Blu-ray: The Last Kingdom (Seizoen 1)

Koning Alfred is een van de belangrijkste koningen in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Hij wist onderwijs te hervormen, een marine te organiseren en uiteindelijk het aantal Vikingen terug te dringen. Daar moet natuurlijk een serie over gemaakt worden. En laat gerespecteerd historische schrijver Bernard Cornwell daar nou net een boek over geschreven hebben. Kan de serie de verwachtingen die naar aanleiding van de eerste trailers ontstonden waar maken?

Het is 872. Alfred is zojuist koning van Wessex geworden en wil het aantal Vikingen in het land, die rond plunderen en zorgen voor veel overlast bij de bevolking, terug dringen tot een historisch laag aantal. Waar hij ook voor wil vechten is dat het land weer onderwezen wordt en dat er een stijging komt in geletterdheid. Wat te verwachten is van een spectaculaire televisieserie; er wordt vooral de focus gelegd op die strijd tegen de Vikingen. Daarin volgt de kijker de door Noormannen gevangen genomen en opgevoede Uhtred, die een keuze zal moeten maken: vecht hij voor het volk dat hem opgevoed heeft of voor het volk waarin hij geboren is?

De serie weet allereerst wel de verwachtingen waar te maken. Wat de kijker te zien krijgt is een epische historische televisieserie, die de juiste focus weet te leggen op de juiste personages. De ambigieuze antiheld Alfred krijgt te maken met meerdere dilemma's en het is dan ook heel erg interessant om te zien hoe de makers dan juist die focus weten te leggen op de juiste momenten. Buiten dat is er ook wat te leren over de geschiedenis, want ondanks dat het soms gaat om verzonnen personages om de plot te laten lopen, is er een groot deel van de gebeurtenissen die te zien zijn daadwerkelijk gebeurd. Tijdens het leven van Alfred is namelijk ook een van de belangrijkste documenten wat betreft geschiedschrijving begonnen, de Anglo-Saxon Chronicle. Een document wat ondergetekende, als student Engelse Taal en Cultuur, kan aanwijzen als een van de belangrijkste documenten uit de geschiedenis van Engeland. 

De makers hebben een tussenweg gevonden in de twee dilemma's die het maken van de serie met zich meebracht. Enerzijds is het zaak dat er een serie afgeleverd wordt die kijkers naar de buis trekt en anderzijds is er een boekenserie die verfilmd moet worden op een juiste en veelal historisch accurate manier. Daarin zijn zij meer dan geslaagd en het is dan ook geen wonder dat de opnames voor een tweede seizoen inmiddels gestart zijn. De geringe lijst extra's is een leuke toevoeging aan de acht uur die dit eerste seizoen telt, een seizoen dat écht voor ieder wat wils met zich meebrengt.