CD: Periphery - Periphery III: Select Difficulty

Amper een jaar na hun imponerende dubbelalbum Juggernaut • Alpha / Omega ligt er alweer een nieuwe plaat van Periphery bij de betere platenwinkels. Periphery III: Select Difficulty is het vierde album van de band uit Bethesda, Maryland, die met deze energieke brok melomaan geweld weer duidelijk laat horen dat zij zich nog steeds in de hoogste regionen van de progressieve rock bevinden.

Periphery - Periphery III: Select Difficulty

Periphery is duidelijk een band die niet van treuzelen houdt en zo opent de plaat meteen verwoestend hard met het beukende 'The Price is Wrong' en ook bij het daaropvolgende 'Motormouth' horen we zanger de woeste teksten bijna uit de speakers spugen, al is er in het laatstgenoemde nummer ook de nodige ruimte gereserveerd voor de fraaie cleane zang van Spencer Sotelo. Met het vioolintro van 'Marigold' wordt de luisteraar vervolgens even op een verkeerd been gezet waarna het vertrouwde bombastische geweld alsnog losbarst. Dat symfonische element is overigens ook ruim aanwezig in 'Habitual Line-Stepper'.

Bij het beluisteren van Periphery III: Select Difficulty krijgen we soms wel het idee alsof er ook tracks zijn toegevoegd die over waren gebleven van het vorige album. Zo is Periphery III: Select Difficulty over het geheel gezien minder sterk dan de twee voorgaande albums en kent de plaat ook zwakke momenten met bijvoorbeeld het chaotische 'The Way the News Goes...' en het net iets te poppy 'Catch Fire' dat overigens wel weer een hoog meebrulgehalte heeft.

Periphery
Periphery

Ben je dus wel een liefhebber van bombastische en tegendraadse progressieve metal met allesverpletterende gitaarmuren, dan is de kans zeer groot dat je Periphery III: Select Difficulty wel gaat waarderen. Bruut geweld voor gevorderde oren!