CD: The Pineapple Thief - Your Wilderness

The Pineapple Thief is een Engelse band die in 1999 werd opgericht door de uit Duitsland afkomstige muzikant Bruce Soord. Oorspronkelijk richtte The Pineapple Thief zich alleen op studiowerk, maar na de nodige verzoeken van fans besluit Soord in 2002 om een band op te richten waarmee hij ook de podia op kan gaan. Inmiddels zijn we 14 jaar verder en ligt Your Wilderness, het elfde studioalbum (!) van The Pineapple Thief, bij de betere platenwinkels in de schappen.

The Pineapple Thief - Your Wilderness

Het zijn mooie maar tevens dure tijden voor verzamelaars van de betere progressieve rock. Zo verschenen er eerder dit jaar al pareltjes van onder meer Steven Wilson, The Enid en The Jelly Jam en kunnen we binnenkort ook nog nieuw werk verwachten van Tesseract en Gong. Ook de nieuwe schijf van The Pineapple Thief is er weer eentje geworden om in te lijsten. Naast het standaard schijfje, waarvan je hier de review leest, is er namelijk ook een gelimiteerde editie van Your Wilderness, bestaande uit een dubbel-cd en een dvd, met een lading bonustracks en op laatstgenoemde schijf een 5.1 mix van dit fraaie album.

Nu zou je bij een titel als Your Wilderness een heleboel wilde experimenten verwachten maar niets is minder waar. Zo klinkt The Pineapple Thief melancholischer dan ooit tevoren. Wat deze plaat ook anders maakt dan het voorgaande werk is de aanwezigheid van indrukwekkende gastmuzikanten. Zo horen we Gavin Harrison (King Crimson, Porcupine Tree, Renaissance, Shooter, The Kings Of Oblivion) het imponerende drumwerk op dit album verzorgen, speelt snarenplukker Darren Charles (Godsticks) een mooie solo in 'Take Your Shot' en is in het liedje 'Fend For Yourself' John Helliwell (Supertramp) te horen op klarinet.

Liefhebbers van progressieve klanken hoeven we uiteraard niet te overtuigen van de essentie van dit fraaie album van The Pineapple Thief, maar ook een ieder die wel kan genieten van subtiel ingetogen popmuziek kunnen we zeker aanraden om dit pareltje eens te gaan beluisteren. Met Your Wilderness heeft The Pineapple Thief een album afgeleverd die we aan het einde van het jaar wel weer in de nodige lijstjes op zullen zien duiken.