CD: The Jelly Jam - Profit

Het is al weer zo'n vijf jaar geleden dat we voor het laatst iets vernamen van de Amerikaanse superband The Jelly Jam, een progressief rockend gezelschap bestaande uit bandleden uit King's X, Dreamtheater en Winger. Het was namelijk in 2011 dat hun CD Shall We Descend via King’s X’ eigen label Molken Music alleen maar via het wereldwijde web kon worden aangeschaft. Diehard fans wisten 'm wel te vinden maar aan de grote massa zal de plaat ongetwijfeld ontgaan zijn. Voor hun jongste muzikale uitspatting tekende de band een platencontract bij Mascot, die de plaat Prophet Profit uit heeft gebracht op hun sublabel Music Theories Recordings.

The Jelly Jam - Profit

De band The Jelly Jam, bestaande uit zanger, gitarist en toetsenist Ty Tabor (King’s X), bassist John Myung (Dream Theater) en drummer Rod Morgenstein (Dixie Dregs, Winger), maakt uiterst aangename rockmuziek en is met Prophet Profit alweer toegekomen aan hun vierde album. Wat wel meteen opvalt bij het beluisteren van Prophet Profit is de muzikale koerswijziging van de band. Muzikaal gezien is de invloed van King's X's Ty Tabor nogal dominerend aanwezig en klinkt de band meer poppy en niet zo progressief als op de eerste twee albums. Hierdoor wordt de band wel een stuk toegankelijker voor een breder publiek.

Met Prophet Profit heeft de band in elk geval een zeer gebalanceerd album afgeleverd. Zo horen we fraaie ballades voorbijkomen als 'Stain On The Gun', 'Stop' en 'Heaven', maar is er ook ruimte voor progressieve klanken in 'Perfect Lines (Flyin')' en het fraaie instrumentale 'Permanent Hold' en wordt het pedaal wat dieper ingedrukt bij stevigere composities als 'Mr. Man'. Of The Jelly Jam met hun vierde album Prophet Profit het grote publiek zal bereiken denken we niet. Wel zijn we van mening dat de band met deze brute schijf één van hun beste platen tot op heden heeft gemaakt.

The Jelly Jam
The Jelly Jam

Ben je wel een liefhebber van bands zoals Flying Colors, Bigelf en Porcupine Tree dan kunnen we je zeker aanraden om deze fijne plaat eens te gaan beluisteren. Prophet Profit van The Jelly Jam is een melomaan pareltje dat het zeker verdiend om gehoord te worden.