De Sims 4 Stedelijk Leven

Electronic Arts maakt weinig heisa meer als het om De Sims 4 gaat. Normaal wordt er wel op E3 of gamescom iets nieuws getoond, maar dit jaar was het op de jaarlijkse game-evenementen geheel stil rondom grote uitbreidingen voor de virtuele leventjes van de sims. Pas in september kwam er nieuws: een nieuwe uitbreiding op komst, genaamd De Sims 4 Stedelijke Leven. Elk jaar kijken we weer uit naar de nieuwe accessoires in zogenaamde stuff-packs, de nieuwe gamepacks waarin een gameplay-element wordt toegevoegd en natuurlijk de echt grote nieuwe uitbreidingen. Stedelijk Leven hoort bij de laatste categorie. We gaan eens naar de stad, in plaats van die buitenwijken waar we ons normaal ophouden. En dat geeft meteen weer een hoop nieuwe mogelijkheden en natuurlijk ook problemen.

De Sims 4 Stedelijke Leven geeft ons de stad San Myshuno, een plaats met verschillende districten. Zo is er een pauperwijk met vlooienmarkt, goedkope eetstalletjes en matige appartementen, een mode-district waarin men gezien wil worden en een luxe district met penthouses en dergelijke. Ik begin eens een nieuwe sim, want mijn twee jaar oude sim is stinkend rijk en zou zich meteen een penthouse kunnen veroorloven. Dat zou een beetje saai zijn, want juist de uitdaging is om vanuit een klein appartement te groeien naar iets beters. Ik start in de artistieke wijk, want ik wil mijn sim een van de nieuwe banen geven: activist. Dus een beetje hippie mag wel. De wijken hebben allemaal iets levendigers, dan de buurten uit eerdere delen. Dit keer komen er ook toeristen langs. En daar sta ik dan op een kistje te roepen hoe slecht alles wel niet geregeld is. Grafisch is het in ieder geval tof om vanaf een afstandje over de stad te kunnen kijken, zeker als er vuurwerk wordt afgestoken tijdens een festival.

Een begenadigd spreker ben ik nog niet, dus ik woon in een klein appartement, met de daarbijbehorende herriemakende buren. Niet omdat ze ruziën, maar ze rampetampen nogal hard. De hartjes vliegen uit de deur bij ze, dus opstaan, hard op de deur beuken en dan is het weer stil. Ja, mijn relatie met de buren is nogal slecht. Ik probeerde eerst nog een beetje rekening met ze te houden, maar daar hebben zij geen boodschap aan. Dus de laatste tijd is het hard tegen hard: mijn stereo, gitaar of mijn voordrachtoefeningen tegen dat geneuk van hen. Maar er zijn meer rare flierenfluiters die je op de gang tegenkomt. Mijn huisbazin is een bozig heethoofd, dus als ik maar even wat te laat ben met mijn huur dan heb ik meteen ruzie. Onhandig, want ze is wel gemakkelijk als er iets in huis kapot is. Elke flat heeft een huurbaas die je mag opbellen als er iets kapot is. Dat scheelt weer tijd, die je kunt gebruiken om je leven op de rails te krijgen.

Met appartementen krijg je er ook gratis stroomstoringen en kakkerlakken bij. Erger nog, elk appartement heeft een perk. Dat kan goed uitvallen, zoals 'goede scholen', handig voor de kinderen, of 'kabouters' die je helpen in het maken van apparaten in je huishouden. De andere kant kan ook, zoals 'gremlins'. Ja, er zitten gremlins in het spel die je kamer verstieren. Grappig natuurlijk, maar door de perk 'aardbeving' ga je erg graag verhuizen.Er zijn een stuk of twintig verschillende perks, dus voor ieder wat wils. Natuurlijk zijn de goedkopere appartementen gezegend met de wat rottige perks, maar dat is niet de enige reden om verder te willen komen in het stedelijke leven. Een appartement heeft namelijk een groot nadeel: het is niet uit te bouwen. Eerdere huizen waren altijd een kwestie van muurtje mollen, zolder aanleggen, of weet ik wat, maar de huisbaas gaat niet blij met je zijn. Als je dus aan serieuze gezinsuitbreiding denkt dan moet je wel hogerop komen, anders wordt het al snel erg krap.

De Sims 4 Stedelijk Leven

Een van de grotere features in De Sims 4 Stedelijke Leven zijn de festivals. Eetwedstrijden, waar je naar toe kan gaan om te proberen de beste eter te zijn. Geek Con is een conventie voor nerds. Er zijn hackathons, gamewedstrijden, cosplayers en natuurlijk kun je als social media-enterpreneur daar live verslag doen, om je volgers te laten weten wat ze allemaal missen. Een grapfestival is er om een wedstrijd tussen twee groepen grappenmakers te spelen. Valsspelen kan dan ook weer met een voodoo-pop, zodat de stand-up comedian opeens zelf dubbel ligt, maar dan van de pijn. Elk festival wordt van te voren aangekondigd op het nieuwsbord voor je appartement. Je kunt dus op tijd een dagje vrij vragen, of er zo omheen plannen dat je daar enkele ingame uren kunt deelnemen. Een nadeel is er nog steeds: laadschermen. Het bezoeken van een festival is weer een reis, behalve als het bij jou op de stoep is waar je normaal ook zonder laadtijd naar toe kunt lopen. Gelukkig zijn de laadschermen kort. Onbegrijpelijk is dan weer dat er een laadtijd is als je bij de buren langs wil gaan. Hetzelfde complex, dezelfde verdieping, maar je moet domweg even wachten voordat je bij ze op de koffie kan.

Bij elke uitbreiding zijn er weer nieuwe carrieres. In De Sims 4 Stedelijke Leven zijn er maar drie toegevoegd: politiek, reviewer en social media. Elk van deze heeft weer twee takken waar je je in kunt verdiepen. Als politicus kun je daadwerkelijk met de stad gaan bemoeien in de raad, of je wordt juist activist om op die manier invloed uit te oefenen. Hoe dan ook, je charisma moet hoog zijn, en je zelfverzekerdheid nog hoger. Als criticus kun je nu ook naar restaurants gaan of juist kunst waarderen. Ik wil nog naar mijn eigen restaurant uit de gamepack 'Uit Eten' gaan om te kijken wat dat doet, maar dan moet ik eerst een carriere-switch maken. Als Social Media-expert ben je of een vlogger op zoek naar bekendheid of een PR-persoon. Bij sommige banen krijg je nu de optie om thuis te werken. Dus in plaats van naar de klok te moeten kijken als je eigen sim op zijn werk is, mag je nu ook thuis aan je bureau schrijven bijvoorbeeld. Voor een uitbreiding had ik meer verwacht qua aantal banen, zeker als je opeens naar de grote stad gaat. Gevarieerd zijn ze zeker, maar als ik me nou eens als huisbaas mag opwerken en zo mijn eigen flats en mijn verhuurde appartementen mag onderhouden zou toch tof zijn. Of mezelf van taxi-chauffeur tot OV-magnaat laten doorgroeien. De bestaande banen uit eerdere uitbreidingen vullen het wel mooi aan. Restaurants zijn er in de stad natuurlijk ook, maar ook DJ's hebben nog steeds werk in de nachtclubs in de stad.

Zo is er nog veel meer te doen: als artiest aan de street-art, als sportief iemand basketballen op een plein, als geek kun je gamen, zingen is een nieuw talent om uit te diepen als artiest, maar ook voor plezier in een karaoke-bar en nog veel meer. Ook accessoires zijn er weer genoeg, van haar, kleding tot een pratende toiletpot. Serieus, een tetterende toiletpot 2.0 zoals de makers het zelf noemen. Er is ook een goedkopere versie: de kletsmajoor. Jaja, daar wil je echt boos op poepen. Ik wilde dat ik het verzon, maar deze grappen en grollen zitten gewoon letterlijk in het spel.

Wat De Sims 4 Stedelijk Leven zo leuk houdt zijn de bewoners van het pand en de problemen van het wonen in een slecht onderhouden flat. Het lijkt soms wel een Amerikaanse sit-com. Alle clichees komen langs, dus bijvoorbeeld ruzie maken met je buren is zó geregeld. Voor De Sim-fanaten is het weer een must-have en iedereen zal er weer een paar weken mee zoet zijn, net zoals ik. Maar het verslavende van De Sims 3 is nog steeds niet terug. Misschien, ooit, maar op dit moment is het qua spel gewoon te makkelijk om snel geld te verdienen. De Sims 4 haalt nog niet het niveau van het derde deel, maar een ding pleit voor de makers: ze proberen in ieder geval nieuwe dingen uit, in plaats van dezelfde rits uitbreidingen nog eens te verkopen voor dit vierde deel. Alleen blijf ik huisdieren, seizoenen en familiegeneraties missen en zie ik de laadschermen graag verdwijnen. Gelukkig worden de laadtijden steeds korter, of mijn pc in de loop van de jaren steeds sneller.

Pluspunten
Minpunten
  • Eindelijk de stad in
  • Appartementen-struggles
  • Veel activiteiten zoals festivals
  • Laadschermen
  • Weinig nieuwe banen
  • Nog steeds geen echte verslaving
Gespeeld op pc, ook speelbaar op Mac OS.