CD: Gov't Mule - The Tel-Star Sessions

Begin deze maand verscheen het album The Tel-Star Sessions van de Amerikaanse progressieve rockband Gov't Mule, met daarop opnames die de band in 1994 maakte voor hun eerste demo, maar die nooit eerder werden uitgebracht. We hebben er 22 jaar op moeten wachten maar het was zeker de moeite van het wachten waard.

Gov’t Mule - The Tel-Star Sessions
Gov't Mule - The Tel-Star Sessions

Rond 1994 was Gov't Mule niet meer dan een zijproject van Warren Haynes en Allen Woody, die beiden ook in de Allman Brothers Band speelden maar vanwege een rustpauze van die band niks te doen hadden. In juni van dat jaar doken zanger en gitarist Warren Haynes, bassist Allen Woody en drummer Matt Abts (The Dickie Betts Band) de Tel-Star Studios in Bradenton, Florida in om aldaar te gaan werken aan hun eerste demo als Gov't Mule.

Wat meteen opvalt bij de opnames van The Tel-Star Sessions is het rauwe karakter van de opnames wat resulteert in een plaat die ook zo ergens aan het einde van de jaren zestig of in de vroege jaren zeventig kon zijn opgenomen. Zo doet het vroege werk van Gov't Mule nogal eens denken aan de muziek van bands zoals Cream, ZZ Top en Blue Cheer. Rauwe bluesrock met een snufje hardrock en progressieve rock. Het is ons dan ook een raadsel waarom deze prima opnames zo lang op de plank lagen te verstoffen.

Gov't Mule in 1995
Gov't Mule in 1995

Op advies van de legendarische producer Tom Dowd werden de tracks van The Tel-Star Sessions in één keer live opgenomen in de studio waarmee je meteen het ware bandgeluid te horen kreeg zoals Gov't Mule ook bij een optreden klonk in die tijd. Inmiddels zijn we 22 jaar verder, is bassist Allen Woody al zo'n 16 jaar niet meer onder ons en is Gov't Mule uitgegroeid tot een heftig jammende cultband met een enorm groot livereputatie en een vaste schare fans. Deze hoeven we uiteraard niet meer te overtuigen van de essentie van deze schijf maar ook bij een ieder die wel kan genieten van een ouderwets stuk southern rock en/of die platen van de hierboven genoemde bands in de kast heeft staan mag deze melomane brok dynamiet zeker niet in de verzameling ontbreken.