CD: Deap Vally - Femejism

Gelukkig zijn ze er nog, echte rockchicks. Afgelopen week verscheen Femejism, het nieuwe album van Deap Vally. De band uit L.A. is langzaam maar zeker haar naam aan het vestigen in het rockwereldje.

Deap Vally is een duo, gevormd door Lindsey Troy (zang/gitaar) en Julie Edwards (drums). Na het debuut Sistrionix (2013) speelden ze onder meer in het voorprogramma van Muse en op het Glastonbury Festival. Begin dit jaar toerden ze met Wolfmother en ondertussen doen ze dat met de Red Hot Chili Peppers. De dames zijn dus hard bezig hun naam te vestigen. Muzikaal wordt de band wel omschreven als een mix tussen White Stripes en Led Zeppelin. Het is stevige rock waar eigenlijk tal van invloeden inzitten, zoals garage en stoner, maar ook punk en wat pop.

Hoewel de bio rept over een van whisky doordrenkte stem, valt dat eigenlijk wel mee. Troy’s stem is meer een mix van het liefelijke van Katie White (The Ting Tings) en het wat ruige en hysterische van Nina Hagen. Dat laatste horen we zeker op ‘Julian’ en ‘Post Funk’ terug. Het nummer ‘Julian’ neigt sowieso wat naar punk door de versnellingen en de (surf) reverb gitaren. Een muzikale vergelijking met The Ting Tings kan ook zeker worden gemaakt. Deap Valley mag wat ruiger klinken, het swingende Gonnawanna’ en de aanstekelijke ballad ‘Turn it off’ hebben beide leuke refreinen om mee te zingen. Ook songs als ‘Teenage Queen’ en ‘Smile More’ zijn lekkere pop rocksongs. Dat laatste nummer is tevens de eerste single van het album.

Wanneer het op de mix tussen White Stripes en Led Zeppelin aankomt, zoals in de bio staat, dan is eigenlijk ‘Bubble Baby’ het nummer dat daar het meest voor in aanmerking komt. Zowel de opener, ‘Royal Jelly’, als de afsluitende track, ‘Heart is an Animal’, zijn meer stoner dan voorgenoemde bands, en bevatten ook meer een flirt richting Black Sabbath. Een song als ‘Grunge Bond’ verraadt in wezen door de titel al in welke muzikale hoek we het moeten zoeken. Het is, in ieder geval, een mooi ode aan die tijd.

Femejism is een prima rock cd van twee energieke dames. Deze cd bevat genoeg leuke tracks om je bijna een uur te vermaken. Deap Vally is dan ook een leuke aanwinst voor het circuit.

Vanavond is de band live te zien in Paradiso, Amsterdam.