je overgeleverd bent aan de zorg van anderen. Een vraag die nog steeds actueel blijft en voorlopig zal blijven. Door het er net iets te dik op te leggen voert de ernstige toon soms wel die boventoon die het juist niet te veel zou moeten spelen. Dat is dan weer een jammer puntje, maar wordt gecompenseerd door het bovenstaande.

Opvallend is ook op de spaarzame momenten dat ze in de film aanwezig is, de bijrol van Jenna Coleman. Nog vers in het geheugen bij de meeste Doctor Who-fans als de companion Clara, weet ze een ontroering te brengen, maar tegelijkertijd een lach op het gezicht te toveren. Coleman is een actrice met onwijs veel potentie en het is dan ook te hopen dat ze dat in de aankomende jaren nog vaker zal laten zien. Al is het in een bijrol; de hoofdrol had ze ditmaal ook weer makkelijk kunnen spelen.

Me Before You is een film die het absoluut niet bij 100% van de kijkers goed zal doen. Er zijn dan ook een paar punten waar gebotst kan worden. Echter, als die punten buiten beschouwing kunnen worden gelaten, is dit een nieuwe klassieker in het genre en gaan er nog vele gure zondagmiddagen volgen waarop deze film de perfectie optie is.