CD: Dark Funeral - Where Shadows Forever Reign

Zo'n zeven jaar na Angelus Exuro Pro Eternus is er eindelijk weer een nieuwe plaat van de Zweedse black metalband Dark Funeral. Where Shadows Forever Reign is het zesde album van de band uit Stockholm, die exact twintig jaar geleden hun debuutalbum The Secrets of the Black Arts uitbracht. Sindsdien wist het kwartet behoorlijk naam te maken in de scene met hun onchristelijke teksten en snoeiharde melodieën.

Dark Funeral - Where Shadows Forever Reign

Where Shadows Forever Reign is het eerste album met zanger Andreas Vingbäck oftewel Heljarmadr (Cursed 13, Domgård, Grá, ex-Diabolic Lust, ex-Cursed 666). Heljarmadr nam in 2014 het stokje over van zanger Nachtgarm, die een blauwe maandag de opvolger was van de legendarische brulboei en mede-bandoprichter Emperor Magnus Caligula die op zijn beurt in 2010 de band verliet. Wat meteen opvalt bij het beluisteren van Where Shadows Forever Reign is het feit dat de band melodieuzer klinkt dan ooit tevoren. Dat is op zich ook niet vreemd als je beseft dat alleen gitarist en bassist Mikael Svanberg oftewel Lord Ahriman overgebleven is van de oorspronkelijke bezetting van de band.

Met tracks als 'As One We Shall Conquer', 'Nail Them To The Cross' en 'Where Shadows Forever Reign' laten de mannen op onomwonden wijze blijken dat ze nog steeds tot de heersende bands binnen het genre behoren en ook nog steeds in staat zijn om een verduiveld atmosferisch album af te leveren. Dat Dark Funeral zich ook op een wat trager tempo te redden horen we in tracks als 'As I Ascend' en 'Temple Of Ahriman', waarin de kenmerkende oldschool black metal wordt gecombineerd met een stevig stuk doom van de allerhoogste plank.

Dark Funeral
Dark Funeral

Fans van het oudere werk van Dark Funeral zullen wellicht even moeten wennen aan de nieuwe muzikale koers van de groep, maar we kunnen je toch zeker aanraden om de plaat meer dan eenmaal te beluisteren. Liefhebbers van anti-christelijke composities zullen deze diabolische parel zeker weten te waarderen.