CD: Good Charlotte - Youth Authority

Toen de bandleden van de Amerikaanse poppunkband Good Charlotte in september 2011 via het toonaangevende muziekblad Rolling Stone bekendmaakten dat ze er een tijd mee zouden ophouden hadden weinigen nog de hoop dat we nog eens iets van de groep uit Waldorf, Maryland zouden horen. Groot was dan ook de verrassing toen Good Charlotte eind 2015 weer opdook met plannen voor een tournee met All Time Low in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en een gloednieuwe single getiteld 'Makeshift Love'. Een track die samen met een elftal andere tracks de inhoud vormt van het gloednieuwe album Youth Authority.

Good Charlotte - Youth Authority

You know they say that nothing lasts forever.
You know they said we’d never stay together.
It’s a long way down.
Can’t turn back now.
(uit 'Life Changes')

Voor degenen die nog niet zo bekend zijn met Good Charlotte een korte terugblik. De vijfkoppige band met de tweeling Joel en Benji Madden werd twintig jaar geleden opgericht in Waldorf, Maryland. In 2002 brak de band internationaal door met hun album The Young and the Hopeless en de singles 'Lifestyles of the Rich and Famous' en 'Girls & Boys', van die verdomd catchy poppunkliedjes die meteen in je hoofd bleven hangen. De band maakte daarna een aantal muzikale koerswendingen met albums als Good Morning Revival en Cardiology, waarna veel fans van het eerste uur afhaakten. Of ze die fans met het album Youth Authority terug zullen winnen is nog maar de vraag.

Woke up this morning with the strangest feeling.
I had a nightmare but I wasn’t dreaming.
I ran outside to see.
It’s not 2003.
(uit '40 Oz. Dream')

Good Charlotte
Good Charlotte

Laten we dan maar meteen met de welbekende spreekwoordelijke deur in huis vallen. Youth Authority is een plaat waarop we verdomme veel te weinig het oude vertrouwde geluid van Good Charlotte kunnen terughoren. Zo klinkt 'Cars Full of People' wel heel erg als een Mumford & Sons-kloon en voegen de strijkers bij 'Stick To Your Guns' maar weinig toe aan het geheel. Zelfs de gastbijdragen van Simon Neil (Biffy Clyro) en Kellin Quinn (Sleeping With Sirens) weten de plaat niet te redden. Eigenlijk kent de plaat maar één track getiteld 'The Outfield' die nog een beetje de sfeer ademt van de band van weleer. Ook niet zo vreemd als je beseft dat de mannen in dat liedje nostalgisch terugblikken op hun muzikale loopbaan. Good Charlotte bewijst dat het soms helemaal geen slecht idee is om er mee op te houden als de koek op is. Op kruimels zonder smaak zit namelijk niemand te wachten. Dan zijn er dit jaar wel veel leukere punkalbums verschenen.