The Lady In The Van

The Lady In The Van is een cinematisch pareltje over een oude vrouw die zo'n 15 jaar lang als ongenode gast in een oud busje op de oprit van de beroemde Britse toneelschrijver Alan Bennett stond. De schrijver zou uiteindelijk wel inspiratie halen uit het gebeuren en schreef er een toneelstuk over, dat op zijn beurt weer werd verfilmd door regisseur Nicholas Hytner.

The Lady In The Van 1

Het verhaal van The Lady In The Van begint in 1970 in de nette Londense wijk Camden. Een wijk waar sociale controle heerst en zo duurt het dan ook niet lang voordat de buurt opmerkt dat er een dakloze oude vrouw genaamd Mary Shepherd (Maggie Smith) in een lelijk oud busje in de buurt is aangekomen. De Britse toneelschrijver Alan Bennett (Alex Jennings) is ook net in de wijk komen wonen en is er zo getuige van dat de buurtbewoners de excentrieke oude vrouw wel accepteren, zolang ze maar niet teveel last hebben van haar.

De mensen weten ook niet goed wat ze met de oude vrouw aanmoeten. Ze stinkt, is onbeschoft, heeft overal een mening over en bemoeit zich met alles en iedereen. Toch kan niemand het over het hart krijgen om de vrouw weg te sturen. Bennett ziet het hele gebeuren van een afstand totdat de vrouw op zekere dag haar oude bus voor zijn deur parkeert. Als Shepherd op zekere dag te horen krijgt dat ze haar parkeervergunning kwijt zal raken geeft Bennett haar de mogelijkheid om voor een paar weken op zijn oprit te bivakkeren. Vijftien jaar later staat ze er nog steeds.

The Lady In The Van 2

The Lady In The Van is de zesde film van Nicholas Hytner die eerder naam maakte met rolprenten als The Madness of King George en The Object of my Affection. De titelfiguur uit de film wordt op zeer overtuigende wijze gespeeld door de 81-jarige actrice Maggie Smith, een filmster met een loopbaan van zo'n dikke zestig jaar, die bij het grote publiek vooral bekend zal zijn van haar rollen in Downtown Abbey en als professor McGonagall in de Harry Potter-films. Ook Alex Jennings zit goed in zijn (dubbel)rol van de zonderlinge toneelschrijver Bennett, een man die duidelijk niet goed om kan gaan met zijn eenzaamheid en zodoende lange discussies met zichzelf heeft. Zo begrijpt de cynische schrijver Bennett niks van de sociale Bennett die de oude onwelriekende dame op zijn oprit wil helpen.

The Lady In The Van 3

Dat Smith de rol van Shepherd zo met verve speelt is trouwens niet vreemd. Eerder was de actrice namelijk ook al te horen in een hoorspel en het toneelstuk over The Lady In The Van. Bennett baseerde het verhaal op Margaret Fairchild, een zonderlinge dame die van 1974 tot haar dood in 1989 voor zijn deur woonde en waarvan niemand eigenlijk precies wist wie ze was en waarom ze verkoos om in een afgeragd busje te leven. Zo komen we gedurende de film onder meer te weten dat ze ooit een veelbelovende pianiste was en dat ze in een klooster heeft gezeten.

In een tijd dat veel films zich laten bekijken als een voorbij flitsende uitgerekte videoclip is het een verademing om van een heerlijk traag voortkabbelende film als The Lady In The Van te kunnen genieten, waarin het vooral draait om de pittige dialogen en het prachte acteerwerk. Liefhebbers van nostalgische cinema kunnen we dan ook zeker aanraden om dit pareltje eens te gaan bekijken. Dit is een film zoals we die helaas niet al te vaak meer te zien krijgen.

The Lady In The Van 4

Extra's: De blu-ray van The Lady In The Van bevat naast de film ook een aantal verwijderde scènes, een extra rond Maggie Smith als Mary Shepherd, een making of en een audiocommentaar van regisseur Nicholas Hytner.