CD: BadBadNotGood - IV

In de zes jaar dat BadBadNotGood nu bestaat heeft het eigenzinnige trio uit Toronto behoorlijk naam weten te maken met hun avontuurlijke albums. De band begon in 2010 als een instrumentaal trio bestaande uit toetsenist Matthew E Tavares, bassist Chester Hansen en drummer Alexander Sowinski. Ook saxofonist, gitarist en violist Leland Whitty is inmiddels een vast bandlid van BadBadNotGood geworden. Nadat ze vorig jaar een uitstapje maakten met rapper Ghostface Killah op het album Sour Soul zijn de mannen op volle kracht terug op hun nieuwe schijf IV.

BADBADNOTGOOD - IV
BADBADNOTGOOD - IV

BadBadNotGood is een collectief, bestaande uit muzikanten die eerder hun sporen al verdienden in de Canadese jazzwereld. IV is een plaat die van de hak op de tak springt maar ondanks de hevige diversiteit van de composities toch op eigengereide wijze een geheel weet te vormen. Als je de mannen hoort spelen krijg je het gevoel alsof ze al tientallen jaren samen bezig zijn en het is dan ook bijna niet te bevatten dat geen van de uitermate getalenteerde bandleden ouder dan 25 jaar zijn.

Neem daarbij de zeer fraaie bijdragen van de gastmuzikanten Sam Herring (Future Islands), Kaytranada, Colin Stetson, Mick Jenkins en de uit Toronto afkomstige R&B zangeres Charlotte Day Wilson en je weet dat je een muzikaal pareltje in handen hebt. Met prachtige composities als 'And That, Too', 'Chompy’s Paradise' en 'Speaking Gently' krijg je al snel het gevoel dat je naar een obscure soundtrack uit een lang verleden zit te luisteren. Daartegen horen we bij het titelnummer 'IV' dat de groep zich ook nog steeds prima weet te redden met fijne uptempo jazz.

BADBADNOTGOOD

IV is het tweede album van BadBadNotGood dat is uitgekomen bij Innovative Leisure Records, een label dat we ook kennen van platen van onder meer Allah-Las, Hanni El Khatib, Tijuana Panthers (vorig jaar nog zeer indrukwekkend op Welcome To The Village) en Wall Of Death. Het album is ook te beluisteren via de Bandcamp-pagina van BadBadNotGood. Een ware musthave voor mensen die avontuurlijke filmische klanken wel kan waarderen.