Frequency

2016 lijkt steeds meer een jaar te worden waarin vooral series debuteerden die gebaseerd zijn op films uit het verleden. Zo zagen we eerder al aangename bewerkingen verschijnen van onder meer Westworld, The Exorcist en Lethal Weapon. Zo'n 16 jaar na het verschijnen van de film Frequency konden Amerikaanse kijkers afgelopen woensdagavond voor het eerst kennismaken met de gelijknamige tv-serie.

Frequency

Net als bij de hierboven genoemde series volgt ook Frequency losjes het verhaal van de oorspronkelijke film, al kent de serie naast de nodige raakvlakken ook wel een aantal zeer opvallende wijzigingen. In de gelijknamige film uit 2000 van regisseur Gregory Hoblit draaide het om agent John Sullivan van de New Yorkse politie wiens vader Frank Sullivan (Dennis Quaid) dertig jaar eerder verongelukte als brandweerman. Als John op zekere avond een oude amateurradio van zijn vader vind krijgt hij op onverklaarbare wijze contact met zijn vader in 1969. John maakt uiteraard gebruik van deze situatie en weet te voorkomen dat zijn vader bij de brand om het leven komt. Wat John echter nog niet weet is dat er een nieuwe tijdlijn is geopend met de nodige gevolgen.

Peton List in Frequency
Peton List in Frequency

In de gloednieuwe serie Frequency van Jeremy Carver, die we ook kennen van zijn werk voor onder meer Supernatural en Being Human, draait het om de New Yorkse politieagente Raimy Sullivan (Peyton List), wiens vader Frank Sullivan (Riley Smith) bijna twintig jaar eerder bij een undercover operatie om het leven is gekomen. Tot overmaat van ramp werd er ook nog eens beweerd dat de agent corrupt zou zijn geweest. Op de avond voorafgaande aan de twintigste gedenkdag van Frank's dood wordt de Amerikaanse metropool getroffen door een enorme onweersbui. Als gevolg hiervan krijgt Raimy via een oude amateurradio contact met haar vader in 1996 en weet zo te voorkomen dat hij de volgende dag doodgeschoten zal worden. Wat Raimy echter nog niet weet is dat ze met haar handelen de tijdlijn van de geschiedenis heeft onderbroken, een gebeurtenis die niet zonder gevolgen kan en zal blijven.

Mensen die films als The Butterfly Effect, Time Cop en/of Back To The Future hebben gezien weten het. Je kunt niet iets in het verleden veranderen zonder dat het gevolgen heeft voor de toekomst. Ook in Frequency ontkomen we niet aan dit principe. Als Frank bijvoorbeeld in 1996 een smeulende peuk op de kast van de radiozender laat vallen ziet zijn dochter in 2016 een oude brandplek op het ding ontstaan. Frequency is evenwel ook een serie waarin we dingen zien gebeuren die velen van ons zelf ook wel eens zouden willen beleven. Stel je toch eens voor dat je nog een keer zou kunnen praten met een overleden familielid of een geliefde die je al jaren mist? Daarbij speelt de serie zich grotendeels in een recent verleden af en is het, in combinatie met de muziek en fragmenten op de televisie, zeer herkenbaar tijdsbeeld voor velen.

Riley Smith in Frequency
Riley Smith in Frequency

In tegenstelling tot blockbusters als Westworld, The Exorcist en Lethal Weapon was Frequency een wat minder grote titel waardoor het bij de jongere generatie zomaar eens zou kunnen ontgaan dat er ook hier sprake is van een reboot. De serie van Jeremy Carver kent een prima cast met uitmuntende rollen voor Peyton List (die de liefhebbers ook kennen van de spannende serie The Tomorrow People) die met haar rol in Frequency duidelijk laat zien hoeveel ze is gegroeid als actrice en ook Riley Smith is overtuigend als undercover agent Frank Sullivan. Wat wel meteen opvalt bij het bekijken van de pilot is het feit dat men in een dikke 40 minuten al bijna het complete plot van de 2 uur durende film heeft weten te verwerken. We wachten dus nu al vol spanning af hoe het verhaal van deze serie zich daarna zal voortzetten. Maar tot het zover is gaan we zeker genieten van deze fijne reboot.