A.O.T. Wings of Freedom

Attack on Titan: Wings of Freedom is met een Spiderman-waardig grappling systeem en eenvoudig gevechtsysteem een welkome aanvulling op de serie en niet alleen voor de fans. Ik volg de anime-serie en de manga van Attack on Titan al van het begin. Het is momenteel zelfs een van mijn favoriete series die ik volg. Mede daardoor is A.O.T. Wings of Freedom een feest van herkenning. Het idee om te kunnen spelen als Eren Yeager, Mikasa Ackerman en met name Levi Ackerman maakte mij echt enthousiast en eerlijk gezegd was ik verrast met wat ik speelde.

Attack on Titan: Wings of Freedom is een lineaire actie-JRPG ontwikkeld door Omega Force en uitgegeven door Tecmo Koei. In de game volg je de gebeurtenissen in het eerste seizoen van de anime-serie, maar daarnaast is de verhaallijn iets uitgebreid waardoor onduidelijkheden in de serie logischer lijken. Voor de diegenen die niet bekend zijn met de serie, Attack on Titan speelt zich af in een wereld waarin de mensheid bedreigd wordt door reusachtige mensachtige wezens, genaamd Titans. Deze Titans hebben in het algemeen geen intelligentie en jagen instinctief op mensen, dus geen dieren. De mensheid heeft toevlucht genomen tot een stad verdeeld in drie districten die fysiek zijn gescheiden door drie gigantische muren. Attack on Titan: Wings of Freedom begint met de val van een van de muren nadat een kolossale Titan, één die vele malen groter is dan alle andere Titans, de toegangspoort van ‘Wall Maria’ compleet verwoest. Hierdoor loopt de gehele bevolking gevaar en moet deze vluchten voor hun leven, want andere Titans kunnen nu vrij naar binnen lopen.

AOT

Attack on Titan: Wings of Freedom volgt de acties van personages zoals Eren Yeager, Mikasa en Levi Ackerman. Want na de aanval door de kolossale Titan willen onze helden natuurlijk wraak. Als eerste moet je, net zoals in de serie, de eerste training voltooien om bekend te raken met je wapens en met name je Vertical Maneuvering Equipment. De Titans zijn namelijk vrijwel onkwetsbaar voor elk soort wapen en lichaamsdelen die ze kwijtraken groeien weer aan. Echter, er is één plek waar ze wel kwetsbaar zijn, hun nek. Maar om hier te kunnen komen moet je behoorlijk wat acrobatische stunts verrichten met je Vertical Maneuvering Equipment. Het daarom ook voornamelijk de gameplay waar A.O.T. Wings of Freedom zich onderscheidt. Reizen van plaats tot plaats wordt meestal gedaan door het vastgrijpen van gebouw naar gebouw op ongelooflijke snelheden. Soms ga je zo snel dat je onmogelijk die ene muur kunt ontwijken en kom je noodgedwongen tot een stilstand. Zeker in de stedelijke levels gebeurt dit vaker. De gameplay is het beste te vergelijken met een Spiderman-game, maar in A.O.T. Wings of Freedom kun je niet op elke willekeurig moment de lucht in, want er moeten daadwerkelijk gebouwen, bergen, bomen of zelfs Titans in de buurt zijn om daadwerkelijk je gear in te kunnen haken.

AoTWoF2

Het gevechtssysteem borduurt hier volledig op voort. Hoewel de gameplay na loop van tijd repetitief wordt zijn er verschillende manieren waarop je een Titan kunt verslaan. Je kunt ervoor kiezen om direct voor de zwakke plek (de nek) te gaan. Of je kunt één voor één alle ledematen afsnijden. Dit is een groter risico, maar levert je extra basismaterialen op waarmee je later je uitrusting kunt upgraden. De personages verschillen ook in vaardigheden. Zo is Eren een allrounder, Mikasa behendiger en kan Levi met een speciale aanval vrijwel elke standaard Titan in één keer omleggen. Een ander personage genaamd Armin speelt echter weer heel anders. Aangezien hij de intelligentste van de groep is, is hij zelf niet zo sterk. Maar je kunt wel verschillende personages tijdens de gevechten verzamelen en deze commando’s geven om de Titans op diverse plekken aan te vallen en zelf uit de buurt blijven (maar dat doe je natuurlijk niet). De manier en snelheid waarmee je een Titan omlegt levert je tevens medailles (brons, zilver of goud) op en hoe hoger de medaille des te meer XP en geld je verdient. Door XP te verdienen stijgen je personages in level en unlock je betere vaardigheden, zoals een extra combo aanval of een extra dash. Gelukkig draait A.O.T. Wings of Freedom niet om het bereiken van het hoogste level en hoef je dus niet uren te grinden om sterker te kunnen worden. De schade die je aanricht en behendigheid worden namelijk bepaald door je uitrusting. Hoe verder je komt in de game des te beter de uitrusting wordt die je kunt kopen of upgraden. Upgraden doe je door materialen te verzamelen tijdens de gevechten of te kopen. Upgraden is nuttig, want tijdens de gevechten slijten je zwaarden en raakt je gas - waarmee je Vertical Maneuvering Equipment werkt - op. Zijn je zwaarden kapot doe je veel minder schade en zonder gas kun je vrijwel niet meer fatsoenlijk voortbewegen. Dus duurzamere zwaarden en extra gas zijn zeer welkom. Later in de game kun je ook verschillende paarden kopen. Paarden moet je voornamelijk gebruiken tijdens gevechten op de oppervlaktes om je snel voort te kunnen bewegen, en je dus niet je kostbare gas hoeft te gebruiken.

AoTHorse

Na de voltooiing van het hoofdverhaal in A.O.T. Wings of Freedom opent een overvloed van extra opties. Er zijn tal van extra missies te doen en secundaire doelstellingen die behaald moeten worden door te praten met NPCs. En doordat er een beoordelingssysteem - na de voltooiing van de missies krijg je namelijk een cijfer op basis van je prestaties - in de game zit. D is het laagste en S het hoogste. En er is zeker de uitdaging om alle missies op S te behalen, wat ook weer extra bonus materialen of soms nieuwe looks voor je personages oplevert. Hoewel het niet al te moeilijk is om S ranking te bereiken op elke missie, is het ook gemakkelijk om deze mis te lopen. Ook is er een multi-player modus aanwezig waarin je met vier andere spelers Titans in stukjes kunt hakken. Helaas zorgde het starten van de mode ervoor dat de game crashte en heb ik deze helaas niet kunnen uitproberen

AOTWoF

Grafisch gezien is A.O.T. Wings of Freedom super. De game maakt, zoals vaker bij games die gebaseerd zijn op tekenfilms, gebruik van shell-shading alleen valt het door de afwezigheid van de zwarte randen om de personages bijna niet op. De filmpjes tussendoor en muziek zijn ook van hoge kwaliteit. Wel is er weinig variatie in levels, natuurlijk zijn er verschillende steden, bossen en open velden, maar je krijgt het idee dat je dat ene stuk al vaker hebt gezien. Een ander probleem is dat er te weinig variatie zit in de gameplay. Hoewel de gameplay leuk is in vrijwel elk aspect, kan ik ook snappen dat andere spelers zullen afhaken omdat het te repetitief zou kunnen zijn. Het komt ook weleens voor dat Titans zich opmerkelijk gedragen. Soms staan ze gewoon stil tegen een muur aan of vallen ze zonder verklaarbare reden om. Wat wel een prestatie van de ontwikkelaar genoemd mag worden is dat er vrijwel geen noemenswaardige frame-drops aanwezig zijn. Zelfs als het echt heel druk wordt op je scherm voelt de actie nog steeds snel.


A.O.T. Wings of Freedom is een mooi voorbeeld van hoe je een populaire anime-serie kunt overbrengen naar een leuke game. Grafisch en gameplay-technisch is de game dik in orde. De goedwerkende Spiderman-achtige gameplay draagt zeker bij aan de spannende gevechten. Of je nu een fan van de anime serie bent of niet, dit is een titel die ik zeker zou aanraden.

Pluspunten
Minpunten
  • Spidermanachtige gameplay
  • Grafisch dik in orde
  • Veel te doen
  • Kan na loop van tijd repetief aanvoelen
  • Weing variatie in levels
  • Multi-player werkte niet
Gespeeld op Xbox One, ook beschikbaar voor PlayStation 4, PlayStation Vita en pc.