CD: Witherscape - The Northern Sanctuary

Wanneer de naam Dan Swanö in de line-up van een band verschijnt, dan is het voor menig metal fan altijd de moeite waard om de cd te checken. Witherscape heet het project dat de Zweed in 2013 in het leven riep. Onlangs verscheen de tweede cd van de band, The Northern Sanctuary.

Swanö is de man die we natuurlijk kennen van Edge of Sanity, Nightingale, Bloodbath en nog een complete waslijst aan bands. De alleskunner is bij Witherscape verantwoordelijk voor de vocalen (zowel zijn kenmerkende zuivere grunt als cleane vocalen), toetsen en drums. Een andere Zweedse multi-instrumentalist, Ragnar Widerberg, tekent voor de gitaar- en baspartijen. Hij is de huidige drummer van Witchcraft en gitarist bij Shadowquest.

Met Witherscape keert Swanö terug naar zijn roots, goede melodieuze death metal doorspekt met heavy metal invloeden. Witherscape komt dan ook zeker in de buurt van de hoogtijdagen van Edge of Sanity, zeker ten tijde van het album Crimson. Een goed epos schrijven is hij ook zeker niet verleerd, getuige de bijna veertien minuten durende titeltrack. Het zit vol heerlijke tempowisselingen en bombastische sfeer. Ook de balladachtige passages a la Whitesnake, die eveneens te horen zijn tijdens bijv. ‘The Examiner’, gaan erin als koek. Compleet tegenover gesteld aan het epos, is ‘Divinity’ wat, met net drie minuten en behoudens het outro, het kortste nummer is van de cd. Maar er gebeurt veel in het nummer. Er zit een vleug stadionrock in de lijn van bands als Journey in, maar ook veel groove met korte breaks. Inspiratie voor het nummer, komt volgens de bio, bij de Canadese progressieve metal band Voivod vandaan en, dat valt goed terug te horen, zeker in het refrein. Over Voivod gesproken, die band was afgelopen weekend nog op Into The Grave te bewonderen. Lees hier het interview van Dekatophetspek. Wat dit nieuwe album van Witherscape verder betreft, de refreinen zijn over het algemeen pakkend. Songs als ‘Wake of Infinity’ en ‘God of Ruin’ denderen door zoals het goede melodieuze death metal klassiekers betaamt.

Naast de muziek zouden we bijna vergeten, dat Witherscape gebaseerd is op een concept. Zo gaat op deze cd het verhaal verder van het debuut The Inheritance (2013) en de opvolgende EP The New Tomorrow (2014). Het is een horrorstory met de ‘Mannen in witt’ (man in het wit) in de hoofdrol. Op deze nieuwe schijf zijn we vijftig jaar verder in de tijdlijn. De man in het wit heeft een huis gekocht. En, je raadt het al, dat blijkt nogal een spookslot te zijn. Wat heet, de duivel zelf is er door een helleportaal heen gekomen. Het schitterende bijbehorende artwork is afkomstig van de Hongaarse kunstenaar Gyula Havancsák. Wil je daar optimaal van genieten, net als van het hele album in zijn geheel, dan moet je de gelimiteerde mediaboek uitvoering kopen. Naast meer artwork, zit er een bonus cd bij met een ‘full dynamic metal mix' van het album en een ROM-gedeelte waarop alle instrumentale versies van het nummer zitten. De mix is ‘over-compressed’, zoals dat heet. Swanö is liefhebber ervan, maar weet ook dat niet elke luisteraar het waardeert wanneer sommige tonen harder doorkomen. Daarom is de minder zwaar korrelige productie als reguliere cd verschenen.

The Northern Sanctuary is een heerlijke cd om naar te luisteren. Het project Witherscape van Dan Swanö staat dan ook garant voor lekkere progressieve metal met death metal aan de basis. Het vermoeit niet, omdat het nergens te overdreven technisch wordt. Strak en pakkend, is het motto. Eigenlijk, een aanrader voor elke headbanger.