CD: Moonsorrow - Jumalten Aika

Zo'n vijf jaar na Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa ligt er eindelijk weer een nieuwe plaat van de band Moonsorrow bij de betere platenwinkels. Jumalten Aika is het zevende studioalbum van de band uit Finland, waarvan zo'n twintig jaar geleden de eerste demo Thorns Of Ice verscheen. In die jaren evolueerde de band, die zich vernoemde naar een liedje van het legendarische Celtic Frost, van een oldschool black metal gezelschap tot een uiterst progressieve pagan black metalband.

Moonsorrow - Jumalten Aika
Moonsorrow - Jumalten Aika

Jumalten Aika oftewel 'de eeuw van de goden' is de eerste plaat van Moonsorrow die verschijnt bij Century Media. Wat meteen opvalt bij het beluisteren van deze ouderwets goed klinkende schijf is de lengte van de vijf tracks op de plaat. Zo gaat zelfs het kortste nummer op de plaat over de zeven minuten. Waarover de mannen brullen is ons wederom een raadsel, de band zingt namelijk in het Fins, maar de plaat roept dezelfde sfeer op die van tv-series als Vikings en Game Of Thrones. De bombastische apocalyptische en oorlogzuchtige klanken van Moonsorrow zouden dan ook prima als soundtrack van een dergelijke serie kunnen dienen.

Moonsorrow

Al vanaf de eerste tonen van 'Jumalten Aika' horen we een avontuurlijke plaat die ons mee lijkt te nemen op een reis door de tijd. Wat Moonsorrow vooral een zeer uniek gezelschap maakt is het aandeel van Henri Urponpoika Sorvali, die op deze plaat te horen is op onder meer een accordeon, een jodenharp en een blokfluit, in combinatie met het fraaie toetsenwerk van Markus Eurén. Ben je dus wel een liefhebber van mythologische en atmosferische pagan black metal dan mag deze plaat absoluut niet in je collectie ontbreken. Fans van het oudere werk van de band zullen wellicht even moeten wennen aan het vernieuwde geluid van de band maar zullen daarna ook wel moeten erkennen dat dit binnen het black metal genre misschien wel één van de beste geluidsdragers uit de Finse historie is.