Ride 2

Er zijn aanmerkelijk minder racegames voor motoren dan voor auto’s. Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat een auto ook in het dagelijks leven populairder is, maar dat kan niet de enige reden zijn.

Ik moet bekennen dat ik mij er ook schuldig aan maak. De enige keer dat ik met motoren race is in open-wereldgames. Daarin vind ik motoren lekkerder en soepeler rijden dan auto’s. Ride 2 begint met het aanmaken van je avatar. Je hebt behoorlijk wat keus hoe je jouw motorrijder ontwerpt en je kan ook aangeven voor welk land deze uitkomt. Zelfs de rijstijl en hoe hij de bocht doorgaat is in te stellen.

Ride 2 - Rijstijl aanpassen

Moeilijk begin
Ride 2 probeert echt het gevoel voor motorracen te simuleren en dat betekent dat het alles behalve soepel verloopt. Ik heb geen motorrijbewijs en voor mij was het dan ook een hele verrassing dat je de voor- én de achterremmen gebruikt om een bocht op de juiste manier te nemen. Ride 2 heeft geen tutorial en die is echt heel hard nodig. Er is ook geen overzicht om in een race te zien wat welke knop doet. Dit maakt het spel onnodig moeilijk. In het hoofdmenu kun je dat wel nalezen en dat is nodig. Wat mij opviel de eerste keer dat ik het spel opstartte, is dat de motor belabberd reed. De bestuurder hing wel naar rechts en links, maar de motor ging nog steeds voornamelijk rechtdoor. Na het installeren van een behoorlijke update ging het sturen al aanmerkelijk beter.

Remmen
Na een frustrerend begin waarin ik al moeite had om een bocht te nemen, wilde ik toch echt beter worden. Ik heb daarom op websites nagezocht hoe je de voor- en achterremmen van een motor gebruikt. Vervolgens heb ik mijn neef de oren van zijn kop gevraagd hoe je een bocht ingaat en weer uitkomt. Voor degenen die willen weten hoe het eigenlijk werkt, hier mijn begrip ervan. De achterrrem van Ride 2 is de linkertrigger. Op een motor is dat blijkbaar een pedaal dat je met je voet bedient. De voorrem is de X en op een motor zit deze als een hendel aan het stuur. Leuk dat ze dit onderscheid aangeven door de bumper en de trigger te gebruiken, maar het is even wennen. Als je een bocht nadert dan rem je eerst met de achterrem en neemt het dan over met de voorrem. De voorrem gebruik je ook in de bocht terwijl je het gas erop houdt.

Ride 2 - Tweak en Pimp

Pimp dat ding
Weer thuisgekomen heb ik mijn met pijn en moeite verdiende centjes uitgegeven aan upgrades voor mijn motor. Iedere motor heeft een aantal punten, die aangeven hoe goed die motor is. Met upgrades kun je deze score verbeteren. Het is een arbitrair getal, maar toch een kleine indicatie wat je van de motor mag verwachten. Ik heb een beginnersmotor, een Honda NSR 125 R gekocht. Gewoon omdat ik die leuk vind, want mensen met kleine beurzen hebben sowieso weinig keus.  Je kan van alles verbouwen en sleutelen aan je stalen ros. Luchtfilter, versnellingsbak, olie, quickshifter, rims… meer dan 20 onderdelen kun je tweaken en tunen. Natuurlijk is het uiterlijk ook helemaal aan te passen tot de kleurtjes van je remhendel en kroonplaat aan toe.

Bij de meeste onderdelen staat een korte uitleg waar het onderdeel voor dient en ook een overzicht wat het effect is op je motor vergeleken met de spullen die je nu hebt. Het enige wat ik weet is hoe weinig ik weet en ik doe maar wat. Groener is goed, groenst is duur en geld is schaars. Voordat de race begint kun je de vering en demping helemaal afstellen hoe je dat wilt. Ook kun je nog uitgebreid sleutelen als je daar behoefte aan hebt.

Competitie
Ieder racespel heeft een competitie waar je in strijdt om de hoogste plek en Ride 2 heeft een wereldtour. Hier kun je in verschillende klassen rijden. Er zijn ook quick events, dagelijkse en wekelijkse challenges en na het uitrijden van je eerste seizoen ook invitational events. Dan is er nog een online-modus, waar je direct tegen anderen of hun ghost rider kunt rijden. Er is ook gedacht aan een split-screenmodus voor vrienden die nog ouderwets langskomen om te gamen. Genoeg te doen dus. Met iedere race verdien je natuurlijk geld en reputatie. Er zijn meer dan 30 tracks, die met verschillende variaties voorbijkomen.

Ride 2 - Nurburgring

Realisme
De tracks zijn erg natuurgetrouw nagebouwd. Drie rondjes over de Nürburgring kostte mij 40 minuten. Erg intensief, dat motorrijden. Toen ik een trofee haalde omdat ik de langste track uit de game had gereden, begreep ik het al een stuk beter. Hier merk je meteen dat Ride 2 niet bedoeld is voor de casual gamer of iemand die even wat rondjes wil rijden. Je moet echt weten wat je doet, je motor goed afstellen van tevoren, de bochten niet te hard ingaan en weten wanneer je de aanwijzingen op de track met een korreltje zout kunt nemen. De hints over het ingaan van de bocht zijn behoorlijk accuraat voor mij als een beginner, maar je kan echt veel eerder het gas volledig opentrekken dan dat de game het aangeeft. Zoals in veel racegames heb je in Ride 2 de mogelijkheid om de tijd terug te spoelen. Een foutje hoeft dus niet meteen dodelijk te zijn.

Ambiance
Het publiek is opvallend tam. Bij andere racegames hoor je nog weleens gejuich of zie je enthousiaste bewegingen bij een bocht, maar in Ride 2 zijn het allemaal beschaafde huisvaders. In de verte hoor je wat, maar veel is het niet. Het komt waarschijnlijk door de helm die je draagt. Aan het begin van een nieuw evenement hoor je een enthousiaste voice-over, maar tijdens de race is dat er niet. Ook geen opzwepend gepraat van verslaggevers of tips van je team. Je hebt de zeer lekkere racemuziek en het ronken van de motoren om je heen.

Conclusie
Ride 2 kan een behoorlijk niveau van realisme simuleren, als je dat wilt. Hoe de motor reageert als deze offroad gaat, of je automatisch goed gaat zitten of niet, het is allemaal in te stellen. Voor mij was de arcade-stand ‘very easy’ al ondoenlijk. Ik ben dus na een zeer frustrerende week proberen afgehaakt. Voor een n00b is het echt niet helder hoe je jouw opgevoerde brommer beter laat presteren. Omdat je steeds ergens achteraan eindigt heb je constant te weinig geld om veel aan je motor te doen. Ik kan mij heel goed voorstellen dat een motorfanaat op al zijn wenken wordt bediend door Ride 2. Voor ieder ander raad ik het af om hieraan te beginnen.

Pluspunten
Minpunten
  • Erg realistisch
  • Veel aan te passen
  • Veel races en motoren
  • De leercurve is een muur
  • Geen tutorial
Gespeeld op PlayStation 4. Ook verkrijgbaar voor Xbox One en pc (Windows).